De leeftijd van 35 jaar wordt in de medische wereld aangehouden als ondergrens voor de categorie 'oudere moeders'. Deze term wordt gebruikt omdat de vruchtbaarheid bij vrouwen vanaf 35 jaar relatief sterk afneemt. En de kans op afwijkingen bij de baby neemt toe naarmate een vrouw later zwanger wordt.
Vrouwen waren in 2021 gemiddeld 30,3 jaar bij de geboorte van hun eerste kind.
Volwassenen zijn van mening dat 25,8 jaar gemiddeld genomen de ideale leeftijd voor een vrouw is om voor het eerst moeder te worden; voor mannen is dit 26,8 jaar (tabellen B2 en B3). Ter vergelijking: in 2017 kregen vrouwen hun eerste kind gemiddeld met 29,8 jaar.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Vanaf 45 jarige leeftijd worden vrouwen nog maar heel zelden zwanger. De vruchtbaarheid neemt af omdat zowel de hoeveelheid als de kwaliteit van de eicellen afneemt met het stijgen van de leeftijd. Deze afname begint al wanneer een vrouw 30 jaar is en vanaf 35 jarige leeftijd gaat deze afname steeds sneller.
Een nuance is er wel: "De risico's bij oudere vaders zijn minder groot dan bij vrouwen. Bij vrouwen die na hun 36ste moeder worden, heeft het kind meer kans op afwijkingen in de chromosomen. De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat dat die afwijkingen ook sneller optreden als de vader ouder is dan veertig.
Het ideale leeftijdsverschil tussen kinderen, volgens experts. Uit onderzoek blijkt dat het meest ideale leeftijdsverschil vier jaar is. Dit is in de theorie zo, maar de werkelijkheid kan voor jou heel anders zijn. Je gevoel, leeftijd en financiën spelen bij deze keuze een grote rol.
Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Vruchtbaarheid neemt snel af
De algemene gedachte in Nederland is dat je tot je 40 ste de tijd hebt om zwanger te worden, echter dit is een misvatting. Na je 35ste neemt de vruchtbaarheid snel af, vooral door de afname van het aantal gezonde eicellen.
Hoewel het steeds vaker voorkomt dat vrouwen op latere leeftijd zwanger worden, is er wel een risico: na het 35e levensjaar zijn vrouwen minder vruchtbaar. De kans op een zwangerschap tijdens de normale maandelijkse cyclus is 1 op 4 als je 20 bent, 1 op 8 als je 35 bent en 1 op 12 als je ouder dan 40 bent.
Na de leeftijd van 40 jaar neemt de vruchtbaarheid van vrouwen erg af. Dit komt doordat het aantal eicellen dat in de eierstokken aanwezig is, afneemt naarmate je ouder wordt. Daarnaast kan de kwaliteit van de eicellen ook afnemen.
De oudste moeder die een baby kreeg is de 66-jarige Spaanse Maria del Carmen Bousada Lara, die in 2006 een tweeling kreeg.
Hebben jullie een co-ouderschap, dan is het belangrijk dat jullie bij elkaar in de buurt blijven wonen. Uitgangspunt is ongeveer een maximale afstand van zeven kilometer hemelsbreed. Als een ouder verhuist buiten een straal van zeven kilometer is het vaak moeilijk om het co-ouderschap in stand te houden.
De ene ouder is ongeschikt of niet in staat tot omgang
Als een ouder negatief gedrag vertoont dat bijvoorbeeld gevaarlijk kan zijn voor het kind, dan kan de rechter hem of haar het recht op omgang ontnemen.
Hoe komt het? Dat sommige kinderen een voorkeur voor hun vader of moeder hebben, is helemaal niet gek. Denk maar eens na: waarschijnlijk voel jij je bij bepaalde familieleden of vrienden ook meer thuis dan bij de andere. Misschien herkent je kind zich meer in jou dan in je partner, of andersom.
Vrouwen ontmoeten iets eerder hun true love dan mannen. Vrouwen leren gemiddeld op hun 25e hun Ware liefde kennen. Bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar. Gelukkig wijst het onderzoek een gemiddelde leeftijd uit, dus als je al ouder bent, kun je echt nog wel jouw droomman of -vrouw tegen het lijf lopen.
De regel houdt in dat je niemand mag uitvragen die jonger is dan "je eigen leeftijd gedeeld door twee, plus zeven jaar". Om het met een voorbeeld te zeggen: als een man 28 jaar is, dan is de sociaal aanvaardbaar leeftijd van zijn date ten minste 21 jaar.
Met een eerste zwangerschap is alles natuurlijk nieuw, en weet je eigenlijk niet wat je te wachten staat totdat je baby er is. Een voordeel dat je hebt bij een tweede kindje, is dat je veel kennis over de verzorging, voeding en het leven met een baby al hebt, wat je dus veel stress, onzekerheid en zorgen bespaart.
Hoe ouder u wordt, hoe kleiner de kans dat u zwanger wordt. Gemiddeld zijn vrouwen met 50 of 51 jaar voor het laatst ongesteld. Daarom kunt u met 52 jaar stoppen met voorbehoedmiddelen. De kans op zwangerschap is dan heel klein.
De oudste moeder ter wereld zou een 70-jarige Indiase vrouw zijn, die in 2008 een tweeling kreeg. De Roemeense hoogleraar en schrijfster Adriana Iliescu werd wereldberoemd door op haar 66ste van een meisje te bevallen.
Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Zo'n 7500 vrouwen in Nederland waren boven de 40 toen ze een kind kregen. 464 vrouwen waren ouder dan 45. In de jaren 50 en 60 kwamen geboortes bij vrouwen boven de 40 veel vaker voor.
Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven een paar dagen leven in de baarmoeder.
Per cyclus is de vrouw vruchtbaar van zo'n 2 à 3 dagen vóór de eisprong tot enkele uren erna. Je kunt dus het beste een paar keer vrijen in de dagen net voordat je ovuleert. Dit moment herken je soms aan symptomen zoals vollere borsten, ovulatiepijn of een hogere lichaamstemperatuur.
In 2021 was de levensverwachting bij geboorte 79,7 jaar voor mannen en 83,0 jaar voor vrouwen. In 1950 was dat nog 70,3 jaar voor mannen en 72,6 jaar voor vrouwen. De levensverwachting wordt bepaald met behulp van de sterftekansen op elke leeftijd.