Met een poederblusser kunnen elektrische apparaten veilig worden geblust, zelfs wanneer zij in gebruik zijn. Maar omdat het poeder in alle naden, kieren en gaatjes komt, wordt veel elektrische apparatuur onbruikbaar na het blussen met poeder.
De poederblusser heeft echter een groot nadeel. Het laat veel nevenschade achter. In een poederblusser zit chemicaliën met zout en zout trekt vocht aan. Vocht en elektronische apparaten gaan niet samen.
Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden. Er bestaat echter geen poeder dat alle soorten branden kan blussen.
Effectiviteit: Poederblussers zijn effectiever bij het blussen van branden van klasse C dan schuimblussers. Schuimblussers zijn echter effectiever bij het blussen van branden van klasse A en B. Nevenschade: Poederblussers kunnen nevenschade veroorzaken, terwijl schuimblussers dat niet doen.
Poederblussers – de risico's
Omdat bluspoeder laxerend werkt, moet je ook oppassen dat je het poeder niet inademt, dus gebruik deze blusmiddelen niet in een afgesloten ruimte. De nevenschade van deze blussers is vaak enorm. Vooral kostbare elektrische apparatuur is zeer gevoelig voor dit blusmiddel.
Mag dat wel? Hoe oud mag een brandblusser zijn? Het antwoord is: 20 jaar. Let wel: een brandblusser moet 20 jaar na de productiedatum verplicht vervangen worden.
Het brandblusmiddel is ontworpen om branden te blussen, maar kan wel schadelijk zijn voor mensen. Het schuim van een schuimblusser kan irritatie veroorzaken aan huid, ogen, neus en mond. Het poeder van een poederblusser kan laxerend werken wanneer er te veel van wordt ingeademd.
Er kleven wel een aantal nadelen aan poederblussers: Het poeder in de blusser kan gaan klonteren. Dit is te voorkomen door de blusser af en toe om te keren. Het poeder kan veel schade aanrichten aan elektronische apparatuur.
Nadeel van een schuimblusser
Schuimblussers zijn minder breed inzetbaar dan poederblussers; met een poederblusser blus je naast vaste stofbranden en vloeistofbranden óók gasbranden. Poederblussers zijn dan weer absoluut ongeschikt voor het blussen van elektrabranden.
Het nadeel van het blussen met een CO2-blusser is dat het geen indringend vermogen heeft, waardoor het vuur weer makkelijk kan oplaaien na het blussen. Daarnaast is het een relatief duur blusmiddel en kan het brand(vries)wonden veroorzaken. Let er dus op dat je een CO2-blusser nooit gebruikt op een persoon.
Belangrijk bij het blussen van een elektrische brand is dat er een brandblusser wordt gebruikt die geen elektriciteit geleidt. Blussen met water is daarom bijvoorbeeld niet goed geschikt bij een elektrische brand.
Brandblussers. In de keuken van een frituur zijn vooral (warme) vetten aanwezig. We raden aan om een schuim-vetbrandblusser (ABF) te voorzien in de keuken. Naast de klassieke branden van vaste stoffen en vloeistoffen, kunnen ze ook vetbranden blussen.
Brand blussen met de poederblusser
Blus de gasbrand met de poederblusser door op worplengte afstand van het brandende object te gaan staan. Spuit nu het poeder richting de vlammen, om deze te doven.
Schuimblusser (A, B)
Door de weinige restschade zijn schuimblussers ideaal voor in huis en/of op kantoor. Een schuimblusser is te gebruiken voor A en B branden, vaste stofbranden en vloeistofbranden. Sommige schuimblussers zijn ook geschikt voor F branden (vet), je ziet dit aan het icoon op de blussers staan.
Poederblusser. Een “constante druk” poederblusser heeft een blusafstand van 3 tot 4 meter. Richt het bluspoeder op de brand op het punt dat het dichtst bij je is. Blus bij voorkeur stootsgewijs met een kleine slingerbeweging.
Dit zijn vaste stoffen en vloeistoffen, de meest voorkomende branden in huis. Het schuim heeft als voordeel dat het niet geleidend is, zodat u ook apparaten in het stopcontact kunt blussen. Is er sprake van een gasbrand, een brand van metalen of een frituurvetbrand, dan kan een sproeischuimblusser niet worden gebruikt.
Het bluspoeder is ontwikkeld om de brandhaard van zuurstof af te sluiten. Vuur heeft zuurstof nodig om te kunnen branden. Door een laag poeder over de brand heen te spuiten, raakt het vuur verstikt waardoor het zal doven.
Automatische brandblusser
Een brand kan ook ontstaan op een plek waar u het niet meteen door heeft of als u weg bent, bijvoorbeeld bij de wasdroger of in de meterkast. Op die plekken kunt u een automatische brandblusser neerzetten. Deze brandblusser begint automatisch met blussen als die in aanraking komt met vuur.
Elektriciteitsbranden blussen met een CO2-blusser
Een CO2-blusser is gevuld met niet-geleidend CO2-gas, dat de zuurstof rond de brandhaard wegneemt en dat geen nevenschade achterlaat. Doordat het CO2-gas vervliegt, blijft de schade beperkt tot de plek van de brand.
Voor een kantoorfunctie heeft u het volgende nodig: per 150 m² minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 6kg poeder of 6 liter schuim. Per 225 m² heeft minimaal 1 brandblusser met een inhoud van 9 kg poeder of 9 liter schuim nodig.
- kan met goed resultaat zowel in de openlucht worden gebruikt als in gesloten ruimten waar personen aanwezig zijn niet vorstgevoelig.
Het poeder van een ABC-brandblusser bestaat uit een mengsel van ammoniumfosfaat en ammoniumsulfaat. Wanneer met een poederblusser is geblust, dan moet het overgebleven poeder met een industriële stofzuiger worden verwijderd, en nooit met water schoonmaken.
Vooral bij poederblussers bestaat de kans dat het toestel weigert bij gebruik omdat de inhoud door inklinken of klontvorming rondom de stijgbuis blijft steken.
Reken op de volgende prijzen: CO2 blussers: 45 – 70 euro. Poederblussers: 15 – 50 euro. Schuimblussers: 25 – 100 euro.