Dit geeft niet heel erg snel problemen, maar als je na het eten een paar volle glazen water drinkt verdun je de verteringssappen in je maag. Ook hiermee vertraag je de vertering van je eten. Ook ijskoude drankjes hebben dit effect, daarom is het beter om warme thee te drinken na het eten.
2 Water drinken
Wat slokjes tussen je maaltijd door of vlak erna is geen probleem. Maar als jij na het avondeten glazen vol water naar binnen klokt, verdun je de verteringsstappen in je maag en vertraag je het verteringsstelsel. En dat is nu precies wat je niet wilt, zeker als je probeert af te vallen.
Maar hoelang moet u wachten tot u wel onderuitgezakt op de bank kunt liggen? De arts adviseert tenminste 30 minuten aan te houden. Wilt u toch direct na de maaltijd languit gaan liggen? Dan kunt u een aantal kussens onder uw rug stoppen, zodat u toch nog zo rechtop mogelijk zit.
De verklaring is eenvoudiger: door het water voelt je maag gevulder aan. Daardoor ben je eerder verzadigd en eet je dus minder calorieën. Voor dit effect hoef je overigens niet te drinken tíjdens het eten. Als je vóór de maaltijd een glas neemt, heeft dat hetzelfde resultaat.
Hoe solide het voedsel, hoe langer het kan blijven in de maagje. Voedsel kan in uw maagje voor maximaal 1,5 tot 2 uur blijven mits je niet daarbij drinkt. Op het moment dat je water (of een andere vloeistof) toe gaat voegen aan de mix, maakt u een “soep” die snel zult ledigen uit uw maagje.
In totaal duurt je hele spijsvertering 24 tot 48 uur, afhankelijk van wat je precies gegeten hebt en hoeveel.
Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag. Hoe vetter de maaltijd, hoe langer het duurt voordat het voedsel klaar is om door te stromen naar de twaalfvingerige darm. Het duurt normaal gesproken ongeveer 24 tot 48 uur voordat het voedsel dat we gegeten hebben in de wc terecht komt.
Een digestief is een drankje met een hoog alcoholpercentage dat na de maaltijd wordt gedronken. Dit kunnen zowel likeuren als gedistilleerde dranken zijn, maar ook port of hele zoete wijn.
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Door te drinken tijdens het eten kauw je minder en maak je minder speeksel aan. De enzymen in het speeksel zetten de spijsvertering op gang en maken een gladde 'brei' van ons eten. Door minder (goed) te kauwen zou dit proces dus deels mislukken.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Drink liever een glas warm water met citroensap, om de zuren in de maag te neutraliseren. Ook thee drinken, is een aanrader. Kies voor kamillethee of gemberthee om de maag tot rust te brengen.
Als je te lang niet eet dan zakt je bloedsuikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel onstabiel is dan zul je meer vet opslaan dan wanneer je een stabiele bloedsuikergehalte hebt. Vaker eten op een dag resulteert uiteindelijk in minder vetopslag en een hogere vetverbranding.
Heldere dranken zoals water en thee, verlaten namelijk binnen twee uur de maag.
De dikke darm haalt het vocht uit het eten. Hierdoor blijft nog een dikke massa over: poep. De poep gaat naar de endeldarm en blijft hier vaak nog 24 uur zitten. Daarna poept je lichaam het uit.
Alle soorten fruit uit blik, appelmoes, compote. Onrijp fruit met schil of pit. O.a. Aalbessen, aardbeien, ananas, bramen en kruisbessen, grapefruit, kiwi, mandarijn, sinaasappel, verse pruimen, gedroogd fruit met schil of pit zoals dadels, krenten, rozijnen en vijgen.
5 – 6 uur zit tussen ontbijt en lunch, en blijkt het effectief om de nachtelijke vastenperiode tot ca. 18–19 uur te verlengen (intermittend vasten). Dit betekent dat je na ca. 19:00 /20:00 niet meer eet, en pas om 12:00/13:00 's middags eet.
Door langzaam te eten geniet u niet alleen meer van het eten, maar wordt het eten ook beter verteert. De spijsvertering begint al in de mond tijdens het kauwen. Er komt speeksel vrij dat enzymen bevat die het veerteringsproces in gang zetten. Door meer te kauwen kan het lichaam meer voedingsstoffen opnemen.
Hoeveel keer je eet maakt niet zo veel uit. Je kan bijvoorbeeld verdeeld over de dag 3 hoofdmaaltijden eten: ontbijt, lunch en avondeten. Maar 4, 5 of 6 keer per dag een kleinere maaltijd kan in principe ook. Het gaat er uiteindelijk om dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt.
Wandelen na het eten stimuleert je spijsvertering
Het helpt de beweging van je maag en darmen die nodig is om je voeding door het spijsverteringskanaal te leiden. Zo zorg je ervoor dat je maaltijd op een gezonde manier kan zakken. Zodoende kan je ook verstoppingsklachten voorkomen en verhelpen.
Slapen na het eten van een zware maaltijd bevordert de spijsvertering daardoor. In 2018 heeft een studie aangetoond dat vrachtwagenchauffeurs zich minder slaperig voelen na een gezonde maaltijd met goede vetten en groenten. Terwijl bewerkt vlees en fastfood de kans op een 'foodcoma' juist vergroot.
Het komt doordat er energie nodig is voor het spijsverteringsproces dat hard aan het werk gezet wordt. Er gaat dan ook tijdelijk wat meer bloed naar je maag en andere spijsverteringsorganen. Zo is er minder bloed beschikbaar – en dus minder zuurstof – voor de andere organen zoals je spieren en je hersenen.