Het ziet er wat gek uit als een baby met zijn hoofd heen en weer beweegt. Schudt jouw baby met het hoofd in bed? Dit is vaak een teken dat je baby zichzelf probeert te kalmeren en zoekt naar de juiste slaaphouding. Het bewegen van het hoofd is in principe onschuldig en gaat vanzelf over.
Als er een bult op de hoofdhuid of het voorhoofd zit, leg er dan gedurende 20 minuten ijs op door een ijszak, een zak met bevroren erwten of ijsblokjes in een washand te gebruiken. Ga in de eerste nacht na het ongeval twee keer, of om de drie tot vier uur bij je kind kijken.
Zoals bij volwassenen kan ook bij kinderen de M. sternocleidomastoideus gebruikt worden als hulpademhalingsspier. Bij zuigelingen zien we dan soms het hoofd op en neer gaan (head bobbing), waardoor de ademhaling minder effectief wordt.
Hoofdbonken is een bewegingsstoornis tijdens de slaap waarbij voornamelijk kinderen tijdens het inslapen of midden in de nacht met hun hoofd tegen de bedrand aanbonken.
Soms gaan baby's of peuters met hun hoofd bonken als ze in bed liggen. Dit doen ze onbewust om zichzelf tot rust of in slaap te brengen. Soms brommen of neuriën ze er ook bij. Het maakt een indrukwekkend geluid.
Baby's schrikken van hun eigen Moro-reflex. Dit is de 'schrikreflex' die bij baby's ontstaat in de baarmoeder. Deze reflex verdwijnt weer twee tot vier maanden na de geboorte. Als de baby schrikt, spreidt hij zijn vingers, armen en benen.
Beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby, dus speels zwiepen met armen en benen is niets om je zorgen over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken.
Een slaapritueel kan helpen
Een jong kind heeft vaak een volwassene nodig om kalm te worden. Een slaapritueel kan je kind helpen om rustig te worden, zodat het hoofdbonken niet meer nodig is. Bijvoorbeeld je peuter even knuffelen, samen een boekje lezen, een liedje zingen of naar zachte muziek luisteren.
Iedereen is overdag wel eens moe of dommelt op een rustig moment wel eens in slaap. Echter, sommige mensen vallen in slaap op willekeurige momenten, zonder dat ze dat tegen kunnen gaan. Zij kampen dagelijks met een onbedwingbare slaperigheid overdag, ook wel hypersomnie genoemd.
Onderzoekers hebben een advies uitgebracht om baby's het beste in slaap te krijgen. Een methode van 5 minuten rondlopen met de baby op de arm, daarna nog een aantal minuten zitten met de baby en dan pas in de wieg leggen is het advies.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Shuddering attacks (huiveringen): komen voor vanaf de leeftijd van ongeveer 2 maanden tot 7 jaar. Het kind neemt een interesting posture aan, met plotseling buigen van het hoofd en de romp, en rillende bewegingen.
Bewustzijn: Agitatie gevolgd door sufheid en coma kunnen achtereenvolgens optreden bij circulatoir falen. Dit ontstaat door verminderde centrale perfusie. Soms vinden ouders hun baby “anders dan normaal”.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
In het kort. Als je baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt de baby zich. Het lijfje is dan voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak meer dan normaal.
problemen met gedrag en emoties, zoals snel geïrriteerd, somberheid, impulsief, verminderd zelfvertrouwen. problemen met cognitie, zoals concentratieproblemen, geheugenproblemen, vertraagd aanleren van vaardigheden; lichamelijke problemen, zoals hoofdpijn, snel overprikkeld, vermoeidheid, verminderde motoriek.
Stille slaap: Ongeveer halverwege de slaapcyclus gaat de actieve slaap over in de stille slaap. De ademhaling is rustiger en ritmischer, hij beweegt minder en er is minder kans dat hij wakker wordt. Tijdens deze fase maakt je baby ook groeihormonen aan. Heel belangrijk dus!
Een verstoord slaap-waakritme: een verstoorde biologische klok, door een gebrek aan slaap of het draaien van steeds wisselende (nacht)diensten. Parasomnie/nachtangsten: een verzamelnaam van klachten en verschijnselen van ongewenst gedrag tijdens de slaap, zoals bedplassen, praten in de slaap of slaapwandelen.
Onder parasomnie vallen alle ongewenste gedragingen en sensaties die zich voordoen tijdens het slapen. U doet iets tijdens de slaap, waardoor u wakker lijkt te zijn. Denk aan slaapwandelen, praten in de slaap of nachtelijk eten. Door slaapwandelen of andere parasomnie-aandoeningen kunt u overdag vermoeid zijn.
Een kind hoeft niet behandeld te worden tegen het hoofdbonken, het gedrag verdwijnt vanzelf weer. Hoofdbonken heeft wel te maken met spanningen. Als de spanning bij het kind toeneemt, zal het hoofdbonken heftiger worden. Soms helpt het om het kind heel geleidelijk tot rust te brengen voor het slapengaan.
Een baby die door elkaar geschud wordt, kan een flinke hersenbeschadiging oplopen. Dit wordt het Shaken Baby Syndroom genoemd. Deze kinderen kunnen last krijgen van stuipen, doof of blind worden of zelfs nog jaren later leerproblemen ondervinden op school. In het ergste geval kan een baby dood gaan.
Bodyrocking is een zogenaamde ritmische bewegingsstoornis die zich vaak uit in het eerste levensjaar van een kind. Je kindje zit dan op handen en knieën en beweegt het bovenlichaam om in slaap te kunnen vallen. Waar ouders zich echter vaak het meeste zorgen over maken is 'hoofdbonken'.
Lichaamssignalen dat de baby honger heeft;
Handjes in het mondje doen. Lippen tuiten of tong uitsteken. Zoeken met het hoofdje. Over de lipjes likken.
Baby's schrikken soms plots wakker als je hem nét in zijn bedje wilt leggen. Dan huilt je baby hard en kun je vervolgens weer opnieuw beginnen met het in slaap krijgen van je baby. Dat is een schrikreactie genaamd de Moro-reflex.
De schokjes kunnen soms opgewekt worden door het maken van onverwachte geluiden, lichtveranderingen of door aanraken. Dit wordt stimulus sensitief genoemd. Benigne slaap myoclonieën zijn onschuldig en zijn niet schadelijke voor de hersentjes. Kinderen met benigne slaap myoclonieën ontwikkelen zich ook helemaal normaal.