Bomen voor zeer natte locaties
Het meest voor de hand liggend als geschikt voor zeer natte locaties zijn natuurlijk de wilgen. Het sortiment Salix dat op zeer natte locaties toegepast kan worden, omvat onder andere de soorten Salix babylonica, S. ×sepulcralis 'Chrysocoma' en S. triandra.
Struiken en bomen
Ook hortensia's als Hydrangea macropylla en Hydrangea paniculata, fazantenbes (Leycesteria formosa) en Gelderse roos (Viburnum opulus) houden van flink wat vocht, en ook bepaalde bamboesoorten en blauweregen. Wilgen zoals Salix alba var.
Van alle fruitbomen verdragen peren- en kweepeerbomen het beste een nattere bodem. Is jouw bodem te vochtig, plant fruitbomen dan op heuveltjes en leg afvoergeulen aan. Hoog de plaats waar jouw bomen komen op met goede grond of verrijk arme grond met compost.
Border op vochtige grond
Combineer de rijke bloeiers bijvoorbeeld met fraaie bladplanten zoals de Hosta en siergrassen voor vochtige grond, zoals hangende zegge (Carex pendula), Hakonechloa, gierstgras (Milium effusum) en pijpestrootje (Molinia).
Licht en warmte. De perenboom vraagt om een plekje in de zon of halfschaduw. De Pyrus communis houdt van zon, hoe meer zon, hoe meer peren en hoe zoeter de peren zullen smaken. Wel houdt de perenboom van een beschutte plek, zeker in de winterperiode, als bescherming tegen de koude wind.
Neem de onderste grond uit het gat en knijp erin. Als er net geen water uit sijpelt, dan is de grond precies vochtig genoeg (niet doen als het net geregend heeft). Een plant die te nat staat kan al na drie dagen het loodje leggen! Bedenk verder dat een meter verder in de tuin de situatie weer heel anders kan zijn.
Als bodem is elke goed doorlatende tuinaarde geschikt. Uit ervaring heeft een lichte bodem de voorkeur, want deze waarborgen een goede drainage en verwarmen zich sneller. In een zware natte bodem heeft de lavendel het ook zwaar.
Een goede oplossing is het boren van gaten met een grondboor (te huur) van rond de 1 meter diep. Het gat vult u op met grind tot ongeveer 30 cm onder de toplaag. Om een goede afwatering te krijgen moet je per M2 op de plekken waar het water blijft staan 2 tot 3 gaten boren.
De meeste fruit- en notenbomen en veel andere soorten zullen door bewortelingsproblemen geen goede groei vertonen op bodems waar de grondwaterstand langdurig (meer dan enkele dagen) hoger staat dan 60 cm. Zwarte els (Alnus glutinosa) is dé soort voor permanent natte gronden.
Dit zijn o.a. Acer negundo, Acer saccharinum, Alnus incana, Betula nigra, Betula pubescens, Carpinus betulus, Carya spec., Euonymus europaeus, Fraxinus pennsylvanica, Liquidambar styraciflua, Platanus x hispanica, Salix alba, Salix sepulcralis 'Chrysocoma'.
In een droog voorjaar heeft de boom meer water nodig dan in het najaar wanneer deze in rust gaat. Aandacht is dus belangrijk, zodat de boom geen vocht te kort komt. Wanneer je het aan de boom gaat zien ben je vaak al te laat. Als je de boom teveel water geeft krijg deze weinig tot geen zuurstof meer bij de wortels.
De naam zuilbomen zegt het al, dit zijn zuilvormige bomen. Met andere woorden, dit zijn recht opgaande bomen, die doorgaans smal blijven. Door de smallende vormen passen ze goed in tuinen en langs paden. Bekende soorten zuilbomen zijn de Zuilbeuk, Zuilberk, Zuilamberboom en Zuilvlier.
Siergrassen, zoals pijpenstrootje, zegge en prachtriet, zijn goed bestand tegen droogte en kunnen langere periodes zonder water overleven. Vaste planten zoals duizendknoop, flox en vlinderstruik kunnen beter tegen droogte dan andere vaste planten.
Lavendel
Mensen houden dus ontzettend van lavendel. Vliegen, muggen, wespen, mieren, motten en slakken blijven liever weg van de plant. Lavendel is een heerlijk geurende én groenblijvende heester. Het is bovendien een sterke plant die goed tegen droogte en felle zon kan, maar ook bestand is tegen een beetje vorst.
Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je 'm goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.
Goed tegen veel water kunnen zijn wilgen( diverse soorten ) , elzen ( ook enkel soorten), essen (diverse soorten) en natuurlijk de moeras eik. Een lage struik welke je langs de muur kan planten is gagel ( brengt met kerst veel op ).
De meest bekende perenboom, en ook de perenboom met de lekkerste vrucht, is de Pyrus communis Doyenne de Comice. Maar ook de stoofperen zijn heerlijk, zoals die van de Gieser Wildeman.
Peren groeien graag op voedzame, diep doorlatende grond, die iets aan de zure kant of neutraal is. Daarnaast waarderen ze een zonnige, beschutte standplaats, waar de grondwaterstand niet te hoog is. Als de bomen zonnig staan zijn ze minder vatbaar voor schimmelinfecties, en krijgen de vruchten een hoger suikergehalte.
Een appelboom gaat tussen de 12 en 15 jaar mee. Een perenboom gaat langer mee, 25 tot 30 jaar.