Alleen bij krachtige zonnestormen is het noorderlicht in Nederland te zien. Dit gebeurt slechts eens in de paar jaar. Soms wordt noorderlicht verwacht, maar is het niet met het blote oog zichtbaar. Het is dan net niet fel genoeg.
Op zoek naar het licht
IJsland is een van de meest magische bestemmingen om het licht op te sporen. In Reykjavik, de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, kunt u het poollicht 280 dagen per jaar zien. Het officiële seizoen om het poollicht te spotten loopt hier van oktober tot maart.
Allereerst is dat niet helemaal waar, maar het is wel zo dat je dicht bij de polen de meeste kans hebt om dit bijzondere licht te zien. In noordelijke landen zoals Finland, IJsland, Zweden, Noorwegen, Canada en de staat Alaska heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien.
Het noorderlicht is alleen in Nederland te zien tijdens een periode van maximale zonne-activiteit. De zonne-activiteit varieert met een periode van elf jaar, maar ook tijdens zo'n maximum is het noorderlicht zeldzaam in ons deel van de wereld.
Belang van zonnewind
Een waarde van 500km/s is ideaal. Bij deze waarden duurt het 15 tot 45min voor een uitbarsting als Noorderlicht de aarde bereikt! De dichtheid of de SOLAR WIND DENSITY toont exact hoeveel deeltjes worden meegevoerd met de zonnewind. Hoe meer dat er zijn, hoe beter.
Is de KP-index 1, dan is het Noorderlicht alleen zichtbaar in het allerhoogste puntje van Noorwegen. Is de KP-index 9, dan kun je het Noorderlicht zelfs in het noorden van Nederland zien. De kans op Noorderlicht in Nederland is echter heel klein, gemiddeld wordt het zeven keer per jaar gezien.
Het mooiste noorderlicht kun je zien in de maanden september en maart. De dagen rondom de equinox (ieder jaar rond 22 september) zijn namelijk statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen.
Een bijzonder fenomeen afgelopen nacht: op verschillende plekken in Nederland was het noorderlicht te zien. Onder meer in Drenthe, Groningen, Gelderland en Friesland konden liefhebbers een glimp van het poollicht opvangen.
Op veel plekken in Scandinavië (naast Lapland) kun je het Noorderlicht zien, maar de grootste kans maak je in Spitsbergen, Lofoten en Tromsø in Noorwegen.
Het noorderlicht is er eigenlijk het hele jaar door, dus niet alleen in de herfst en winter. Omdat het donker moet zijn om het licht goed te zien, bieden de donkere seizoenen de ideale omstandigheid. Wel moet het een heldere avond zijn zonder regen en wolken en reis je beter even uit de verlichte stad.
Noorderlicht in Nederland – In Nederland is kans om het noorderlicht te zien als een krachtige uitbarsting aan het oppervlak van de zon heeft plaatsgevonden. Daarbij geldt: hoe noordelijker in Nederland je zit, des te groter de kans om het te zien. Favoriet zijn dan ook de Waddeneilanden.
Noorwegen is een van de beste landen voor noorderlichtreizen. Door de ligging midden in de Aurora Zone is het noorderlicht in Noord-Noorwegen bijna elke avond te zien. Vrijwel overal in het noorden van Noorwegen heb je goede kans om het noorderlicht te spotten.
Bij geomagnetische stormen en krachtig noorderlicht is het noorderlicht met het blote oog soms wel te zien zoals op de meest spectaculaire foto's. Veel foto's die op internet circuleren zijn onder dit soort omstandigheden gemaakt.
Hoe lang ze te bewonderen zijn kan ook variëren, soms is het maar een kwartiertje of half uurtje, andere keren duurt het dan weer enkele uren. Het noorderlicht blijft met andere woorden een sporadisch fenomeen. Net dat maakt het ook zo bijzonder.
De zon wordt actiever
Hoi allemaal, Het is even stil geweest. Er is ook niet echt veel gebeurd in Nederland qua noorderlicht: Er zijn geen significante zonnestormen geweest en de nachten zijn kort en niet geheel donker. Bovendien is de kans op noorderlicht wat kleiner in de zomer en de...
Zweden, en dan met name Zweeds Lapland, blijft een van de beste plekken om het noorderlicht te zien. Dat komt omdat het hier bijna altijd onbewolkt is. Reis af naar Aurora Sky Station in Nationaal Park Abisko, waar je niet alleen groen licht, maar soms ook paars of roze licht ziet dansen!
De meest voorkomende kleur van het noorderlicht is groen, wat wordt veroorzaakt door de reactie van het gas zuurstof. Groen licht bevindt zich op de onderste laag, waardoor deze kleur het vaakst te zien is. Door het gas stikstof zijn er blauwe en rode kleuren te zien.
Het liefst hangt er geen enkele wolk in de lucht die jouw zicht kan ontnemen op het Noorderlicht. Overigens is het niet zo dat het Noorderlicht helemaal niet te zien is als er bewolking in de lucht hangt, maar hoe helderder de lucht, hoe mooier het licht te zien is.
Noorderlicht bestaat uit meerkleurig, wazig en langzaam bewegend licht dat op ongeveer 100 tot 1000 kilometer hoogte boven het land zweeft. Vaak is het licht groenig-geel, maar violet tot rood komen ook voor. De vorm van het lichtschijnsel kan ook verschillend zijn: boog-, gordijn- en sluiervormig.
In het noorden van Scandinavië bewonder je het noorderlicht al vanaf het moment dat er weer sprake is van een ondergaande zon, nadat het hoogzomer 24 uur licht is gebleven. Dat betekent dat je vanaf eind augustus het noorderlicht in Lapland en Noord-Noorwegen kunt spotten.
Op korte termijn kunnen we tegenwoordig redelijk goed de verwachting van het noorderlicht voorspellen. Tussen de aarde en de zon staat een satelliet die continue de zonnedeeltjes die van de zon af komen meet. Een te groot aantal deeltjes kan namelijk schade toebrengen voor andere satellieten.
De aurora speelt zich boven de ozonlaag af. De onderste laag van het poollicht bevindt zich op zo'n 80 tot 100 kilometer boven de grond, waarbij de bovenste laag zich meestal rond de 250 kilometer hoog bevind. Bij de rode aurora kan deze laag zich echter tussen 500 en 800 kilometer hoog bevinden.
Noorderlicht spotten in Alta, meest noordelijke stad ter wereld. Als er een plek is in Noorwegen waar je het poollicht goed kunt zien als het er is dan is het wel Alta, de meest noordelijke stad ter wereld. Alta ligt in een bizar mooie omgeving: omringd met bergen en arctische toendra.
Noorderlicht ontstaat als elektrisch geladen deeltjes van de zon via de noord- of zuidpool van de aarde binnendringen in de dampkring. Die elektrisch geladen deeltjes (protonen en elektronen) worden bij grote zonneactiviteit in de ruimte geslingerd: een zonnestorm ofte CME (Coronal Mass Ejection).
Een lens met een lichtsterkte van f/2.8 is een goed uitgangspunt, maar sneller is beter. Je wilt namelijk de sluitertijd kort houden. Zo hou je zoveel mogelijk de vormen en structuur van het noorderlicht intact. Als de sluitertijd te lang wordt vervagen de structuren tot een wazige groene vlek.