Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
De belangrijkste klachten bij fibromyalgie zijn pijn, stijfheid en moeheid. Gewone bezigheden zoals huishouden, werken en sporten zijn daardoor soms moeilijk te doen. Soms is zelfs fietsen en wandelen te veel. Slapen gaat vaak slecht.
De pijn komt vooral voor in de spieren, het bindweefsel en in en rondom de gewrichten. U voelt de pijn voornamelijk in nek, schouders, handen, bekken, benen, voeten en rug. Deze pijn is een vorm van spierpijn die u ook voelt bij zware griep, maar u hebt deze bij fibromyalgie elke dag.
Wie kan de diagnose fibromyalgie stellen? Uiteindelijk moet de officiële diagnose gesteld worden door een reumatoloog. Uw huisarts kan u hiervoor doorverwijzen. Deze zal echter eerst met een test vaststellen of dat nodig is.
Het hebben van minimaal 11 of meer van de 18 tenderpoints (drukpijnpunten). De tenderpoints zijn bepaalde specifieke pijnpunten in je nek, schouders, lendenstreek en heupen van je lichaam. Een tenderpoint is positief als drukken met een vinger op die plek pijn doet.
Verwant aan elkaar. Fibromyalgie, CRPS en Sudeck zijn dus verwant. Zij vallen als een groep in de groep van chronische overlappende pijnaandoeningen.
Mensen met fibromyalgie hebben te maken met een veel hogere spierspanning dan mensen zonder fibromyalgie. De extreme spierspanning kan de oorzaak zijn van de vaak ernstige spierpijn die hoort bij fibromyalgie. Dat is de conclusie uit onderzoek van dr.
Wat is het verschil tussen fibromyalgie en reuma? Reumapatiënten hebben steeds erger wordende klachten aan hun gewrichten. Met name pijnklachten. Fibromyalgie geeft ook gewrichtspijn, maar heeft daarnaast nog veel meer (pijn)symptomen.
Fibromyalgie kent een wisselend klachtenbeeld. Soms worden de klachten op een gegeven moment minder of verdwijnen ze zelf. De klachten kunnen soms lang wegblijven en dan weer terugkomen. Er is geen behandeling mogelijk om fibromyalgie te genezen.
Voedsel dat ontstekingen veroorzaakt, moet worden verminderd of helemaal geschrapt worden. Dat geldt voor fastfood, gefrituurde snacks, rood vlees, en bewerkte voedingsmiddelen die veel vet, suiker en zout bevatten,” zo luidt het dringende advies van de pijnspecialist.
Veel mensen denken dat spierreuma hetzelfde is als fibromyalgie, doordat de pijn bij beide aandoeningen uitstraalt vanuit de spieren. Dit is niet juist. De klachten ontstaan namelijk op een andere manier. Fibromyalgie wordt ook wel weke delen reuma genoemd.
Psycho-affectieve stoornissen komen veel voor bij fibromyalgie. Deze patiënten hebben over het algemeen minder positieve stemmingen en zijn minder extravert dan andere pijnsyndromen. Fibromyalgie patiënten hebben meer kans op het krijgen van een psychiatrische aandoening.
Fibromyalgie dieet
Mensen met fibromyalgie hebben vaak last van stille chronische ontstekingen. Net als bij de disbalans in het brein gaat het hier om ontstekingen van de neuronen. Voeding heeft hier een grote invloed op. Zo kunnen producten zoals vlees, zuivel, suiker en alcohol ontstekingen veroorzaken.
Er zijn geen medicijnen om fibromyalgie te genezen. Wel kunnen uw klachten verminderen door met name een combinatie van beweging en rust. Over het algemeen kunt u na verloop van tijd goed leven met de klachten van fibromyalgie.
Er bestaat geen test of bloedonderzoek om fibromyalgie vast te stellen. Ook op röntgenfoto's is niets te zien. De reumatoloog stelt de diagnose op basis van uw klachten en uw verhaal. Voor een goede diagnose stelt de reumatoloog daarom ook vragen over uw werk en uw privéleven.
Mogelijk oorzaken zijn overbelastingsletsels, sporttrauma, ongeval, verkeerde houding of onaangepast materiaal op de werkvloer. De pijnen kunnen ook te maken hebben met aandoeningen zoals artrose, reuma, fibromyalgie…
Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan. Wel is bekend dat fibromyalgie geen ontstekingsziekte is en niet voor schade aan het lichaam zorgt.
Behandelingen zijn er over het algemeen op gericht om de klachten te accepteren, voldoende te bewegen en goed je grenzen aan te geven. Ondanks deze behandelingen geven mensen met fibromyalgie over het algemeen hun leven een 5,5. Bij mensen zonder fibromyalgie ligt het cijfer een stuk hoger namelijk op 6,9.
Fibromyalgie ontstaat vaak na een periode van stress. Fibromyalgie wordt samen met chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) en prikkelbaar darm syndroom (IBS) gezien als stres gebonden pijn-en uitputtingssyndromen.
Regelmatig bewegen is een bewezen manier om de pijn en vermoeidheid te verminderen bij fibromyalgie. Bovendien verbetert het je spierkracht, levenskwaliteit en je functionele handelingen in het dagelijkse leven.
Fibromyalgie is geen ontstekingsreuma, het beschadigt uw gewrichten of spieren niet en het veroorzaakt geen gewrichtsmisvormingen, dus voor de behandeling hoeft u niet naar de reumatoloog. Uw huisarts kan u begeleiden in hoe u de pijn het best kan aanpakken.
Kies een vulmateriaal dat vormvast is. Kies een vulmateriaal dat elastisch is. Kies een kussen dat niet temperatuur- of drukgevoelig is. Zorg dat het kussen is aangepast aan je lichaamsbouw.
Maak gebruik van de mogelijkheden die er zijn, ga actief op zoek. Vraag bijvoorbeeld een ergotherapeut om langs te komen (10 uur advies/behandeling zit in de basiszorgverzekering). Of maak gebruik van de ervaringsdeskundige coaches van F.E.S. – zij kunnen je handreikingen bieden. Laat een positieve werkhouding zien.