Hoe donkerder de slaapkamer, hoe minder we 's nachts (onbewust) wakker worden en hoe rustiger we slapen. Zorg dus voor een donkere slaapkamer. Ook bij (jonge) kinderen verstoort fel (wit of blauw) licht het slaappatroon. Een nachtlampje met wat rood licht biedt uitkomst.
Sneller in slaap
Er werd getest wat voor effect blauw, groen en rood licht heeft op de slaap. In tegenstelling tot het groene en blauwe licht had het rode licht daadwerkelijk effect op de tijd voordat de proefpersonen in slaap vielen. Ze vielen namelijk iets sneller in slaap!
Ga niet voor bruin, grijs en paars
Kleuren waar je beter je joker voor in kunt zetten, zijn grijs, bruin en paars. Heb je je slaapkamermuren in één van deze drie tinten geverfd, pak de kwast er dan maar bij.
Blauw licht verstoort aanmaak van melatonine
Blauwe lichtgolven in kunstverlichting is ontwrichtend voor de nachtrust, deze reduceren namelijk de aanmaak van melatonine.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Naast de bevordering van energieproductie, stimuleert rood licht therapie ook je bloedsomloop. Zodoende wordt er meer zuurstof en andere nutriënten naar je weefsels vervoerd waardoor je lichaam sneller herstelt. Zowel bijna infraroodlicht als natuurlijk licht stimuleert de vorming van antioxidanten.
De Zazu Pam is het beste nachtlampje. En dit is niet voor niets. De schattige Pinguïn is namelijk multifunctioneel te gebruiken, zowel als een nachtlichtje en een slaaptrainer. Zo kun je extra lang gebruik maken van Zazu Pam.
Kortwerkende benzodiazepinen, ook wel kortwerkende slaapmiddelen genoemd, werken spierontspannend, rustgevend en maken suf. Ze werken kort en worden daarom vooral gebruikt als u problemen heeft om in te slapen. Voorbeelden zijn brotizolam, flunitrazepam, loprazolam, midazolam, temazepam, zolpidem en zopiclon.
Denk je aan rustgevende kleuren, dan kom je al snel uit bij de basics: wit, crème, grijs. Ze zijn rustig en zacht om naar te kijken, helpen je kalmeren en leggen slaperig worden geen strohalm in de weg.
Slapen in het donker is gezonder
* De waarschijnlijke oorzaak hiervan is dat licht je slaap en biologische klok verstoort. Andere mogelijke bijwerkingen van slapen met het licht aan zijn: overgewicht, ongelukken door slapeloosheid en een verhoogde kans op hart en vaatziekten.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
De muren kleuren volgens feng shui
Zorg voor een rustgevende kleur op je slaapkamer muren. Rustgevende kleuren zijn: lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Deze kleuren helpen je mogelijk beter ontspannen.
In de kleurenleer staan de kleuren blauw en groen aangemerkt als kalmerend en rustgevend. Dit gegeven wordt ondersteund door onderzoek van de Britse hotelketen Travelodge. Tijdens het onderzoek is bekeken welke kleuren in hotelkamers voor de beste nachtrust zorgen. De kleur blauw blijkt daarbij bovenaan te staan.
Bekend is dat blauw licht invloed heeft op onze biologische klok, en daarmee de slaap kan verstoren. Door een structureel slaaptekort kunnen mensen zich slechter concentreren en minder goed presteren. Ook kunnen gezondheidsproblemen ontstaan.
Slapen in volledige duisternis is beter voor uw gezondheid omdat duisternis de afscheiding van melatonine bevordert, het slaaphormoon dat u helpt in slaap te vallen. Mensen die moeilijk in slaap vallen en 's nachts vaak wakker worden, moeten daarom in volledige duisternis slapen.
Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.
Kies een nachtkastje in dezelfde kleur als je bed om rust in je slaapkamer te creëren of experimenteer juist met een felle kleur. Tip: let bij het kopen van het kastje goed op welke kant het deurtje open gaat. Zo voorkom je dat het nachtkastje niet open gaat zoals jij dat wil.
Blauw geeft een gevoel van frisheid en zuiverheid. Daarnaast heeft blauw een aantal overeenkomende eigenschappen met groen. Blauwe muren zorgen voor rust en evenwicht, maar alleen als je de kleur ook op die manier gebruikt (niet te contrasterend dus).
Welke kleur wit voor de slaapkamer? Er zijn verschillende wittinten: van spierwit tot roomwit. De populairste wittint voor op de muren in huis is RAL9010 – het is een neutrale tint die een zachte uitstraling heeft. En daardoor ook perfect is voor de slaapkamer.
Ja, LED verlichting is veilig voor de slaapkamer.
Geen alcohol, geen koffie, geen suiker, geen dutjes en geen beeldschermen voor het slapengaan. Wat dan wel? Je biologische klok volgen en rood licht, zo blijkt uit een recent onderzoek.
Een warme witte kleurtemperatuur (2200 - 3000 Kelvin) draagt bij aan een gezellige sfeer in de slaapkamer, omdat deze zachter is voor de ogen en bovenal een prettige sfeer geeft. Datzelfde geldt voor dimbare LED lampen en slimme LED lampen.
Wil je graag een nachtlampje gebruiken, zoek dan een lampje dat rood licht uitstraalt. Niet oranje, niet roze, maar rood.
Pas wanneer de fantasie ontwikkeling is gestart ontstaat angst voor het donker en dan kan een nachtlampje geruststelling geven. Gemiddeld is dit rond 2,5 jaar. Kindjes geven het vaak zelf wel aan wanneer ze graag een lampje willen. Zodra je merkt dat je kindje het donker spannend vindt, raad ik een nachtlampje aan.