Water drinken na het opstaan vult het vocht aan, dat je lichaam tijdens de nacht heeft uitgescheiden. Je zult je ook direct wat fitter en energieker voelen na het drinken van twee grote glazen water. Water stimuleert het uitscheidingsproces. Tijdens de nacht herstelt je lichaam zichzelf.
Goed voor de spijsvertering
Want een aantal glazen water drinken op de nuchter maag biedt veel gezondheidsvoordelen. Bijvoorbeeld voor de spijsvertering, die komt hierdoor op gang. Het water 'spoelt' daarnaast letterlijk de darmen schoon en helpt ze gezond te houden.
's Ochtends water drinken kan je metabolisme met 30% verhogen. Als je dit op een lege maag doet, geef je je spijsvertering een efficiënte start. Daarnaast helpt water om het lymfevatenstelsel en darmkanaal gezond te houden. En tot slot is een glas water drinken ook een zeer gunstig voor je energielevels.
Het is een natuurlijke detox: op deze manier spoelen afvalstoffen sneller uit je lijf. Wanneer heet water wordt ingenomen, stijgt de lichaamstemperatuur waardoor je begint te zweten. Hierdoor wordt je lichaam ontdaan van allerlei giftige stoffen en wordt het grondig gereinigd.
Bij je ontbijt kun je bijvoorbeeld halfvolle melk of karnemelk drinken. Wil je geen zuivel gebruiken? Dan kun je kiezen voor een sojadrink met toegevoegd calcium en B-vitamines. Of drink water, thee of koffie zonder suiker bij je ontbijt.
Het bevat vrij veel B-vitamines, ijzer, jodium en vezels. Als je brood weglaat, dan is het slim om producten te kiezen die ook die voedingsstoffen leveren. Bij het ontbijt is dat bijvoorbeeld yoghurt, met vers fruit, noten en eventueel wat homemade muesli of (havermout)granola.
Betere nachtrust
Een slokje water voordat je gaat slapen, houdt niet alleen je vochtbalans op peil. Ook je spieren, gewrichten en hormonen komen daardoor allemaal in balans. Dat zorgt ervoor dat je je lichaam beter ontspant. Daardoor kun je slapeloosheid voorkomen.
Door het drinken van water voor het slapengaan, hou je je hormonen, energie, spieren en gewrichten in balans. Dit helpt je lichaam ontspannen en geeft een uitgerust gevoel in de ochtend. Terwijl je slaapt, heeft het water de tijd om elk deel van je lichaam te bereiken en aan te vullen.
Water drinken in de ochtend
Je doet er goed aan om gelijk na het ontwaken 1 tot 2 grote glazen water te drinken om de vochtbalans in je lichaam weer aan te vullen. Tijdens het slapen verliest je lichaam namelijk vocht via de ademhaling, speeksel en transpiratie.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Het wordt vaak aanbevolen om twee uur voordat je naar bed gaat te stoppen met water drinken. Op die manier overspoel je je lichaam niet met extra vocht dat midden in de nacht een ongewenste trip naar de badkamer kan veroorzaken.
Op het gebied van water wordt de warme of lauwe variant vaak gezien als de allerbeste optie. Het zou de darmen ontspannen, waardoor verstoppingen minder makkelijk kunnen voorkomen. Ook stimuleert warm water drinken naar verluidt de bloedsomloop en het maakt zelfs energieker.
Om rustig wakker te worden, is het goed om water op kamertemperatuur te drinken. Drink minstens twee glazen water in de ochtend en middag om vermoeidheid te voorkomen en geconcentreerd te blijven.
Wil jij afvallen, dan is genoeg water drinken echt een must. Begin je dag al met het drinken van 1 tot 2 glazen op je nuchtere maag. En denk daarnaast nog zeker aan 1,5-2 liter water per dag.
Voldoende water drinken is, naast vezelrijk eten en genoeg bewegen, heel belangrijk voor een soepele spijsvertering. Zo houd je je buik gezond! Vocht zorgt er namelijk voor dat vezels goed hun werk kunnen doen.
Zet het water voor je neus
Zet je fles, glas of drinkbus in je gezichtsveld. Of je nu aan je bureau werkt of een boekje leest, water zien, doet water drinken. Drink dus niet enkel tijdens de maaltijd, maar probeer de hele dag door te drinken. Op die manier drink je automatisch heel wat meer.
Wanneer je te veel water drinkt, kunnen de nieren de vochtbalans in het bloed niet op orde houden. Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree. Overtollig water in het lichaam zorgt ervoor dat cellen opzwellen in de hersenen en tegen de schedel drukken.
Hoofdpijn, moe, duizelig
Of je wordt beetje duizelig als je opstaat. Als je echt uitgedroogd bent, kun je zelfs flauwvallen en je lusteloos en verward voelen. Andere verschijnselen bij uitdroging zijn dorst, een droge mond, dieper liggende ogen, een snelle ademhaling en hartslag en koude armen en benen.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
dat komt omdat er met de tijd van alles mee gebeurt. Zo dwarrelt er stof in het glas en belanden er deeltjes van eventuele huisdieren of rondvliegende insecten in het water. Ook neemt water kooldioxide uit de lucht op, waardoor de ph-waarde (zuurgraad) van het water zakt.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Het is algemeen bekend dat u beter geen cafeïne drinkt vlak voor het slapengaan. Maar er zijn nog meer voedingsstoffen die een invloed hebben op het slaappatroon. Sommige verstoren de slaap, terwijl andere net de slaap bevorderen. Ook het tijdstip van eten en drinken heeft een invloed op de slaap.
Beter slapen dankzij een glaasje water
Een glas water voordat u naar bed gaat ervoor zorgt dat spieren, gewrichten, hormonen en energie in balans blijven. Uw lichaam kan hierdoor beter ontspannen en u zult de volgende ochtend bovendien heerlijk uitgerust wakker worden.
Kies niet-bruisend, mineraalarm water. Bruisend water bevat inderdaad veel zout. Sterk gemineraliseerd water kan bij dagelijkse consumptie het organisme overladen. Geef de voorkeur aan natriumarm water (maximum 20 mg natrium per liter).
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.