Koolhydraten zijn de energiebron en eiwitten zijn bouwstoffen voor een sterker en sneller lichaam. Verder blijkt uit onderzoek dat de glycogeenopslag door de combinatie van beide voedingsmiddelen veel beter verloopt.
'Eiwit vult beter dan vetten of koolhydraten. ' Studies laten zien dat eiwit de meest vullende macronutriënt is terwijl vet het minst vullend werkt.
Helemaal géén koolhydraten meer eten is een slecht idee. Koolhydraten zijn namelijk ook aanwezig in groenten, fruit en noten en het schrappen van alle soorten koolhydraten kan dan ook leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en prikkelbaarheid.
Omdat je minder koolhydraten eet, zal je lichaam gedwongen worden om meer energie uit de vetverbranding te halen. Daarom zal de macro verdeling er zo uitzien: 40 à 50% koolhydraten, 20 tot 30% eiwitten en 20-30% vetten.
Koolhydraten zijn een belangrijke energiebron voor je lichaam. Schrap je koolhydraten uit je voeding, dan moet je die vervangen door eiwitten en/of vetten.
Vaak wordt gezegd dat het gebruik van een combinatie van eiwitten en koolhydraten een negatief effect kan hebben op het vermogen van het spijsverteringsstelsel om de eiwitten op te nemen, omdat de goede vertering van de aminozuren een zuur milieu van de maag vereist, terwijl koolhydraten een basisch milieu vereisen.
Wil je als man of vrouw gezond eten? Dan is het advies om 40 tot 70 procent van je energie uit koolhydraten te halen. Dat zijn ongeveer 200 tot 300 koolhydraten per dag voor een vrouw. En 250 tot 400 koolhydraten per dag voor een man.
Als je te weinig koolhydraten binnenkrijgt, dan gebruikt het lichaam spiereiwit als energiebron. Dat wil je voorkomen, want dat gaat ten koste van je spieren. Als meer dan 70% van alle calorieën uit koolhydraten komt, kan dat leiden tot een tekort aan vetten en eiwitten.
Naast de kans dat je je moe, futloos en zelfs slaperig voelt doorheen de dag, kan je je ook moeilijker concentreren en zelfs hoofdpijn ervaren als je niet voldoende koolhydaten consumeert. Ook heb je bij een tekort aan koolhydraten vaker last van stemmingswisselingen en ben je sneller geïrriteerd.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Eet ongezonde bronnen van koolhydraten zoals snoep, koekjes, chips, jam, witbrood, cornflakes, witte rijst, frisdrank en vruchtensap met mate. Deze voedingsmiddelen bevatten veel suikers en calorieën en laten je bloedsuiker snel stijgen.
Dit zijn vooral volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Daarnaast zijn ook aardappelen, peulvruchten, groenten en fruit goede bronnen van koolhydraten. Maar er zijn ook producten met veel koolhydraten die je beter niet te veel kunt nuttigen.
haarverlies, dun of dof haar. trek in eten, vooral in hartig eten. kortademigheid, door een tekort aan aminozuren die de zuurstoftoevoer regelen. trager herstel na het sporten of zelfs verlies van spieren.
Tips om voldoende eiwit binnen te krijgen
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Eet je meer eiwitten dan zal je lichaam ook meer ureum aanmaken wat volgens sommige theorieën belastend kan zijn voor je lever en voor je nieren. Na vele onderzoeken is er tot op heden echter geen bewijs dat een hoge eiwitinname schadelijk is voor gezonde mensen die geen nieraandoening hebben.
Combineer geen koolhydraatrijke voeding samen met eiwitrijke voeding; dus geen aardappelen, pasta of brood samen met vlees of kaas of zuivel. Combineer geen eiwitten met fruit; dus geen fruit of zuivel na het eten van eiwitten maar ook geen sinaasappelsap of melk bij een omelet.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt.
Fout zijn de koolhydraatrijke producten die arm zijn aan vezels en vitamines en mineralen. Plus alle producten die veel (toegevoegde) suikers bevatten. Dit zijn: snoep, koek, gebak, snacks, vruchtensap, frisdrank, wit en lichtbruin brood, witte pasta en witte rijst.