Je kunt de pijn van de weeën voelen in de (onder)buik, de (onder)rug en soms ook in de bovenbenen. Aan het begin van de bevalling kunnen de weeën onregelmatig zijn en zeurende onderbuikpijn geven. Naarmate de bevalling doorzet komen de weeën regelmatig en worden ze pijnlijker.
Een belangrijke aanwijzing dat de bevalling eraan zit te komen, zijn regelmatige samentrekkingen van de baarmoeder. In het begin voelen deze vroege weeën aan als menstruatiekramp of pijn in de onderrug die komt en gaat met tussenpozen van 20 tot 30 minuten.
Het begint met weeën
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik. Het komt langzaam op en zwakt weer af. De weeën volgen elkaar steeds vaker en regelmatiger op. Bij begin weeën kan het af en toe een beetje “borrelen”, voelen als een harde buik of een kleine kramp.
De eerste weeën zijn meestal onregelmatig, kort van duur, en nog niet zo sterk. Wanneer je deze weeën hebt, wil het nog niet zeggen dat de bevalling is begonnen; het kan nog afzakken. Pas als de weeën langer gaan duren, regelmatig en krachtig zijn, lijkt het dat de bevalling echt begint.
Geen voortekenen bevalling
Ben je aan het einde van je zwangerschap gekomen maar heb je nog geen enkel voorteken gehad van een naderende bevalling? Maak je geen zorgen! De meeste vrouwen zullen geen enkel voorteken ervaren, maar zal de bevalling plots uit het niets zich aandienen.
De eerste uren van de bevalling beweegt de baby vaak tussen de weeën door. Dit kan pijnlijk zijn. Het bewegen van het kindje maakt het je soms moeilijk om te ontspannen. Warme handen op de buik maken het kindje rustig.
Het oxytocinegehalte is het hoogst als de zwangere het meest ontspannen is. Dat is in de regel als ze slaapt. Dit is de verklaring voor het feit dat weeën vaak 's nachts beginnen. Oxytocine heb je nodig om weeën te maken.
Het is lastig om te omschrijven wat nu precies een wee is, daarom een globale omschrijving: Een wee is een pijnlijke, steeds terugkerende samentrekking van de baarmoeder. Je buik wordt hierbij hard en je kunt de pijn voelen in je buik, in je rug en soms ook in je bovenbenen.
Al dagen tot weken voor je bevalling kun je beginnen met “rommelen”.
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Het komt door hormonen en de samentrekkingen worden ook wel 'Braxton-Hicks contracties', 'oefenweeën' of 'valse weeën' genoemd. Het kan een vervelend gevoel zijn, maar het is niet pijnlijk. De samentrekkingen zijn geen ontsluitingsweeën en ze kondigen nog niet je bevalling aan.
Deze voorweeën komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Je voelt je baarmoeder hard worden, ze zijn ook wel wat pijnlijk, nog niet zo erg als ontsluitingsweeën, maar pijnloos zijn ze zeker niet. Vrouwen omschrijven het als menstruatie achtige buikpijn. Vaak vooral onderin de buik.
Soms verlies je de slijmprop al twee weken voor de bevalling en soms pas als je al flinke weeën hebt. In de zwangerschap en vooral aan het eind daarvan, kun je zogenaamde 'harde buiken' krijgen. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, maar meestal niet pijnlijk. Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën.
Je buik komt lager
Of heb je het gevoel dat je beter kan ademen en minder snel buiten adem bent? Dan is je buik waarschijnlijk aan het zakken. Hij wijst meer naar beneden of verandert van vorm. Dat betekent dat de baby in het bekken is ingedaald.
Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Je kunt een wee vergelijken met een golf die aanspoelt op het strand. In het begin voel je de pijngolf aan komen rollen. Net voor de golf omslaat, is de pijn het hevigst.
Sommige vrouwen ervaren voorweeën al weken voordat de echte bevalling begint, maar hoelang van tevoren dit precies is verschilt erg per persoon. Het is veelvoorkomend om deze weeën 's nachts te voelen, aangezien dan de baarmoeder het meest actief is.
De slijmprop kan in één keer loskomen, maar ook in stukjes. In dat laatste geval merken vrouwen niet eens op dat ze deze slijmprop zijn verloren. Als je de slijmprop verliest kun je ook wat helderrood bloedverlies hebben. Dit is afkomstig uit de baarmoedermond.
De baby is bezig met de indaling in je bekken en dat gaat soms gepaard met extra harde buiken en eventuele trekpijn in de onderbuik. Soms geeft dat het idee dat de bevalling op gang komt. Je merkt dat het nog niet begonnen is, doordat de indalingsweeën niet sterker worden, maar weer ophouden.
De laatste centimeters ontsluiting zijn dan ook vaak het zwaarst en het pijnlijkst, want de weeën komen snel achter elkaar en zijn erg sterk. In de juiste bevalhoudingen en met ademhalingstechnieken zou je het echter kunnen redden zonder medische pijnstilling.
Het timen van weeën is vrij eenvoudig. Je houdt de tijd bij vanaf het begin van een wee tot het begin van de volgende wee. Bij het vaststellen van de frequentie, moet je het aantal minuten tussen elke wee noteren. Er zijn verschillende manieren om weeën te timen, waaronder met een stopwatch of een app op je telefoon.
Probeer zo min mogelijk te gaan zitten wachten en zorg voor een beetje afleiding. Ga eens lekker bij een vriendin koffie drinken of maak nog een mooi fotoboek. Misschien ben je wel bang dat wanneer je net van huis weg bent de bevalling begint. Het is echt niet nodig om daarvoor thuis te blijven.
Te vroeg (prematuur) geboren. Normaal gesproken duurt een zwangerschap tussen de 37 en 42 weken. Ongeveer 7% bevalt voor de 37 weken. We spreken van een premature geboorte (te vroeg geboren) als de baby voor de 37e zwangerschapsweek geboren wordt.
De meeste vrouwen bevallen tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Ongeveer 7 procent van de vrouwen bevalt voor 37 weken zwangerschap. Dit heet premature bevalling of vroeggeboorte.