In Nederland hebben de snelwegen een A nummer. Zoals bijvoorbeeld de A1, de A2 of de A7. Die A staat voor autosnelweg. Je hebt daarnaast ook wegen die beginnen met een N, wat staat voor niet-autosnelweg.
In eerste instantie werden de rijkswegen (de latere A-wegen), genummerd 'met de klok mee' vanuit Amsterdam. De A1, Amsterdam-Duitsland, A2 Amsterdam-Maastricht, A3 [nooit aangelegd] Amsterdam-Rotterdam (alleen een stukje bij Dordrecht is N3 genummerd), A4 Amsterdam-Den Haag.
In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
De A staat voor autosnelweg, de N voor nationale weg of niet-autosnelweg en de E voor Europese weg. Dat de A2 ook de E25 is komt dus doordat het een snelweg is die verder in Europa doorloopt.
Omdat A wegen alleen in Nederland zijn, en E wegen lopen door heel Europa. 1 E weg, kan in elk land een andere benaming hebben. Dit is om te voorkomen dat nieuwe EU landen hun hele nummering door elkaar moeten gooien.
Maximumsnelheid snelwegen (A-en E-wegen) overdag
Op de Nederlandse snelwegen geldt tussen 06.00 en 19.00 uur een maximumsnelheid van 100 km/h. Wanneer de spitsstrook open is, geldt een aangepaste maximumsnelheid van 80 of 100 km/h.
In Nederland wordt een autosnelweg aangeduid met de letter A. Een genummerde niet-autosnelweg wordt aangeduid met de letter N. N- en A-wegen kunnen zowel rijksweg als provinciale weg zijn, hoewel het grootste deel van de A-wegen rijksweg is.
Er verschillende categorieën* motorrijbewijzen: A1: maximaal 125 cc en maximaal vermogen van 11kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,1kw per kg massa. A2: vermogen van ten hoogste 35kw, vermogen/gewichtsverhouding van minder dan 0,2kw per kg massa. A: onbeperkt.
Bij een A1 rit rijd de ambulance met spoed naar de melding om er zo snel mogelijk te zijn (over het algemeen binnen 15 minuten). Bij een A2 rit is er geen spoed maar moet de ambulance wel direct gaan rijden om er binnen 30 minuten te zijn.
A2 wordt gezien als het basisniveau dat je eigenlijk nodig hebt om goed te kunnen functioneren in het dagelijks leven, en niveau A1 is een tussenstapje op weg daar naartoe. Als je niveau A2 hebt bereikt, kun je je met het Nederlands in eenvoudige, alledaagse situaties redden.
E-wegen (Europese autosnelwegen) zijn rijkswegen met een Europese aansluiting op buitenlandse doorgaande wegen.
In de loop der jaren werd het plan geactualiseerd en werd de nummering vaak aangepast. Hierdoor zijn gaten in de nummering ontstaan en zodoende kwam er nooit een A3. Het oorspronkelijke plan, een weg van Amsterdam via Gouda naar Rotterdam, is nooit uitgevoerd.
De A1 loopt van Amsterdam via 't Gooi, Amersfoort, Apeldoorn en Deventer naar Oldenzaal, bij de Nederlands-Duitse grens.
Nederland kent anno 2023 38 snelwegen. Deze staan onder toezicht van Rijkswaterstaat. Snelwegen worden ook wel autosnelwegen, autostrades of autobanen genoemd.
De A12 loopt van Den Haag naar Zevenaar en verbindt de Randstad via Gouda, Utrecht en Arnhem met het Ruhrgebied in Duitsland.
Vroegere benamingen voor diploma's in verschillende onderwijsniveaus. Afgestudeerden in een hogeschool behaalden een A1-diploma, afgestudeerden in het technisch secundair onderwijs (tso) behaalden een A2-diploma, enz.
U mag rijexamen op een zware motor doen als u 21 bent. U behaalt dan een rijbewijs A met de aantekening code 80. U mag dan de eerste 2 jaar alleen op zware motoren met 3 wielen rijden.
Van laag naar hoog zijn dat: A1, A2, B1, B2, C1, C2. Deze indeling is gemaakt als hulpmiddel om iemands beheersing van een vreemde taal aan te geven. Wat die niveaus precies inhouden staat hieronder. Het niveau dat je in een vreemde taal hebt, kun je aangeven met de indeling van de Raad van Europa.
Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van rijbewijs A1, mag je overstappen naar de middelzware motor (A2). Daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) te doen. Als je minimaal 2 jaar in het bezit bent van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar de zware motor (A).
Het rijbewijs A is het document dat de bevoegdheid aantoont voor het besturen van een motor. Lees alles over het motorrijbewijs A bij de ANWB. Het rijbewijs A is een document, in de vorm van een pasje dat je nodig hebt om een motor te mogen besturen.
- Gebiedsontsluitingsweg, een hoofdweg waar maximaal 80 km/uur geldt en die de verbinding vormt met een stroomweg en naastgelegen gebieden ontsluit.
N-wegen staat voor niet harder dan 80. Dit is niet een autoweg, noch een autosnelweg. Op de beschikking staat dan vaak 'harder rijden op een andere wegen dan auto(snel)weg. Ook hier geldt dat dit niet met een apart verkeersbord hoeft te worden aangeduid.
Maximumsnelheid: 130 kilometer per uur
Tussen 19.00 - 06.00 uur is de maximumsnelheid op de meeste autowegen óf 130 óf 120 kilometer per uur. Dit staat aangegeven op de borden naast de snelweg.