Normaal fineer is ongeveer 0,5 tot 0,6 mm dik. Microfineer is dunner (dunner dan 0,3 mm) en dik fineer (vanaf 1 mm en meer) dan weer dikker dan normaal fineer. De dikte en wijze van fineren hangt uiteraard af van de houtsoort en de beoogde toepassing. Het hout moet foutvrij en dus van uitzonderlijke kwaliteit zijn.
De standaarddikte van het fineer is 0,6 mm, maar de meest courante houtsoorten zijn ook als dik fineer beschikbaar. Voor wat betreft de houtsoort van het fineer zijn er meer dan 150 verschillende mogelijkheden.
Fineer is een laagje hout van 0,6 of 1,5 mm dat op plaatmateriaal, vaak MDF, wordt aangebracht. Fineer wordt geproduceerd door een stam in dunne laagjes te snijden.
Fineer is een zeer dun geschilde of gestoken plak hout, ca. 0,6 tot 2,0 mm dik. Fineer wordt verwerkt als toplaag voor "goedkoper" plaatmateriaal als mdf, triplex of multiplex, waardoor het product een luxe uitstraling heeft zonder dat massieve planken benodigd zijn.
Eiken fineer platen worden zowel in edelfineer (fineerdikte ca. 0,6 mm) en dik fineer (2,0 en 1,5 mm) geproduceerd. Deze eiken fineer platen worden in onder andere de meubelindustrie en interieurbouw verwerkt.
De voordelen van fineer zijn:
Ook te spuiten in iedere gewenste kleur. Het materiaal is in de fabriek geperst op een basismateriaal. Dit materiaal is (gegrondeerde) mdf wat erg sterk is.
Meestal is het verven van een fineerlaag geen enkel probleem. Fineer is in principe gewoon een dun laagje hout dat op een meubel van een goedkopere of minder mooie houtsoort wordt geplakt. Een meubel dat is gefineerd, kan daarom in principe net zo bewerkt en geschilderd worden als hout, mits de fineerlaag intact is.
Het is in principe voldoende om het meubel met fineer mat te schuren. Schuur daarnaast meer grondig als de ondergrond ruw aanvoelt. Dat kan komen door oneffenheden of het opzetten van de houtvezels. Zorg met het schuren voor een gladde ondergrond.
Deze verf moet zo goed mogelijk hechten en daarom is het cruciaal om grondverf te gebruiken. Deze grondverf zorgt als het ware voor de verbinding tussen de fineerlaag en de toplaag. Gebruik voor een fineerlaag multiprimer. Na het aanbrengen van de multiprimer schuur je het geheel lichtjes op zodat de verf beter hecht.
Begin met het aanbrengen van een gelijkmatige dunne laag lijm op het fineer, gebruik hiervoor een platte kwast die niet verhaard. Smeer daarna een eveneens gelijkmatige dunne laag lijm op het plaatmateriaal. Als de lijm stolt, dus als hij bijna droog aanvoelt maar nog wel kleverig, kunt u het fineer op de plaat leggen.
Gefineerd MDF, ook wel edelgefineerd MDF genoemd, is een plaat welke tweezijdig voorzien is van (edel) fineer. Deze edelfineer toplaag van echt hout is beschikbaar in verschillende houtsoorten, kwaliteiten, afmetingen en diktes. De meeste soorten gefineerd MDF zijn verkrijgbaar in de variant dosse of kwartiergezaagd.
Fineer is de benaming voor een dunne laag van een bepaalde materiaalsoort, in dit geval eikenhout. De dunne laag eiken wordt vaak verlijmd op een bepaald type plaatmateriaal, zoals MDF of berken multiplex. De plaat ziet er hierdoor uit als echt eiken en behoudt zijn goede eigenschappen: Splintert niet.
Snijwijze fineer: Kwartiers en Dosse
De stam wordt over de lengte in vier 'kwarten' gesneden en vervolgens worden van elk kwart hele dunne plakjes gesneden. Soms zelfs dunner dan 1mm! Je herkent deze snijwijze aan het streepjespatroon dat ontstaat.
Een meubel van fineer is zeer geschikt voor in de badkamer. Fineer hout is minder onderhevig aan bijvoorbeeld wisselende luchtvochtigheid en heeft de uiterlijke karaktereigenschappen van massief hout.
Vervuilingen en vetvlekken kunnen het best worden behandeld met een onverdund, niet-agressief reinigingsmiddel (ph-neutrale zeep) op een zachte, niet pluizende doek. Het is raadzaam om eerst het hele oppervlak losjes met een vochtige doek af te nemen en daarna met een droge doek na te wrijven.
Omdat fineer echt hout is, moet het ook als hout behandeld worden. Vlekken en verkleuring ga je tegen met een goede beschermlaag van matte of doorzichtige lak. Fineer kun je ook mooi lakken met een kleurlak. Zo geef je een lichte kast of tafel eenvoudig een warme walnoottint.
Fineer is en blijft hout en is dus geen imitatie zoals bij laminaat of melamine. Deze laatste zijn een imitatie van hout op een papier. Fineerhout verandert ook van kleur onder invloed van lichtinval, het hout krijgt er alleen maar een warmer karakter door.
Ontstaan Fineer Schade
Ook kan fineer sterk verkleuren, bleker worden, door invloeden van uv-licht dat in daglicht zit. Vooral mahonie- noten- en pallisander- fineer hebben daar last van.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Wat is fineer? Houtfineer is een natuurproduct gemaakt van bomen. Geen enkele boom is gelijk, waardoor elke strook fineer (uiterst dun vel) zijn eigen karakter en tekening heeft en daarmee een natuurlijke uitstraling. Hierdoor is elk fineer uniek.
Fineer is gemaakt van echt hout en is in diverse soorten en kwaliteiten te krijgen. Het dunne fineer (meestal 0.5 tot 1.5 millimeter dik) wordt verkregen door een boomstam van een bepaalde houtsoort dun te schillen.
Bij dosse gezaagd hout wordt een boomstam in verticale planken gezaagd. Hierbij zaag je in het midden van de plank evenwijdig aan de jaarringen door het hout. Op deze plaats krijgt het hout een gevlamde tekening. Bij het snijden van fineer is dit precies hetzelfde.