Daarom vindt er een selectieprocedure plaats. Als je meedoet aan de selectie, dan verbruik je een selectiepoging. Je hebt per opleiding 3 selectiepogingen. Je mag dus 3 keer meedoen aan de selectie voor bijvoorbeeld Geneeskunde, daarnaast ook 3 keer voor Tandheelkunde, 3 keer voor Fysiotherapie enz.
Per studiejaar mag u zich voor maximaal 2 fixusopleidingen aanmelden. Dit mag dezelfde opleiding zijn op 2 verschillende onderwijsinstellingen. Voor de studies geneeskunde, tandheelkunde, fysiotherapie, verloskunde en mondzorgkunde geldt een uitzondering. Hier mag u maar voor 1 onderwijsinstelling kiezen.
De studie geneeskunde heeft een numerus fixus van ongeveer 3.000 plekken, deze worden verdeeld door decentrale selectie. Over het algemeen bestaat de decentrale selectie uit twee rondes.
Selectiepogingen per opleiding
Je mag je in totaal (landelijk) drie keer aanmelden voor eenzelfde opleiding met selectie, verdeeld over verschillende jaren. Opleidingen kunnen ervoor kiezen om het aantal deelnames te beperken. Hieronder vind je een overzicht van het aantal selectiepogingen dat je mag doen aan de VU.
Op basis van het aantal deelnemers aan de decentrale selectie was de grootste kans op toelating in Rotterdam, Amsterdam/UvA en Groningen.
1602 personen begonnen in Maastricht aan de decentrale selectie. De kans op toelating is daarmee in Maastricht met 19,7 procent dan ook het kleinst. Wel haakten 509 kandidaten gedurende de selectie af, licht een woordvoerder van de faculteit toe.
Bij de mannen ligt het slaagpercentage op bijna 32 procent, bij vrouwen een procentje lager. Het percentage gunstig gerangschikten is ook gelijkaardig: 26,5 procent bij de mannen tegenover 26,1 procent bij de vrouwen.
' Ondanks de lichte afname hebben zich ook dit jaar weer veel meer kandidaten aangemeld voor de decentrale selectie dan er capaciteit is bij de geneeskundefaculteiten. Voor in totaal 2785 plekken kwamen 10.726 aanmeldingen binnen bij StudieLink. 8552 kandidaten deden ook écht mee met de decentrale selectie.
*Heb je een 5 vwo-gemiddelde hoger of gelijk aan 8 voor de vakken biologie, scheikunde, natuurkunde, wiskunde A of B en Nederlands en een voldoende beoordeling voor het personal statement? Dan ben je direct toegelaten tot de studie en hoef je niet de BMAT te maken of ronde 3 te doorlopen.
Ze moet alleen nog worden ingeloot voor de studie geneeskunde – haar hoge cijfers geven haar een kans van 85 procent. Maar het blijft een loterij, en Vernooij heeft het geluk niet aan haar zijde.
Uit het eerder genoemde onderzoek van het LMSO en Loca blijkt dat studenten geneeskunde in het nieuwe leenstelsel een gemiddelde studieschuld van 38.000 euro verwachten, voornamelijk opgebouwd in de masterfase. Fors meer dan de 26.000 euro die het Centraal Plan Bureau (CPB) voor alle universitaire studenten verwacht.
Voor hoeveel numerus fixusopleidingen kan ik mij per studiejaar aanmelden? Je mag je per studiejaar voor maximaal 2 opleidingen met een numerus fixus aanmelden.
Maximaal 2 fixusopleidingen per jaar
Je kunt je in Studielink per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen aanmelden. Hiervan mogen maximaal 2 opleidingen een numerus fixus hebben.
Studenten kunnen zich bij Studielink voor maximaal 2 numerus fixus-opleidingen aanmelden.
Numerus fixus houdt in dat je studie een beperkt aantal eerstejaars studenten mag toelaten en daarvoor een selectieprocedure hanteert. Meestal houdt dit in dat je je eerder moet aanmelden voor de studie. Vaak is dit rond januari het geval.
Hoeveel studenten mogen starten met de opleiding geneeskunde, tandheelkunde of diergeneeskunde is vooraf vastgelegd in het startquotum. Het startquotum voor de opleiding geneeskunde is 1600 en voor de opleiding tandheelkunde is dat 218.
Tweederde (66%) van de geneeskundestudenten wil medisch specialist worden. Iets meer dan één op tien (11%) wil na de basisopleiding huisarts worden.
Op een toelatingsexamen komt de stof van vier vakken samen in één examen of in totaal 42 trimesters leerstof wetenschappen. Het toelatingsexamen is niet echt een moeilijk examen. Maar wel een examen over een zeer grote hoeveelheid leerstof.
De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges. Hoe lang het duurt voordat je als dokter aan de slag kunt hangt af van de specialisatie die je kiest.
Artsen zijn momenteel bij afronding van hun specialisatie gemiddeld ongeveer 37 jaar oud. Dit verschilt enigszins per specialisatie: huisartsen zijn 34 jaar, verpleeghuisartsen iets meer dan 36 jaar, medisch specialisten bijna 37 jaar en sociaal geneeskundigen bijna 41 jaar.
De geneeskundeopleidingen in Maastricht, Groningen en aan de Vrije Universiteit (VU) zijn het best beoordeeld tijdens de nieuwste visitatierondes. Dat blijkt uit een vergelijking van de visitatierapporten op de website van accreditatieorganisatie NVAO door Medisch Contact.
De decentrale selectie aan de VU bestaat uit twee rondes. Er worden uiteindelijk 350 studenten geselecteerd. Waarvan 70% uit track A (kandidaten die van de middelbare school komen) en 30% uit track B (kandidaten die uit een tussenjaar of van andere vervolgopleiding komen).