In tegenstelling tot een pil ( orale anticonceptiva) behoud je met alle spiralen je eisprong en daardoor je eigen natuurlijke, hormonale cyclus. Het hormoonspiraal zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals 'taaier' wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen.
Het progestageen in het hormoon houdend spiraaltje blokkeert de afgifte van de natuurlijke hormonen in de hypofyse (het hersenaanhangsel) die nodig zijn om de eierstokken te stimuleren een rijpe eicel te produceren. Dat betekent dat er geen eitje meer vrijkomt en er dus ook geen bevruchting kan plaatsvinden.
Het effect van een hormoonspiraal op je menstruatie
Wanneer je een hormoonspiraaltje draagt, heb je zelf geen invloed op je menstruatie. Een ongesteldheid overslaan, verschuiven of uitstellen is niet mogelijk. Bij sommige vrouwen verandert de menstruatie, of blijft het zelfs helemaal weg.
Doordat het spiraaltje bepaalde zorgen wegneemt, kan seks ineens een stuk spontaner en losser worden. Stress zorgt er namelijk voor dat je sneller (onbewust) verkrampt tijdens de seks, waardoor het een stuk lastiger zal zijn om pijnloos te kunnen vrijen. Een positief effect van een spiraal op seks dus.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Spiraaltjes veroorzaken meer vaginale afscheiding. Je kunt je menstruatie niet zelf regelen. Het spiraaltje beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). Een koperspiraaltje kan hevige en langere maandstonden uitlokken.
Trek niet aan de draadjes, want daardoor kan het spiraaltje naar buiten komen. Wanneer de draadjes niet meer voelbaar zijn, kan het spiraaltje mogelijk zijn verschoven. Het is ook mogelijk dat het spiraaltje zich buiten de baarmoeder bevindt of geheel is uitgestoten. Raadpleeg in dit geval je arts.
Een spiraaltje moet om de 5-10 jaar vervangen of verwijderd worden. Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de verloskundige voorzichtig aan de draadjes. Doe dit nooit zelf!
Na het plaatsen van een spiraal worden de draadjes meestal 2 tot 3 cm van je baarmoedermond afgeknipt. Het spiraaltje kan daardoor later makkelijk verwijderd worden. Als je een hard stukje voelt betekent het dat het spiraaltje niet goed meer op zijn plaats zit en moet je naar de arts of verloskundige gaan.
De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.
Als je je spiraaltje net hebt laten plaatsen, wacht dan een paar dagen voordat je tampons weer gaat gebruiken. Je hoeft niet bang te zijn dat je het spiraaltje eruit trekt als je een tampon verwijdert. Het spiraaltje zit in de baarmoeder en de draadjes zijn meestal om de baarmoedermond heen gekruld.
De spiraal geeft een beetje hormoon (progestageen) af. Dit hormoon zorgt ervoor dat het slijmvlies in uw baarmoeder niet goed kan groeien. Daardoor is er maar weinig slijmvlies. U verliest dus ook maar weinig slijmvlies met bloed als u ongesteld bent.
Je kunt het aan de buitenkant van de vagina zelf vaststellen. Dit slijm is helder en glanzend, als rauw eiwit, en soms ook draderig. Dan ben je vruchtbaar. Als de vruchtbare dagen voorbij zijn, verandert het slijm weer en wordt het heldere slijm witter en dikker.
Een veelvoorkomend symptoom is dat je afscheiding glibberig kan worden, als rauw eiwit, of dat je borsten gevoelig worden. Sommige merken dat ze gevoeliger worden voor smaak en geur. Het is normaal dat je een van deze symptomen tijdens je ovulatie van tijd tot tijd ervaart.
De eerste menstruaties
Bij het Mirena spiraal kunt u gedurende 3-6 mnd na plaatsing last hebben van frequent onregelmatig bloedverlies. Hierna zal dit afnemen. De meeste vrouwen worden veel minder (vaak) of zelfs helemaal niet (ca 20%) ongesteld.
De hormonen in de pil zorgen ervoor dat er geen eisprong plaatsvindt. Daarnaast maakt de pil het slijm in de baarmoeder taai zodat zaadcellen er niet doorheen kunnen. Tenslotte beïnvloedt de pil ook de baarmoederwand, zodat een bevrucht eitje zich daar niet kan nestelen. Na 3 weken volgt er een stopweek.
Een spiraaltje verandert je zin in seks in principe niet. Misschien heb je wel meer zin in seks omdat je je geen zorgen maakt om ongepland zwanger te worden.
FABEL. Sommige vrouwen komen aan omdat het spiraaltje extra progesteron in je bloedbaan brengt, een stofje dat zorgt voor een grotere eetlust. En meer honger betekent waarschijnlijk meer eten en dus meer kilootjes. Maar dat heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand.
Wil je na het verwijderen niet zwanger worden, volg dan deze adviezen op: heb 7 dagen voor het verwijderen geen seks of alleen seks met condoom. of laat het spiraaltje verwijderen als je ongesteld bent.
Aan het spiraaltje zitten twee draadjes vast, die een klein stukje uit de baarmoedermond komen. Als er zachtjes aan deze draadjes wordt getrokken komt het spiraaltje los van de baarmoeder. Het verwijderen van het spiraaltje wordt niet als pijnlijk ervaren, het is niet vergelijkbaar met het zetten van het spiraaltje.
Tijdens de eerste maand van het gebruik kan het bloedverlies regelmatig optreden, waardoor het lijkt alsof de menstruatie enkele weken aanhoudt. Na verloop van tijd zal het bloedverlies minder worden en minder vaak optreden; na drie tot zes maanden neemt dit af tot enkele dagen bloedverlies per maand.
Feit 6: Het spiraaltje groeit niet vast
“Er zijn in de wereldliteratuur incidentele gevallen beschreven van spiraaltjes die in de baarmoederspier zijn 'vastgegroeid'. Dan is een kijkoperatie in de baarmoeder nodig om de spiraal te verwijderen, dit is een kleine ingreep.”
Zelfcontrole na 6 weken
Na het plaatsen van het spiraal kun je zelf controleren of het spiraal goed zit. Dit kan al een paar dagen na de plaatsing. Wij raden aan 4 a 8 weken na de plaatsing zelf de draadjes te voelen. Je kan hierna elke 3 maanden eens voelen, dit hoeft niet.
Expulsie (het uitzakken van de spiraal) kan ontstaan door onvoldoende diepe plaatsing van de spiraal of migratie door een menstruatie. Klachten kunnen zijn: spotting (onregelmatig bloedverlies en pijnlijke sensaties in de onderbuik).