Een normale wasbeurt met gewoon wasmiddel is effectief om bacteriën op alledaagse voorwerpen te doden. Volgens de AISE kunnen kleding of stoffen met een hoog risico gedesinfecteerd worden door ze op minimaal 60 °C te wassen en een op bleekmiddel gebaseerd product toe te voegen voor extra desinfecterend vermogen.
Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed. En stop je je was na het wassen in de droger, dan gaan bacteriën die levend de wasmachine hebben verlaten alsnog dood. TIP: Controleer altijd het waslabel voordat je de was doet.
Een temperatuur tussen 10 °C en 40 °C. Onder het vriespunt delen ze zich niet meer, maar blijven ze wel in leven als in een soort winterslaap. Bij temperaturen hoger dan 75 °C, bijvoorbeeld tijdens het koken, gaan bacteriën dood.
Je kleren wassen op 40 graden is dan wel beter voor het milieu, maar de meerderheid van de bacteriën wordt er niet door gedood. Volgens nieuw onderzoek bevatten kledingstukken na zo'n wasbeurt slechts 14 procent minder bacteriën dan ongewassen.
30 graden of kouder
De meeste was krijg je prima schoon op 30 graden, zeker als je een goede wasmachine hebt. Dankzij geavanceerde technologie kan bij veel Miele-wasmachines de temperatuur worden verlaagd tot 20 graden of zelfs koud. Bij kleding die maar licht vervuild is, kun je zo energie besparen.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Zet je wasmachine één keer per maand op 90 graden om de boel flink uit te koken en restjes vuil en wasmiddel te verwijderen. Daarnaast kun je de wasmachine ook één á twee keer per maand op 60 graden laten draaien om de bacteriegroei zoveel mogelijk te beperken.
Infecties die worden veroorzaakt door bacteriën, kunnen worden bestreden met antibiotica. Ze doden de bacteriën of remmen hun groei. Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie resistent worden.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Op nummer 1 van de lijst staat volgens de organisatie de Acinetobacter baumannii, een ziekenhuisbacterie. Vooral de luchtwegen en de longen worden aangetast door de bacterie. Maar ook salmonella, staphylociccus aureus of Neisseria gonorrhoeae komen op de lijst voor.
Bacteriën worden dus wel degelijk ouder maar, in tegenstelling tot mensen, hebben ze geen last van deze ouderdom zolang ze zich in een aangename omgeving bevinden. Daarom kunnen we besluiten dat bacteriën onsterfelijk zijn, maar niet onoverwinnelijk. Hou ouder ze worden, hoe kwetsbaarder ze zijn.
De darmen zijn onbetwist de hoofdstad van jouw microbioom. Hier bevindt zich 99% van de 100 duizend miljard microben die overal in en op je lichaam leven. Een gigantische hoeveelheid met een niet te onderschatten rol voor jouw gezondheid. De darmmicrobiota bestaat vooral uit bacteriën, wel 1.200 soorten.
Superbacteriën. Alle middelen die bacteriën doden, vallen onder de antibiotica. Ja, dus ook jouw antibacteriële handzeep, wasmiddel of douchegel.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Wassen op 90 graden is alleen bedoeld voor textiel dat echt vuil wordt, zoals vaatdoeken, theedoeken en poetsdoeken. Het doen van een kookwas op 90 graden maakt niet alleen je poetsdoeken schoon, maar ook de wasmachine zelf.
Bij een infectie zijn de bacteriën te bestrijden met antibiotica. Antibiotica doden de bacteriën of remmen ze in de groei. Hierdoor krijgt het lichaam de kans zich te herstellen.
Symptomen van een bacteriële infectie
Bloed, pus of slijm in de ontlasting. Koorts. Hoofdpijn. Uitputting en soms uitdroging.
Wanneer bacteriën resistent worden tegen antibiotica, dan moeten sterkere antibiotica worden ingezet om infecties te genezen. Chinese onderzoekers melden dat ze bacteriën hebben gevonden die ook resistent zijn tegen de sterkste antibiotica die er vandaag bestaan, namelijk polymyxinen (1, 2).
Als de wasmachine stinkt en de was muf ruikt na het wassen dan is 'vetluis' de boosdoener. Vetluis of wasluis is een micro-organisme dat groeit op restjes vuil en wasmiddel. Doordat we minder heet en met minder water wassen, krijgt vetluis meer kans. Vetluis kan bruine of zwarte vlekken op het wasgoed maken.
Een wasmachine reinigen met vaatwastabletten voorkomt vetluis, waardoor de wasmachine geen vieze geur afgeeft. Voor het schoonmaken van de wasmachine stop je 2 vaatwastabletten in het zeepbakje en draait u een wasprogramma op 90 of 95 graden. Het vaatwastablet zorgt ervoor dat de wasmachine van binnen schoon wordt.
Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter. Het is wel belangrijk om te weten dat azijn de wasverzachter vervangt, maar niet het wasmiddel.
Een washandje is daarentegen een ander verhaal. Een washandje blijft namelijk veel langer nat en is daarom de perfecte plek voor de bacteriën om zich supersnel uit te breiden. Gooi je washandje daarom na elke wasbeurt in de wasmachine.
Washandjes dienen te worden vervangen nadat ze eenmaal zijn gebruikt. Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen.
Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld. De gewone natuurazijn die je ook in salades gebruikt is de azijn die je het beste kunt gebruiken.