De schil van een komkommer bevat vezels die obstipatie tegen kunnen gaan. Vezels houden namelijk water vast in je lichaam, waardoor de ontlasting zachter en soepeler wordt. Bovendien bevat de komkommer zelf ook veel water, waardoor het een ideaal voedingsmiddel is bij verstopping.
Van de komkommer worden ze natuurlijk niet ziek, maar wel van een bacterie die is aangetroffen op een partij komkommers. Het gaat om een variant van E. coli, een bacterie die bij iedereen in de darmen zit. Deze ziekmakende variant heet enterohemorragische E.
Komkommer is een gezonde groente in diverse opzichten. Deze groentensoort kan bijvoorbeeld helpen tegen maagzuur. Maagzuur na het eten kan verschillende ongemakken veroorzaken.
Komkommersap kan daarbij een goede vriend zijn. De ruime hoeveelheden vitamine A, vitamine C, foliumzuur en zink in ons komkommersap dragen bij aan een goed werkend immuunsysteem. Een dagelijks glaasje komkommersap levert je dus de juiste voedingsstoffen voor het behoud van een goede weerstand.
In de schil van komkommer zitten namelijk de meeste vezels en dat is belangrijk voor een goede stoelgang én een verzadigd gevoel.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Komkommers hebben sowieso een hydraterende werking doordat ze voor 95 procent uit water bestaan. Wanneer je dagelijks een flink stuk komkommer eet, kan dit ervoor zorgen dat gifstoffen sneller uit je lichaam afgevoerd worden. Ook zit er veel vitamine C in de groente.
Wat betreft de voedingsstoffen maakt het eigenlijk geen verschil zegt Wieke van der Vossen kennisspecialist Voedselveiligheid bij het Voedingscentrum. "Er zitten vaak wel meer vezels en vitaminen in de schil, maar het is maar zo weinig dat het geen effect zal hebben op je gezondheid."
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Komkommer bevat onder andere vitamine C, B en K, foliumzuur, calcium, ijzer en kalium [6]. Ook is komkommer rijk aan antioxidanten. Antioxidanten helpen om schade aan je cellen te voorkomen, waarmee ze veroudering tegengaan. Dit werkt zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant van je lichaam.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Indien verdragen: zachte rauwe groenten, zoals komkommer en tomaat zonder schil en pit, malse slablaadjes. Alle rauwe groenten, behalve die genoemd staan onder licht verteerbaar. Augurken, koolsoorten, uitgezonderd zuurkool, draderige asperges, knoflook, maïs, paprika, prei, radijs, rammenas, sterrenkers, groenten.
Echter wijst toxicologisch onderzoek uit dat we ons daar niet veel zorgen over hoeven te maken en is goed afspoelen vaak voldoende, zo schrijft ook hoogleraar Jaap Seidell in Het Parool. De schillen van bijvoorbeeld gewone gele aardappels, komkommers en aubergines zijn prima en veilig om te eten, schrijft hij.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken.
Er bestaan geen voedingsmiddelen die bij alle mensen met pds klachten geven. Voedingsmiddelen die mogelijk triggerend kunnen werken en klachten kunnen veroorzaken zijn bijvoorbeeld: ui, knoflook, bonen, peulvruchten, bloemkool en spruitjes.
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Komkommers zijn goed voor je hart. De antioxidanten helpen mee om je cardiovasculaire gezondheid op peil te houden. Maar er zijn ook studies die erop lijken te wijzen dat komkommers een cholesterolverlagende werking hebben. Vooral de zaadjes van de komkommer blijken heilzaam te zijn.
De combinatie van 95% water, kalium en magnesium zorgt ervoor dat komkommers je huid hydrateren, een gezonde gloed geven én huidveroudering tegengaan. Last van een verbrande huid of wallen onder je ogen, komkommerplakjes zouden wonderen verrichten.
Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je minder risico loopt op het krijgen van chronische nieraandoeningen. Let er op wel dat te veel drinken juist schadelijk kan zijn.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Denk aan vitamine A, C, E en K. Maar ook magnesium, foliumzuur en kalium zitten verpakt in een kiwi. In totaal zitten er 16 verschillende soorten vitaminen en mineralen in slechts één vrucht. Dat zorgt ervoor dat kiwi's een van de meest voedzame fruitsoorten is die je kan eten.
Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1). Komkommer bevat ten opzichte van augurk wel vet, namelijk 0,5 gram.
Komkommerwater werkt als een detox
ons lichaam wordt de hele dag door blootgesteld aan giftige stoffen. Deze toxines kunnen zich ophopen in ons lichaam. Komkommerwater helpt ons om te ontgiften omdat het drankje ook vezels bevat; deze maken het gemakkelijker voor het lichaam om schadelijke stoffen te elimineren.
We kunnen absoluut concluderen dat een banaan gezond is. Deze fruitsoort zit boordevol goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Met de aanwezige calorieën of koolhydraten is absoluut niets mis als je ze inpast in je totale energiebehoefte. Een banaan past in elk gezond eetschema.