Na een keizersnede adviseren de gynaecologen om tenminste zes maanden te wachten voor een nieuwe zwangerschap. Hierdoor wordt het litteken sterker en de kans op zwangerschapscomplicaties kleiner in een volgende zwangerschap.
15% tot 20% van de vrouwen bevalt met een keizersnede. En veel vrouwen worden daarna ook weer opnieuw zwanger. Het algemene advies is om 6 tot 12 maanden te wachten met opnieuw zwanger worden na een keizersnede.
Risico's bij een keizersnede voor de baby
Bij een keizersnede is er na geboorte meer vocht in de longen. Dit kan problemen geven bij de ademhaling. Hoe korter de zwangerschapsduur, hoe groter dit risico is. Dit is de reden dat een geplande keizersnede pas rondom 39 weken zwangerschapsduur plaatsvindt.
Soms is het nodig om de baarmoeder te verwijderen. Met elke extra keizersnede neemt dit risico toe. Er is geen maximaal aantal keizersneden dat een vrouw mag krijgen.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Begin langzaam met lichaamsbeweging: lichaamsbeweging vormt het figuur en helpt de huid en buik strakker te maken na de bevalling. Nieuwe moeders moeten echter langzaam beginnen om hun bekkenbodem- en buikspieren niet te overbelasten.
Bevalling met een keizersnede kan leiden tot scheuren van de baarmoeder, heftige inwendige bloedingen of sterk vaginaal bloedverlies. Dertig procent van de vrouwen die vanwege deze complicaties worden geopereerd, raakt de baarmoeder kwijt.
Je lichaam waarschuwt als je teveel doet, je krijgt dan veel meer last van buikpijn of wondpijn. Verwacht niet teveel van jezelf en doe het voorlopig rustig aan. Luisteren naar je eigen lichaam en geest is eigenlijk het belangrijkste advies wat we je kunnen geven.
Volgens onderzoek wordt de vaginale pijn na een natuurlijke bevalling als even heftig ervaren als de pijn na een keizersnede. Een paar weken na de bevalling voelen beide groepen zich evenzeer hersteld. Ook de bewering dat je na een keizersnede geen zwaarder gewicht mag tillen dan dat van je eigen baby, is achterhaald.
Andere klachten die kunnen ontstaan door het litteken van een keizersnede zijn: Pijn aan je schaamlippen of rondom je schaambot wanneer je opstaat. Pijn bij gemeenschap. Het gevoel dat je je buikspieren niet aan kunt spannen.
De gynaecoloog maakt een snee in de buik en baarmoeder en haalt het kind daardoor naar buiten. Als u niet eerder een keizersnede heeft gehad wordt het kind meestal binnen vijf minuten na het begin van de operatie geboren, bij een herhaal keizersnede duurt dit vaak langer. De hele operatie duurt ongeveer 45-60 minuten.
Voor een bevalling met een keizersnede bedraagt dit 2.645 euro. Dit is je persoonlijk aandeel. De werkelijke prijs ligt veel hoger. Dit wordt evenwel gedekt door de verplichte ziekteverzekering.
Ja, sommige vrouwen kunnen na de bevalling extra vruchtbaar zijn. Dit komt omdat de ovulatie snel kan hervatten na de bevalling en soms zelfs al tijdens het borstvoeding geven.
Het duurt ongeveer 6 weken voordat je jouw gewone activiteiten weer kunt doen.
Een 'niche' is een holtevormig litteken in de baarmoeder na een keizersnede. De uitsparing in de baarmoeder ter plaatse van het keizersneelitteken ('niche') houdt verband met bloedverlies na de menstruatie (postmenstruele spotting).
Het overkomt 2 tot 15 op 1.000 vrouwen (0,2 – 1,5 %) die eerder een keizersnede hebben gehad.
Vaak is pas na zes tot twaalf maanden het gevoel in de buikwand weer normaal. Emotioneel: Afgezien van kraamtranen, ervaren sommigen ook een gevoel van falen. Terwijl dit totaal niet nodig is. Een keizersnede is absoluut geen makkelijke manier van bevallen.
Wat betekent een keizersnede voor een volgende zwangerschap en bevalling? In Nederland bevalt 1 op de 5 vrouwen met een keizersnede. Veel vrouwen worden nadien opnieuw zwanger. Na een keizersnede bestaat er bij een volgende zwangerschap een medische indicatie.
De eerste periode na de operatie kunt u als u staat de wond voelen 'trekken'. Veel mensen willen hierdoor wat voorover buigen. Dit voorkomt u door voordat u gaat lopen even de tijd te nemen om langzaam aan rechtop te gaan staan. Traplopen kan, als u rustig doorademt en geen kracht zet.
De klachten na een keizersnede verschillen uiteraard per persoon. Na een keizersnede kun je vermoeid, verzwakt en minder alert zijn. Dit kan ten koste van je rijvaardigheid gaan. Ook kun je pijn hebben aan de snede zelf waardoor je minder makkelijk kunt bewegen.
niet fietsen gedurende de eerste 2 weken; daarna naar vermogen; niet autorijden gedurende de eerste 2 weken. Pas als u voelt dat u zich weer goed kunt concentreren. Ook moet u geen pijn meer hebben (u moet een noodstop kunnen maken).
Na de snede in de huid worden het vet onder de huid en een laag verstevigend bindweefsel boven de buikspieren doorgesneden.
Na 6 weken: je mag fysiek weer veel
De eerste zes weken wordt dit niet aangeraden. Van groot belang is dat er geen bloed- of vochtverlies meer bij je wond is. De wond bij je keizersnede moet dus helemaal droog zijn.
En al tijdens de operatie kun je jouw baby zien, horen en aanraken. Je hebt tijdens de operatie geen pijn. Soms voel je wel dat er getrokken wordt of op je buik wordt geduwd. Heel soms komt de verdoving iets hoger dan alleen je onderlichaam.