Omdat de installatie van gasverwarming veel arbeidsintensiever is, ben je nagenoeg altijd goedkoper af met een infraroodpaneel. Gas is nog steeds goedkoper dan elektriciteit. Gemiddeld gezien is infraroodverwarming dus duurder dan verwarming op gas*.
Je stoot met infrarood panelen als bijverwarming minder CO2 uit dan met gas, als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 6 kWh extra aan stroom verbruikt. Stel: je verwarmt de badkamer niet meer met de radiator die er hangt maar gebruikt een infraroodpaneel. Daarmee bespaar je per jaar 60 m3 gas uit.
Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Infrarood verwarming is goedkoper in energieverbruik dan elektrische verwarming. Bij infrarood verwarming wordt 93% van de energie omgezet in warmte, terwijl bij elektrische verwarming slechts 50% van de elektrische energie wordt omgezet in warmte.
Ook met een cv-ketel ben je goedkoper uit dan met infraroodpanelen om je hele huis te verwarmen. Dit komt doordat verwarmen met elektriciteit duurder is dan verwarmen met gas.
Een eenvoudig paneel van 600 tot 1.200 Watt – voldoende voor bijvoorbeeld een studeerkamer – kost tussen de €280 en €560 (prijspeil januari 2023).
Condensatieketels zijn het meest rendabel omdat ze tot 30% energie besparen in vergelijking met conventionele modellen. Ondanks de stijging van de gasprijs blijft deze manier van verwarmen dus voordelig.
Wat zijn nu de nadelen van infrarood verwarming? ❌ De verwarming stopt onmiddellijk wanneer het systeem uitgeschakeld wordt. De ruimte zal na het uitschakelen dus ook snel weer afkoelen. Om die reden zijn stralingstoestellen (zoals de Surya) beter geschikt als bijverwarming dan als hoofdverwarming.
Een infrarood wandpaneel straalt ongeveer 3 meter ver, terwijl een infrarood plafondpaneel tot 5 à 6 meter ver kan stralen. Het vermogen (aantal watt) van het paneel is ook bepalend voor de warmteverspreiding.
Is infraroodverwarming rendabel? Infrarood verwarming levert u een duurzame besparing op. Er is sprake van een sterke daling van het energieverbruik (van 30% tot 70%) ten opzichte van de traditionele verwarmingen, wat dan ook resulteert is een terugverdientermijn van 4 tot 6 jaar.
Kies in de plaats daarvan voor 2 panelen van elks 1000 watt, bijvoorbeeld. Grofweg mag je rekenen op een kost van 1 – 1,5 euro per dag voor verbruik, afhankelijk van hoe lang je de verwarming hebt opstaan en hoe goed je woning is geïsoleerd.
Het korte antwoord is ja, infrarood is geschikt om een heel huis op een comfortabele manier te verwarmen. Infraroodpanelen zijn zelfs geweldig omdat ze geen gas verbruiken, alleen elektriciteit! Deze moderne elektrische verwarmingsoplossing biedt een diepe warmte voor vrijwel alle kamers in jouw woning!
Je kunt ervan uitgaan dat je met een paneel van 1200 Watt een kamer met een vloeroppervlakte van 15 vierkante meter kunt verwarmen. Per vierkante meter vloeroppervlak heb je dus een infrarood paneel met een vermogen van 80 Watt nodig om deze te kunnen verwarmen.
Op basis van de ervaringen in de afgelopen jaren zien wij besparingen tussen de 10% en 30% op de energierekening, als gevolg van het installeren van infrarood verwarming.
Infraroodverwarming is uitermate geschikt om je energieverbruik te verminderen. Per graad die een ruimte verwarmd wordt, bespaar je ongeveer 7% ten opzichte van traditionele verwarming. Bovendien is het niet de lucht, maar de massa die verwarmd wordt. Muren, vloeren en objecten houden de warmte langer vast.
Zo kies je de juiste bijverwarming
Als je het belangrijk vindt dat je weinig stroom met je bijverwarming verbruikt dan is een keramische verwarming waarschijnlijk de beste optie voor je. Dient de ruimte een langere tijd warm te blijven, dan zal een convectorkachel voor jou zeer geschikt zijn.
Infraroodpanelen zijn aan de achterkant voorzien van isolatiemateriaal, zodat de straling vooral aan de voorzijde wordt uitgezonden. De warmte concentreert zich dan ook vooral aan de voorzijde van het paneel. Aan de achterzijde zullen de panelen maximaal zo'n 40 - 45 graden worden.
Centraal over de ruimte
Hoe beter de infrarood stralen verdeeld worden over de ruimte, hoe energie efficiënter het paneel zal verwarmen. De beste plek om het paneel te plaatsen is aan het plafond. De stralen hebben dan het grootste bereik. Een paneel kan ook goed centraal, niet te laag, aan een wand geplaatst worden.
Om ervoor te zorgen dat de panelen op de juiste temperatuur en onbelemmerd kunnen werken, vragen onze instructies om geen voorwerpen binnen 400 mm van de voorkant van het paneel en niet binnen 200 mm van de zijkanten van het paneel te plaatsen.
Welk infraroodpaneel moet ik kiezen? Bedenk eerst of je het paneel aan het plafond of aan de muur gaat bevestigen. Bereken vervolgens eenvoudig hoeveel minimum watt je nodig hebt voor jouw ruimte(s). Hoe hoger het benodigde wattage, hoe groter je paneel moet zijn.
Infrarood panelen zijn niet geschikt als hoofdverwarming.
Als beste infrarood panelen komen uit de bus het Etherma Lava Design Basic DM, het Herschel Inspire, en het Ecaros metalen infrarood paneel. Deze hebben de meest gunstige oppervlaktetemperatuur, beste warmteopbrengst, langste levensduur en de beste isolatie aan de achterkant.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
Hybride cv-ketel
Dat is een combinatie van een lucht-water warmtepomp met een condensatieketel. Dit intelligente systeem kiest op elk moment de energiebron (stroom of gas) die het meest voordelig is. Het grootste deel van het jaar verwarm je met de warmtepomp.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.