Zorg dat je de consumptie beperkt van voedingsmiddelen waardoor de tanden verkleuren. Zoals eerder gezegd kun je daarbij vooral denken aan koffie, thee en producten met veel kleurstof. Ook zure voedingsmiddelen dien je zoveel mogelijk te vermijden. Hetzelfde geldt uiteraard voor roken.
Is de verkleuring in het tandoppervlak of vind je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van je gebit.
In sommige gevallen zal de tandarts de verkleuringen wegslijpen en met tandkleurig materiaal opvullen. In andere gevallen kunnen bleekbehandelingen succesvol zijn. Uitwendige verkleuringen zijn moeilijker te behandelen. De tandarts of preventie-assistente kan de aanslag alleen verwijderen door de tanden te polijsten.
Methodes om de tanden witter te maken verschillen qua concentratie waterstofperoxide, een bleekmiddel waarmee je kunt bepalen hoe wit je gebit wordt. Methodes voor het wit maken van de tanden variëren van behandelingen van je tandarts, tandpasta die de tanden witter maakt, whitestrips, en speciale doe-het-zelfsystemen.
Gebruik een blekend product, zoals witmakende tandpasta van een vertrouwd merk of zuiveringszout; deze twee producten zullen je helpen bruine aanslag op je tanden door thee of koffie te verwijderen, maar ze moeten spaarzaam worden gebruikt.
De oorzaken van verkleurde tanden
Je tanden verkleuren sneller wanneer je rookt of veel eten of drinken nuttigt die vol kleurstoffen zitten. Denk aan koffie, rode wijn, thee, rode vruchtensappen of jam. Andere oorzaken kunnen zijn: Een harde val of een klap op het gebit kan ervoor zorgen dat de tandzenuw afsterft.
Tip: Drink groene thee, muntthee of gemberthee. Groene thee zorgt voor minder aanslag dan zwarte thee. Het is nog beter om muntthee en gemberthee te drinken, omdat ze worden gezien als “niet echte thee” doordat ze geen tannine bevatten, die zorgt voor de verkleuring van uw tanden.
Regelmatige, professionele tandreiniging helpt de tanden op natuurlijke wijze wit te houden. Daarbij verwijdert de mondhygiënist oppervlakkige verkleuringen die de tanden geel doen lijken. U kunt de resultaten van de tandreiniging kracht bijzetten met een dieptereinigingstandpasta. Vraag uw tandarts om advies hierover.
tanden weer wit? Je tanden bleken is de enige manier om tandverkleuring ongedaan te maken. Om tanden een natuurlijk witte kleur te geven, moeten het tandglazuur en tandbeen van binnenuit gebleekt worden met 6% waterstofperoxide of 10 tot 16% carbamideperoxide. Alleen dan is tanden bleken effectief en veilig.
Een mengsel van zout en citroensap is een goed alternatief voor baking soda. Het zout haalt tandsteen en andere vervelende vlekken weg, en het citroensap zal de tanden witter maken. Een extra tip van tandartsen: wacht na het eten minimaal een half uur met tandenpoetsen.
Conclusie. Whitening tandpasta werkt niet. Slechts bij een handjevol proefpersonen zagen we na 30 dagen gebruik wittere tanden. Maar bij de 2 normale tandpasta's, die we als controle meetestten, was dat ook het geval.
Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.
Niet alle tanden zijn helder wit en de natuurlijke tandkleur van de meeste mensen neigt meer naar geel dan naar wit. Als alle tanden dezelfde kleur hebben is dat de natuurlijke tandkleur. Als de tanden onderling in kleur geel verschillen, dan is er sprake van verkleuring.
Baking soda is dus slecht voor tanden? Baking soda voor tanden gebruiken is inderdaad slecht. Er zijn tandpasta's die als ingrediënt baking soda gebruiken, maar tanden poetsen baking soda in een pure vorm zorgt al snel dat je glazuur aangetast wordt. Ook hiervoor raden we een product aan dat geen peroxide bevat.
Lippenstift voor een wit gebit
Om je tanden witter te doen lijken, kies je best voor een lippenstift met een koele, blauwe ondertoon. Denk maar aan kleuren als vurig kersenrood, framboosrood, fuchsia, koel roze, bessenpaars of pruim.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Verkleuring door veroudering
Naarmate u ouder wordt, slijten tanden en zal het glazuur steeds meer verdwijnen. Dit zorgt ervoor dat uw tanden door de jaren heen geler worden. Dit kunt u helaas niet voorkomen. U kunt wel een cosmetische behandeling laten uitvoeren door uw tanden te bleken.
Naarmate je tandglazuur dunner en transparanter wordt, komt de gele kleur van het tandbeen (dentine) meer tevoorschijn. Tanderosie wordt voor het grootse deel veroorzaakt door de invloed van zure dranken en voedingsmiddelen.
De kleurstoffen in bepaalde voedingsmiddelen zorgen voor een verkleuring van het gebit. Bieten en bessen zijn goede voorbeelden. Alle etenswaren die zorgen voor vlekken op je kleding, zorgen ook voor een verkleuring van het gebit.
Een klap kan de zenuw beschadigen, waardoor deze afsterft, met een blauw-grijze 'dode tand' tot gevolg. Een dode tand krijgt die grijze kleur omdat het ijzer in rode bloedlichaampjes vrijkomt. De verkleuring van de tand kan al binnen enkele dagen na de klap optreden maar kan ook jaren later ineens gebeuren.
Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen. Tandartsen raden het gebruik van natron, actieve kool en vrij verkrijgbare bleekoplossingen af.
Waterstofperoxide. Oxidatiemiddel. Waterstofperoxide breekt stoffen af die zorgen voor tandverkleuring. In Nederland mag in tandenbleekmiddelen 0,1% waterstofperoxide zitten.