Kies vloerverwarming voor de beste resultaten
Als alle opties overwogen worden om het verwarmingssysteem van uw oude woning te upgraden, is elektrische vloerverwarming de beste, omdat: Het is stil en veilig.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
Een goede isolatie is heel belangrijk om op warmte te besparen. Wanneer warmte namelijk weglekt via ramen en deuren, dan wordt het er binnen niet warmer van. Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen. Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Voor een gezond binnenklimaat is het belangrijk om de verwarming niet té laag te zetten. Zo adviseert de Vereniging Eigen Huis om de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden in te stellen, omdat het anders te vochtig kan worden in huis.
Er parelen druppeltjes water op de muren die na verloop van tijd vochtplekken vormen. De grenswaarde om condens te voorkomen ligt op 16 graden. Het is daarom raadzaam om de verwarming in leegstaande woningen in te stellen op 16 graden.
Vooral infrarood verwarming is aan te raden. Hiermee verwarm je bepaalde ruimtes in je woning erg snel, aangezien niet de lucht maar de massa in de ruimte wordt opgewarmd. Hierdoor blijft de warmte beter hangen en hoeft de installatie ook niet continu aan te staan.
Veel panden zijn gemaakt van hout, met tussen de houten panelen een dun laagje piepschuim en ramen van enkel glas. In die gebouwen vaak elektrische luchtbehandelingskasten in de wand, die energie-inefficiënt verwarmen en koelen, een hels kabaal maken en ongezonde luchtstromen in de woning veroorzaken.
Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af. Doe 's avonds de kaarsen aan om je huis natuurlijk een beetje op te warmen en het staat ook nog eens gezellig.
De meest voor de hand liggende oplossing is een all-electric warmtepomp. Hij gebruikt de warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht of de bodem en verwarmt deze verder tot een temperatuur die geschikt is voor verwarming én warm water.
Wanneer jouw woning voldoende is geïsoleerd kun je alsnog een warmtepomp aanschaffen, ook in een oude woning. Een oud huis dat voor 1992 gebouwd is heeft nog enkele aanpassingen nodig voordat een warmtepomp rendabel is. De meeste huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn geschikt voor een hybride warmtepomp.
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
Hoog energieverbruik, hoge energierekening
Wanneer uw woning slecht geïsoleerd is, gaat zo'n 30% van de warmte verloren via de muren en nog eens 30% via het dak. Hierdoor moet de verwarming harder werken om uw woning warm te houden en dat kost energie. Het resultaat: een hoge energierekening.
's Nachts stopte men zich in met meerdere lagen dekens en een nachtmuts over de oren. Als ze het toch nog koud hadden, konden ze hun bed en voeten warmhouden met een beddenpan – een metalen bak met een lange steel die werd gevuld met hete stenen of gloeiende kooltjes en onder de deken werd gelegd.
Als je overdag actief bezig blijft, dus niet gaan zitten met een boek, computer of tv, dan blijf je redelijk warm, zeker als je wel elke dag voldoende kunt eten. 's Nachts onder een goede deken heb je sowieso geen verwarming nodig. Slapen in een koele slaapkamer is best gezond.
Als je op zoek bent naar een duurzamer alternatief voor de traditionele stookolieketel, dan heb je heel wat mogelijkheden. Zo zijn een stookolieketel met condensatietechnologie of een condenserende gasketel al veel betere opties met een hoger rendement.
Noorwegen heeft net als Nederland een enorme voorraad aan gas. Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Of 18 graden te koud is in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en comfortniveaus. Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.