De meeste schorpioenen leven in warme en droge gebieden, zoals de woestijnen in Noord-Afrika, het midden Oosten, Azië Australië en Amerika. Sommige schorpioenen, zoals de Pandinus imperator, prefereren vochtige gebieden, zoals de West-Afrikaanse bossen en oerwouden.
Schorpioenen komen van nature op alle continenten voor, behalve op Antarctica. Ze zijn vooral te vinden in tropische en subtropische landen. De meeste schorpioenen leven in spleten en holen, die ze soms zelf graven. Er zijn ook soorten die in bomen leven.
In Nederland leven namelijk geen schorpioenen. In Zuid- en Zuidoost-Europa komen ze wel veel voor. Denk bijvoorbeeld aan landen als Spanje en Italië. Ook daar zie je ze niet vaak, want schorpioenen zijn nachtdieren die zich overdag verbergen onder stenen en in spleten.
Als men zich in gebied bevind waar schorpioenen leven, is het aan te raden in ieder geval 's avonds niet op blote voeten te lopen, je schoenen leeg te schudden voor je ze aantrekt en voorzichtig te zijn met het pakken van spullen waarbij je hand uit je directe gezichtsveld grijpt.
De gevoelige Kreeft valt als een blok voor de kracht die de Schorpioen uitstraalt. Dit geeft ze namelijk een gevoel van veiligheid en geborgenheid.
Een schorpioen kan heel lang zonder voedsel. Ze hebben ook vijanden, zoals spinnen, vogels, slangen, bavianen en hagedissen. Sommige soorten zijn immuun voor het gif van de schorpioen. Schorpioenen leven afzonderlijk van elkaar omdat ze iedere vijand, zelfs hun eigen soort proberen te doden.
Een schorpioen met lange, dunne scharen is meestal giftiger dan een schorpioen met grote, dikke scharen. Daarnaast is er een verband met gedrag. Schorpioenen met grote scharen gebruiken ze aantoonbaar meer in de verdediging, terwijl heel giftige schorpioenen bijna alleen steken.”
Hoeveel kost een schorpioen? De aankoopprijs van een schorpioen bedraagt 17 tot 35 euro per dier, maar grotere en meer bijzondere exemplaren kosten natuurlijk veel meer. De aankoop van een terrarium en het meeste toebehoren is een eenmalige investering.
Een waterschorpioen jaagt onder water op insecten, zoals rode muggenlarven. De prooi wordt met de ogen waargenomen en met de voorpoten gepakt. Waterschorpioenen kauwen niet maar zuigen een prooi leeg met hun zuigsnuit. Op de bodem van een ondiep slootje is deze waterschorpioen op zoek naar prooi.
Schorpioenen steken alleen als ze worden aangevallen of in het nauw gebracht voelen. Een steek van een schorpioen kan erg veel pijn doen. Het gif kan een zwelling en koorts veroorzaken. Alleen in zeldzame gevallen is het gif van de gevaarlijkste soort dodelijk.
Een nieuwe vondst van een reuzen-zeeschorpioen van 390 miljoen jaar oud met een geschatte lengte van 2,5 meter blijkt de grootste ooit gevonden te zijn. Je moet er niet aan denken er één tegen te komen tijdens je vakantie aan de Middellandse Zee: een schorpioen van 2,5 meter!
Met een marktprijs van ruim 9 miljoen euro per liter is schorpioenengif de duurste vloeistof die er is.
Rotsachtig met puimsteenrotsen, is de warme Kroatische kustlijn de perfecte plek voor wezens die nog gevaarlijker zijn - slangen, spinnen en schorpioenen. Ze hebben zelfs de onaangename neiging om stedelijke gebieden te bewonen.
Alhoewel Schorpioenen nogal sterk en scherp uit de hoek kunnen komen, zijn ze van de andere kant ook erg kwetsbaar. Dat emotionele is een kenmerk van de sterrenbeelden van de dierenriem. Ze kunnen wat verlegen en teruggetrokken zijn. Je kleine Schorpioen heeft ook graag geheimpjes, en houdt van mysterie.
Schorpioen
Je hebt wel 1750 verschillende soorten, deze verschillen ook in de mate van gevaarlijkheid. Het zijn bijzondere dieren! Ze kunnen namelijk een jaar niks eten, 3 dagen hun adem inhouden en kunnen super goed tegen warmte én kou! Per jaar zijn er ongeveer 5000 doden door deze griezelige dieren.
Hangt natuurlijk van het type schorpioen af, maar ze kunnen gemiddeld zo'n 1 à 2 km per uur rennen. De windschorpioen rent ongeveer 16 km per uur, hetgeen enkele tientallen lichaamslengtes per seconde is.
Een andere aanpassing aan de woestijn is dat schorpioenen heel zuinig zijn met hun energie. Als er weinig te eten is, doen ze het rustig aan. Zo kunnen ze wel een jaar zonder voedsel en water!
De Kleine marmerschorpioen of gewoon marmerschorpioen (Lychas marmoreus) is een soort schorpioen binnen het geslacht Lychas. De soort komt voor in Australië en kan gevonden worden onder stenen of planten. Hun lengte is ongeveer 30mm.
Schorpioenen. De schorpioen is familie van de spin, dus het is niet vreemd dat ook deze dieren meer dan twee ogen hebben. Aan de voorkant van hun kop vind je twee grotere ogen. Dan zijn er nog de vijf verschillende ogen aan beide zijkanten van hun lichaam.
Neem bijvoorbeeld de schorpioen. Dit dier zou zichzelf wanneer hij omringd wordt door vuur steken zodat hij sterft. Liever vergiftiging dan bewuste verbranding. Ook komt het vaak voor dat dieren zichzelf opofferen voor familie.
De gele pijlgifkikker is het giftigste dier op aarde
De giftigste pijlgifkikker – en het giftigste dier ter wereld – is de gele pijlgifkikker, die in de regenwouden van Colombia leeft. Eén kikker bevat genoeg gif om 10 mensen te doden. De kleurrijke pijlgifkikker maakt geen geheim van zijn gif.
Schorpioenvliegen (Panorpidae) behoren tot de orde Mecoptera. Wereldwijd zijn er meer dan 500 soorten beschreven. Deze groep behoort tot de oudste insectenordes die een volledige gedaantewisseling doormaken. Er komen maar vijf soorten schorpioenvliegen voor in Nederland, waarvan vier van het geslacht Panorpa.
Haaienaanvallen zijn zeer zeldzaam in Kroatië omdat er van nature geen gevaarlijke haaiensoorten leven in de Adriatische Zee voor Kroatië. Er zijn in het verleden een aantal gevaarlijke haaien voor de kust gespot, waaronder een witte haai, maar dit zijn altijd 'verdwaalde' haaien die hier niet thuishoren.
Reizen door Kroatië is veilig en er komt maar weinig criminaliteit voor. De vakantiehuisjes zijn ook vaak extra beveiligt doormiddel van hoge omheiningen. Tijdens festivals of in touristische gebieden moet u wel rekening houden met zakkenrollers. Een geldriem bied vaak uitkomst.
De schorpioenen die in Italië en Toscane gevonden worden, zijn niet giftig. Zij zijn zwart en klein, worden zelden meer dan 30 mm lang, en als zij al steken, dan is dit vergelijkbaar met een bijen- of wespensteek. Alleen mensen met allergieën voor insectenbeten moeten meer voorzorgsmaatregelen nemen.