Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Het proces-verbaal wordt meestal naar Bureau Halt gestuurd als er sprake is van licht schoolverzuim en de jongere nog niet eerder met de politie of Bureau Halt in aanraking is gekomen. Als de Bureau Halt het proces-verbaal in behandeling neemt, blijft het kind buiten het justitieel traject en krijgt dus geen strafblad.
Als uw kind niet meer naar school gaat, zonder goede reden, dan meldt de school dit aan de gemeente. De leerplichtambtenaar van de gemeente stelt vervolgens een onderzoek in. Samen met de leerling, school en ouders probeert de ambtenaar ervoor te zorgen dat uw kind weer terug gaat naar school.
De leerplicht duurt tot en met het einde van het schooljaar. Een kind dat 16 jaar wordt, moet het schooljaar dus eerst nog afmaken. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. Als een kind minimaal 12 volledige schooljaren naar school is geweest, is de leerplicht ook afgelopen.
Als uw kind 5 jaar is, moet uw kind ingeschreven zijn op een school. Uw kind is dan leerplichtig. Soms kunt u vrijstelling aanvragen. Dit moet u vóór 1 juli doen, bij de leerplichtambtenaar.
Ga met je kind in gesprek over waarom hij of zij niet naar school wil. Neem je kind serieus en laat weten dat je luistert en wilt meedenken. Probeer rustig te blijven en te laten merken dat jij vertrouwen hebt in je kind. Bedenk samen wat jullie kunnen doen zodat je kind zich beter voelt op school.
Ja, vanaf je 15 jaar ben je niet meer voltijds leerplichtig. Je mag dan leren en werken combineren en overstappen naar duaal leren, deeltijds beroepssecundair onderwijs of leertijd. Je moet dan wel de eerst het tweede middelbaar afmaken.
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
De rechter mag een geldboete opleggen tot 3.700 euro. De leerplichtambtenaar kan leerlingen vanaf 12 jaar persoonlijk op hun ongeoorloofde schoolverzuim aanspreken en voor de rechter brengen. Ouders kunnen in het uiterste geval een gevangenisstraf van een maand krijgen.
De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was. En als een leerling minimaal 4 aaneengesloten schoolweken (28 kalenderdagen) continu afwezig en jonger dan 23 jaar is.
Alle kinderen die in Nederland wonen, of hier lang verblijven, zijn vanaf hun 5e jaar leerplichtig: ze moeten verplicht naar school. Een schooljaar loopt van 1 augustus tot en met 31 juli. De volledige leerplicht duurt tot en met het schooljaar waarin het kind zestien jaar wordt. Daarna geldt de kwalificatieplicht.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar. Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
De kwalificatieplicht zegt dat jongeren zonder startkwalificatie tot hun achttiende verjaardag onderwijs moeten volgen. Een zeventienjarige leerling met een startkwalificatie hoeft niet meer naar school. Een startkwalificatie is een diploma op havo- of vwo-niveau of een diploma van niveau 2 van het mbo of hoger.
Ook minderjarigen, dat wil zeggen jongeren in de leeftijd tussen de 12 en 18 jaar, kunnen een strafblad krijgen. Voor de registratie van strafbare feiten gelden dezelfde regels als voor meerderjarigen. Justitiële gegevens van deze jongeren worden altijd verstrekt aan de rechter en de Officier van Justitie.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Vroeg op school melden, het schoolplein vegen of de kantine opruimen. Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen. Wel moeten ze de straffen in het leerlingenstatuut opnemen.
Een leerling heeft recht op verlof als hij plichten moet vervullen die voortvloeien uit godsdienst of levensovertuiging. Per verplichting geeft de school in principe één dag vrij, in verreweg de meeste situaties is dit voldoende.
Lopen in of rond de onderwijsinstelling mensen rond die er niets te zoeken hebben? Dan kunnen conciërge, onderwijsgevenden of directieleden deze ongewenste bezoekers wegsturen en een waarschuwing geven. De waarschuwing luidt: bij herhaling belt de school de politie en riskeert de overtreder een bekeuring.
De leerplicht
Als je leerplichtig bent en toch stopt met school, schakelt school een leerplichtambtenaar in. Deze wordt ook ingeschakeld als je teveel afwezig bent. De leerplichtambtenaar gaat samen met jou bekijken hoe je alsnog een diploma kunt halen.
Ze begint wanneer het kind 5 jaar wordt en eindigt op de leeftijd van de wettelijke meerderjarigheid: 18 jaar. De voltijdse leerplicht eindigt al op de leeftijd van 15 jaar. Tussen hun 15de en 18de kunnen jongeren deeltijds onderwijs volgen.
Als je 18 jaar bent geworden dan val je niet meer onder de leerplichtwet. Dit betekent niet dat je zo maar weg kunt blijven van school. Als je geen geldige reden hebt en je blijft toch weg dan is dit ongeoorloofde afwezigheid.
Je mag een tussenjaar nemen wanneer je aan je kwalificatieplicht voldoet en minimaal 16 jaar bent. De overheid verwacht dus dat je minimaal een havo, vwo of MBO-diploma (niveau 2 of hoger) op zak hebt. Heb je dit niet op zak? Dan ben je minimaal tot je 18e verplicht om naar school te gaan.
Ze zijn leerplichtig, dus ongewettigd afwezig als ze zonder geldige reden niet op school zijn. Met bv. een geldig ziektebriefje zijn ze wettig afwezig. Ze mogen maximaal 29 halve dagen ongewettigd afwezig zijn.
Dien een klacht in
Dan kan je een klacht indienen bij de Commissie inzake Leerlingenrechten. Dat kan binnen 30 dagen na de weigering of binnen 30 dagen na de bemiddeling van het LOP. De commissie laat je binnen 21 dagen weten of de school de inschrijving terecht weigerde of niet.