Verscholen achter de Westfriese omringdijk ligt het dorpje Andijk. Een bijzondere plek met een rijke historie. Prachtige fiets- en wandelroutes leiden je naar de mooiste plekken rondom Andijk.
1: Westerhaar-Vriezenveensewijk
Met een totale lengte van 28 tekens is Westerhaar-Vriezenveensewijk de langste plaatsnaam van Nederland. Deze Overijsselse plaats ontstond in de twintigste eeuw uit de samensmelting van twee dorpen: Westerhaar en Vriezenveensewijk.
Daar ligt een dorpje met een plaatsnaam dat bestaat uit maar liefst 58 tekens, namelijk: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.
In Nederland bestaat de kortste plaatsnaam uit twee letters: in de gemeente Dongeradeel in Friesland vinden we het dorpje Ee.
Het dorp met de langste plaatsnaam van Europa bewijst dat: llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch. Wat zoiets betekent als 'Parochie van de Heilige Maria in het dal van de witte hazelaar bij de snelle maalstroom en de parochie van de Heilige Tysilio bij de rode grot.
1. Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu. Poe, dat is een hele mond vol! Maar liefst 85 letters lang is deze naam van een 305 meter hoge heuvel in Nieuw-Zeeland.
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndr- obwllllantysiliogogogoch (58 letters) is de langste naam van een stad in Europa. Er is echter een plaats in Nieuw-Zeeland die een nog langere naam heeft: Taumatawhakatangihangakoauauotamateatu-ripukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu (85 letters).
Volgens de Nederlandse Familienamenbank kwamen er in Nederland in 2007 vijf achternamen van maar één letter voor: I, O, U, X en Y.
Taumatawhakatangihangakoauauotamateapokaiwhenuakitanatahu is de naam die op het langste naambord in de wereld valt te lezen. Het is de naam van een heuvel op het Noordereiland van Nieuw-Zeeland en bestaat uit maar liefst 66 tekens.
Het kleinste plaatsje van Nederland, Persingen ligt op een stuifzandrug die is ontstaan tijdens de laatste ijstijd (ongeveer 10.000 voor Christus). Het verhoogde deel is sinds de Romeinse tijd bewoond. Later, in de Late Middeleeuwen, groeide Persingen uit tot een langgerekt dorpje.
De langste voornaam van Nederland is Prince-Fritz-Cruene-August-Willem-Jan-Hendrik-Dick (50 lettertekens). Dat blijkt uit onderzoek van de website Vernoeming.nl in een databank met de voornamen van alle Nederlanders.
De historische Oudebildtdijk langs de Friese Waddenkust in Noardwest Fryslân biedt een dijk van een verhaal. Deze markante dijk met zijn typische dijkhuisjes en monumentale boerderijen is de langste straat van Nederland. De huisnummers lopen er van 1 t/m 1229.
De langste plaatsnaam ter wereld
De Europese plaats met de langste naam is Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, in de wandeling ook wel 'Llanfair PG' geheten. Het plaatsje ligt in Wales, waar wel meer van dit soort lange namen voorkomen.
Nederland (Nedersaksisch: Nederlaand) is een buurtschap in de gemeente Steenwijkerland in de Kop van Overijssel, een streek in de Nederlandse provincie Overijssel. Nederland telt ongeveer 15 inwoners.
Gasselterboerveenschemond. Dit piepkleine plaatsje in de provincie Drenthe heeft een grootse naam. Met 25 letters heeft het plaatsje onbetwist de langste, als één woord geschreven, plaatsnaam van Nederland!
Zeldzame achternamen in Otterlo
De achternaam Ginkel komt maar minder dan 50 keer voor in Nederland. Ook de achternamen Blotenburg, Roekel en Santen zijn zeldzaam.
Heel belangrijk: een tweede (of derde) naam hoeft echt niet. Lang niet iedereen geeft zijn kindje meerdere namen. Niemand verplicht je tot het kiezen van een tweede babynaam, dus als je er veel stress van krijgt: doe het vooral niet!
Napoleon. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Veel mensen denken dat de naam 'Jansen' het meest voorkomt, maar dat klopt niet. De achternaam die het vaakst voorkomt is 'De Jong'. Meer dan 55.000 mensen hebben deze achternaam. Daarna volgt 'De Vries' met bijna 50.000 keer en pas op de derde plaats met bijna evenveel naamdragers staat Jansen.
Waarschijnlijk is de meest voorkomende achternaam ter wereld de Chinese naam Li. Er zijn zo'n 87 miljoen mensen die zo heten - meer dus dan het aantal inwoners van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk bij elkaar.
U mag uw kind met de Nederlandse nationaliteit geen dubbele of gecombineerde achternaam geven. Het maakt niet uit of het kind nog een andere nationaliteit heeft. Let op: Kinderen kunnen vanaf 1 januari 2024 de achternamen van beide ouders krijgen.
Voor beide geslachten zijn de voorletters X, U, Q, Z, O, V en Y het minst populair, zowel voor de ouderen als de jongeren. Hoe verder in het alfabet hoe minder aantrekkelijk lijkt het, en daar kun je tegenwoordig ook nog de P en de W bij rekenen.
Het kortste alfabet is overigens dat van het Rotokas, dat uit elf letters bestaat. Het Rotokas wordt door enkele duizenden mensen gesproken op Bougainville, een van de Salomonseilanden die bij Papoea-Nieuw-Guinea horen.
GLOBE - Wat is de wereld toch klein!