Een rode mierenbeet
Als een rode mier je heeft gebeten doet dit pijn en krijg je een kleine zwelling op je huid. Je kunt ook allergisch zijn voor een mierenbeet. Je krijgt dan na een beet jeuk en zwellingen over je hele lichaam en je kunt moeilijk ademhalen. In dit geval moet je een arts te raadplegen.
Word je door een rode mier gebeten? Mierenbeten door rode mieren kunnen heftigere symptomen met zich meebrengen. Zo kan de gebeten plek heel rood worden en gaan zwellen. Je huid voelt ook pijnlijk aan.
Je hoort misschien wel eens dat rode mieren gemeen kunnen steken. Maar er is eigenlijk niet één soort 'rode mier', er bestaan heel veel verschillende soorten die roodbruin van kleur zijn. Een aantal soorten daarvan kunnen agressief reageren en bijten. Vaak gaat het om de rode vuurmier of de steekmier.
De zwarte mieren zijn alleen zo klein dat je een kleiner prikje op je huid voelt. Er zijn veel verschillende soorten mieren die allemaal kunnen bijten of steken. De zwarte mieren kunnen ook bijten. De zwarte mieren zijn alleen zo klein dat je een kleiner prikje op je huid voelt.
Naast bijten, bestaan er ook mierensoorten die steken met een angel. Gelukkig hebben lang niet alle 62 in Nederland voorkomende mierensoorten zo'n angel. Een mier met een angel die in Nederland voorkomt is bijvoorbeeld de gewone steekmier. Een steek van dit beestje is vervelend, maar niet gevaarlijk.
Een van de mogelijkheden die u heeft om de rode steekmier te verjagen, is door peper rond de ingang van het nest te strooien. Ook koffiedik kan helpen! De mieren zelf kunt u doden door kokend water over de beestjes te gieten. Met kokend water zullen de mieren in een keer gedood worden.
Mierenzuur kent verschillende toepassingen. Zo wordt de stof gebruikt bij de productie van insuline, in verzachtende en anti-jeuk bodyproducten en in behandelingen bij reuma voor het verlichten van de ontsteking en gewrichtspijn. Mierenzuur kan ook worden gebruikt als conserveermiddel of zuurteregelaar.
De behaarde rode bosmier duldt maar één koningin in het nest, bij andere rode bosmiersoorten treffen we vaak wel meerdere koninginnen per nest. Mannetjes leven het kortst van allemaal. Ze zijn alleen geschikt voor de bevruchting en worden na de bruidsvlucht nutteloos. Ze leven hooguit enkele weken.
Vanaf het nest verplaatsen de mieren zich makkelijk naar ruimtes waar voedsel ligt. Je treft ze dus aan in je keuken of in je woonkamer! Mieren kunnen isolatiemateriaal in de spouwmuur aanvreten. Ruimtes worden zo warmer en vochtiger en je hebt in no-time last van schimmel.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.
Ze nestelen zich in veel gevallen in de bodem en op omgevingen die vaak vochtig zijn. Rode mieren in gazon of in de tuin komt dus veelal voor. Daarnaast zijn ook de belangrijke plekken van de randen van vijvers of oevers waar ze voorkomen.
muggenbeet. Een muggenbeet herken je aan de gezwollen rode vlek. Muggen zuigen graag bloed op plaatsen waar je huid dun is.
Maak de beet schoon met water en ontsmet deze met een ontsmettingsmiddel. Dazen kunnen namelijk bacteriën overbrengen. Koel de zwelling met een natte doek of een ijskompres. Smeer een zalf tegen huidirritatie om de jeuk tegen te gaan.
Een spinnenbeet kun je meestal herkennen aan een zwelling en rode vlekken rond de plek van de beet waarbij de huid warm aanvoelt. In enkele gevallen kun je een overgevoeligheidsreactie krijgen wat leidt tot ademhalingsproblemen, een verhoogde hartslag en een coma in ernstige gevallen.
De helderrode tot roodbruine kop en borst van de mier zijn ook de reden waarom de kale bosmier ook wel 'rode mier' wordt genoemd. Het achterlijf van de kale bosmier is zwartbruin met rood.
Niet te verwonderen want tuinmieren, mieren in het algemeen trouwens, hebben weinig natuurlijke vijanden waardoor een kolonie lang kan leven. Men heeft ontdekt dat mieren het eerst voorkwamen in de Krijttijd, zo'n 130 miljoen jaren geleden. Mieren hebben dus zelfs de Dinosaurussen en ijstijd overleeft!
Wetenschappers hebben nu ontdekt dat mieren die tijdens de strijd gewond raken, om hulp roepen. Ze doen dat door een chemische substantie af te geven. Soortgenoten snellen dan toe en dragen de gewonde mieren naar het nest. Eenmaal in het nest aangekomen, wordt de gewonde mier verzorgd.
Uiterlijk van de mierenkoningin
Het uiterlijk van een mierenkoningin kan per mierensoort verschillen, maar het borstgedeelte (thorax) is vrijwel altijd groter dan dat van haar werksters. Bij sommige mierensoorten is de koningin echter moeilijk te vinden, omdat werksters soms ook heel groot kunnen worden.
Inmiddels is er al wat mierenzuur gewonnen uit de planten. Het ruikt naar batterij of een accu.
Een mierenzuuroplossing is erg corrosief. Dit betekent dat als het in contact komt met de huid brandwonden kan veroorzaken. Ook inademing van mierenzuurgas is schadelijk. Bij het gebruik van mierenzuur moet men een veiligheidsbril en ondoorlatende handschoenen gebruiken.
Met alcoholen vormt mierenzuur esters (formiaten) die als oplosmiddel of geurstof worden gebruikt. Zuiver mierenzuur dient in schoonmaakmiddelen als antisepticum en ontkalkend middel.
Je aanrecht schoonmaken met een mengsel van water en azijn houdt mieren weg. Buiten kun je strooien met kruiden als nootmuskaat, kruidnagelpoeder of kaneel. Je kunt ook mieren proberen te verjagen met de geur van lavendel en koffiedrab. Ook koperen stuivers houden mieren weg van plaatsen waar jij ze niet wilt hebben.
Ze vliegen uit en bezwangeren koninginnen van andere kolonies binnenin hun nest. Rode vuurmieren volgen ook een ander voortplantingspatroon vanwege hun kolonies met meerdere koninginnen.
Zout inzetten bij ongedierteproblemen
Zo is zout een natuurlijk middel dat werkt tegen mieren. Je kunt tafelzout inzetten als lokstof.