Wat maakt ons internet zo duur? Volgens de bond zelf ligt het aan een gebrek aan concurrentie. Met twee telecomreuzen, KPN en VodafoneZiggo, is er volgens de consumentenorganisatie sprake van een duopolie. “Ze beheersen zo'n beetje de markt”, aldus Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar.
Maar waarom is het internet in Nederland zoveel duurder dan in Spanje of Frakrijk? Dit komt omdat in Nederland KPN en Ziggo het netwerk grotendeels in handen hebben. Hierdoor beheren zij de markt, wat slecht is voor de consumenten.
Ook in vergelijking met wifi is 4G veel sneller waardoor je sneller zult internetten, wat resulteert in meer 4G kosten. Ter vergelijking: met 3G verbruik je ongeveer 250 MB per maand, met 4G is het gebruik gestegen naar ruim 1,4 gigabyte per maand. Dat is 5 keer zo hoog.
Prijzen bijna jaarlijks omhoog
De providers noemen als redenen onder meer inflatie en kosten voor het onderhouden en moderniseren van de netwerken. Eerder dreigden KPN en Ziggo nog concurrentie te krijgen door een verplichting hun netwerken open te stellen.
Het wijzigen van de prijzen als gevolg van de inflatie noemen we inflatiecorrectie. Met ingang van 1 juli 2023 passen we daarom een inflatiecorrectie van gemiddeld 8,5% toe op de prijzen van onze pakketten en de beltarieven. We blijven met de wijziging binnen het CBS-inflatiecijfer van 10% van vorig jaar.
De kosten voor een vaste telefoonlijn zijn bij Ziggo één euro per maand en bij KPN twee euro per maand. Het tarief per minuut is in beide gevallen vijftien cent (in mei 2023). Mocht je vaak aan de telefoon hangen, dan ben je bij KPN goedkoper uit wanneer je besluit een onbeperkt bellen-abonnement af te nemen.
E-mail zonder bijlage - 10 KB per email - 20 MB per maand. VoIP (via dataverbinding) / Webmeeting - 180 MB per uur - 360 MB per maandRemote Desktop (Teamviewer / Citrix) - 20 MB tot 50 MB per uur - 1000 MB per maand. Internetbrowsen / websites bezoeken - 20 KB tot 1 MB per website - 30 MB tot 150 MB per maand.
U kunt mobiele data in- of uitschakelen om te voorkomen dat apps en voorzieningen via het mobiele netwerk verbinding maken met het internet. Als mobiele data is ingeschakeld, gebruiken apps en voorzieningen uw mobiele verbinding als wifi niet beschikbaar is.
Welke providers hebben onbeperkt internet? Niet alle providers hebben sim only-abonnementen met onbeperkt internet. Alleen de providers Budget Mobiel, KPN, Tele2, T-Mobile en Vodafone bieden sim only met onbeperkt internet aan.
4G zal nog minstens 10 jaar bestaan, dus 5G zal 4G niet snel laten verdwijnen. 4G technologie is daarnaast zeer stabiel. 5G is opwindend en in opkomst.
Een veelgebruikte schatting voor surfen via je mobiele telefoon is 2-4 megabyte per minuut: een gigabyte geeft je dus tussen de vier en 8.5 uur surftijd. Facebook verbruikt ongeveer hetzelfde.
Hoewel technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen, is de verwachting niet dat 4G volgend jaar al offline zou gaan. Als wij een heel ruwe schatting maken, dan gaat dat waarschijnlijk pas spelen rond het jaar 2030.
Kosten voor internet en tv
Het kost wel een klein bedrag per maand. Zo'n € 50 per maand betalen we in Nederland gemiddeld voor een internet- en televisieabonnement.
Monaco staat bijvoorbeeld bovenaan de lijst en heeft het snelste internet met de hoogste gemiddelde downloadsnelheid en het hoogste bbp per hoofd van de bevolking.
Toch doet Nederland het beter met een vijfde plaats! Met een mediaan snelheid van 55,12 Mbps heeft Singapore het snelste internet ter wereld.
Androidtelefoons hebben in het instellingenmenu de optie 'gegevensverbruik' of 'dataverbruik'. Als u dit opent, ziet u een lijst met alle apps die via mobiel internet MB's uit uw databundel hebben gebruikt.
Mobiele internet: Je maakt gebruik van de mobiele data die is inbegrepen in je gsm abonnement. Mobiele hotspot: Je maakt gebruik van de mobiele data van iemand anders door met zijn / haar telefoon te verbinden. wifi: Je verbindt je toestel met de router bij jou thuis of op een openbare plek voor internet.
Als plotseling al je apps veel internet verbruiken dan kan dit komen door je internetinstellingen. Als je updates aan hebt staan via het mobiele netwerk, dan kan je bundel heel snel opraken. Schakel om deze reden de automatische updates uit via het mobiele netwerk, zodat dit alleen via wifi mogelijk is.
Begin 2020 gebruikten Nederlanders gemiddeld 3,5 GB aan data per maand ( ACM ). In 2019 was dit nog 2,8 GB. Naar verwachting stijgt het verbruik dit jaar nog verder.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Het gaat om een inflatiecorrectie van 6,4 procent, met een maximale verhoging van 4 of 3 euro per maand, afhankelijk van de vraag of het een regulier KPN Internet- of XS4ALL-abonnement betreft. De prijsverhogingen gelden voor klanten die voor 1 april 2023 een abonnement hebben afgesloten.
Inflatiecorrectie op KPN Mobiel
Elk jaar stijgen de prijzen in Nederland door inflatie. Dat heeft ook effect op onze kosten. Daarom verhogen wij jaarlijks op 1 oktober onze abonnementsprijzen exclusief kortingen. Hiervoor gebruiken wij het inflatiepercentage dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vaststelt.
Met de inzet van dit nieuwe modem bereidt Ziggo zich voor op de toekomst, zodat we onze klanten ook in de toekomst de snelheid kunnen garanderen die zij nodig hebben”, aldus Heuts.