Door de verdoving werkt uw blaas tijdelijk minder goed. Hierdoor voelt u geen drang om te plassen. Daarom is het belangrijk dat u direct na een ruggenprik niet te veel drinkt. Zo voorkomt u dat uw blaas te ver wordt uitgerekt.
ʔ U moet binnen 8 uur na de ingreep geplast hebben
Houdt u er rekening mee dat de eerste keer plassen anders voelt dan normaal. U heeft bijvoorbeeld geen krachtige straal, u plast met tussenpauzes, plassen voelt anders en/of u voelt niet dat u plast. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.
Het plassen gaat moeilijker dan normaal, omdat door de ruggenprik ook de blaas verdoofd is. Als de blaas te vol raakt, kunnen we uw blaas na de operatie leeg maken met een slangetje (katheter). Na een ruggenprik kan heel soms hoofdpijn optreden.
Door verwijding van de interne sluitspier en prostaat kan een van tevoren al minder functionerende sluitspier in de problemen komen en urine doorlaten. Ook kan de sluitspier beschadigd raken. U kunt in de eerste fase na de operatie een verhoogde aandrang voelen.
Krijgt u geen blaaskatheter, dan lukt het u na de ingreep misschien de eerste tijd niet op spontaan te plassen. Dit kan komen door een verdoving, zoals een ruggenprik. Maar het kan ook door de narcose of door de sterke pijnstillers komen.
Bij operaties van 2 uur of langer krijgt u altijd een katheter, omdat iemand onder narcose of een ruggenprik niet kan plassen. Een katheter voorkomt dan dat de blaas te vol wordt. We plaatsen de katheter pas nadat u onder narcose bent of een ruggenprik hebt gekregen.
Afhankelijk van het gebruikte medicijn zal het 1,5 tot 5 uur duren voordat de verdoving is uitgewerkt. De eerste tekenen dat de verdoving aan het uitwerken is, zijn bijvoorbeeld tintelingen of het terugkomen van de kracht in uw onderlichaam. Ook kan pijn optreden.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag? Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.
U hoeft niet in het ziekenhuis te blijven totdat u geplast heeft. Wel is het belangrijk om in de gaten te houden dat u binnen 6 uur na de operatie plast. Wanneer dit niet lukt kan het zijn dat de blaas te vol raakt waardoor u last kunt krijgen of schade aan de blaas over kunt houden.
Na een algehele verdoving blijft u in ieder geval op de uitslaapkamer totdat u weer redelijk wakker bent en uw toestand stabiel is. In geval van verdoving met een ruggenprik blijft u totdat de verdoving begint uit te werken en u uw benen weer een beetje kunt bewegen.
Het onderzoek duurt gemiddeld 10 minuten
Na het onderzoek blijft u een uur plat op uw rug liggen om de kans op hoofdpijn zo klein mogelijk te maken. Daarna mag u overeind komen. Voordat u naar huis gaat, wordt er nog bloed afgenomen.
Een ruggenprik kan gegeven worden vanaf 2 of 3 centimeter ontsluiting en werkt door tot aan de persfase.
Na de ruggenprik kan het voorkomen dat u hoofdpijn krijgt die erger wordt bij rechtop zitten dan liggen. Deze klachten verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele dagen. Als dit niet het geval is of als de klachten erger worden, neem dan contact op met de afdeling Anesthesiologie.
Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen. U reageert op deze aandrang door de blaas te legen.
“Dat je 's nachts moet plassen, kan aan de blaas en urinewegen liggen. Denk aan een vergrote prostaat of een overactieve blaas. Ook kan het een circulatoir probleem zijn, dat wordt nachtelijke polyurie genoemd. Je moet dan 's nachts meer volume plassen dan overdag.
Waarom is plas ophouden gevaarlijk? Naast een overactieve blaas kan langdurig de plas ophouden op termijn leiden tot blaasontstekingen en nierproblemen. Blaasontstekingen ontstaan doordat bacteriën uit de darmen in de blaas terechtkomen. In stilstaande plas kunnen de bacteriën zich razendsnel delen.
Tolterodine ontspant de spieren van de blaas. Hierdoor past er meer urine (plas) in uw blaas. U hoeft minder vaak te plassen. Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
De naald of dun buisje (katheter) kan een zenuw of het ruggenmerg kwetsen. Een bloeduitstorting (hematoom) kan het ruggenmerg of een zenuw drukken. Besmetting en infectie kunnen schade veroorzaken. De bloedvoorziening kan gestoord worden en dan treedt er schade op door zuurstofgebrek.
Veel patiënten voelen zich nog dagen en soms zelfs maanden na een grote ingreep moe. Als uw lichaam een grote wond heeft zorgen uw hersenen er voor dat u het wat rustiger aan gaat doen. Zo herstelt u sneller.
De ruggenprik doet meestal weinig pijn. Het is belangrijk dat u stil blijft zitten tijdens het prikken. Epidurale ruggenprik Een epidurale ruggenprik is bedoeld als pijnbestrijding tijdens en na de operatie. Bij een epidurale anesthesie wordt er verdovingsvloeistof rondom het ruggenmergvlies gespoten.