Als een brief of e-mail een duidelijk informeel karakter heeft, zijn ook andere slotgroeten mogelijk: Groeten, Groet, Groetjes, Hartelijke groet.
Hoogachtend wordt doorgaans beschouwd als een formelere afsluiting dan Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten.
Met vriendelijke groet wordt door sommigen als informeler gezien dan met vriendelijke groeten, maar de meningen hierover verschillen. Hartelijk betekent in feite hetzelfde als vriendelijk.
'Hoogachtend' of 'Met vriendelijke groet(en)'
Daar lees je dat 'Hoogachtend' alleen wordt gebruikt in formele brieven. Een informele brief sluit je af met 'Met vriendelijke groet(en)', zeker als je begint met 'Beste'.
Het kriebelige 'Warme groet' wordt nog steeds gebruikt in semi-zakelijke werkmails en ook de vergelijkbare 'Lieve groet', 'Vrolijke groet' of 'Zonnige groet' passeren nog wel eens de revue en zijn, alhoewel ongetwijfeld oprecht en lief bedoeld, gewoon irritant.
Wat is beter: Met vriendelijke groet of Met vriendelijke groeten? Het kan allebei.
Goede standaardzinnen voor de afsluiting van een zakelijke brief zijn bijvoorbeeld: Ik hoop u hiermee van dienst te zijn geweest. Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Ik dank u bij voorbaat vriendelijk voor uw moeite.
Je sluit je brief op een gepaste manier af, bijvoorbeeld door de woorden 'Met vriendelijke groet' of 'Hoogachtend' gevolgd door een komma en je eigen naam. Je vermeldt hier welke bijlage(n) je eventueel toe hebt gevoegd.
Met vriendelijke groet is een zeer gebruikelijke slotgroet, evenals met vriendelijke groeten. Welke slotformule u kiest, hangt geheel af van uw eigen voorkeur. Sommige taalgebruikers vinden met vriendelijke groeten informeler dan met vriendelijke groet, en anderen vinden net het omgekeerde.
Waarschijnlijk zijn we de groetjes gaan gebruiken omdat de andere soorten (afscheids)groeten niet meer voldeden. Frases als “met vriendelijke groet”, “met vriendelijke groeten” of “met hartelijke groeten” drukken een zekere eerbied uit.
Met vriendelijke groet, (enkelvoud in plaats van meervoud) Groeten, Groetjes, (heel informeel)
Hoe onderteken je een brief 'in opdracht van' (iemand anders)? Het gebruikelijkst is na de slotgroet (bijvoorbeeld Met vriendelijke groet) de afkorting i.o. ('in opdracht') te schrijven en dan je eigen handtekening te gebruiken.
Ondertekening brief namens iemand anders
Wanneer de brief is geprint zet je simpelweg de afkorting i.o. (of een van de andere afkortingen) op de brief en teken je je eigen handtekening op de daarvoor bestemde plaats. De naam en de eventuele functie zijn van de daadwerkelijke afzender van de brief.
In een slotzin geef je aan wat je van de lezer verwacht, hoe iets verder gaat of welke actie jij gaat ondernemen. Net als bij openingszinnen is het soms lastig een goede slotzin te vinden. Ook een slotzin moet passen bij de inhoud van de brief of e-mail die je schrijft.
Standaard slotzinnen voor je zakelijke brief
Dan beantwoord ik die graag. Ik kijk uit naar je reactie! Ik help u graag, dus laat het me gerust weten als ik nog iets voor u kan doen. Graag hoor ik of je aanwezig kunt zijn bij…
Ook een begroeting als Dag, Goeiedag, Goedemorgen, Goedemiddag, Goedenavond of Hallo, zonder aanvulling, is mogelijk als aanspreking van een persoon van wie men de naam niet kent. De slotgroet kan variëren en hangt af van de situatie.
“In de westerse samenleving is het hand geven de meest gebruikte non-verbale begroeting tussen personen. Dit doet men met de rechterhand terwijl men elkaar in de ogen aankijkt. Het geldt als ongepast om dezelfde persoon twee keer op een dag de hand te schudden als begroeting (behalve bij ontmoeten en afscheid).