Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika's en puntpaprika's. Groente staat in de Schijf van Vijf.
Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
Uit tuinbouwkundig oogpunt is paprika een groente
Binnen de tuinbouw wordt paprika daarom gezien als een groente, en niet als fruit. Paprika's groeien namelijk aan een kruidachtige plant. Een andere tuinbouwkundig argument dat paprika een groente is, is dat een paprika aan een eenjarige plant groeit.
Botanisch verschil tussen groenten en fruit
Vruchten zijn de plantendelen die het zaad omringen. Zij zijn gegroeid uit het vruchtbeginsel of vanuit de basis van de bloem. Alle andere eetbare plantendelen zoals stengels, wortels en bladeren worden aangeduid als groenten.
Tuinbouwkunde: tomaat is groente
Alles wat aan een houtachtige plant groeit is fruit. En aangezien tomaat groeit aan een kruidachtige plant, is deze rode vrucht tuinbouwkundig gezien een groente.
Ja, knoflook is een groente. Het is een soort bol die vaak wordt gebruikt als specerij bij het koken om gerechten op smaak te brengen.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
Paprika is een vruchtgroente en valt onder de groente. Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er oranje, gele, rode en groene paprika's en puntpaprika's.
Fruit is altijd de vrucht van een plant, zoals een aardbei. De groente die je eet kan ook een ander deel zijn, bijvoorbeeld de wortel, knol, stengel of het blad.
Wortel is een groente. Bospeentjes zijn lange slanke wortelen, die worden verkocht in bossen met het loof er nog aan. Als ze gewassen en zonder loof verkocht worden, heet het waspeen.
Bloemkool is een ronde koolsoort, die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Het is één van de meest populaire groenten in Nederland.
Courgette is een veelzijdige groente, zowel in gebruik als in uiterlijk. Het meest bekend is de langwerpige groene variant, maar courgettes zijn ook in andere vormen en kleuren te krijgen. Zo zijn er bolcourgettes (ideaal om te vullen) en bijvoorbeeld gele courgettes.
Wist je dat meloen eigenlijk een groente is en geen fruit? De meloen is namelijk familie van de komkommer. Het is dus eigenlijk een (vrucht)groente. En wel een hele grote: watermeloen kan maar liefst 2,5 kilo wegen!
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
5. De zwaarste komkommer woog bijna dertien kilo. Het record van de zwaarste komkommer ooit geteeld staat op naam van David Thomas uit Engeland. Volgens het Guinness Book of World Records woog zijn vrucht 12,9 kilo.
Een appel is fruit, een bloemkool groente.
Maïs is eigenlijk geen groente, maar een graangewas. We eten alleen de suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels. In Nederland wordt deze al ruim 30 jaar geteeld. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten.
Wat zijn vruchtgroenten? Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
Uien zijn niet alleen een groente, maar ook een smaakmaker, net als prei, wortel en selderieknol. Ook worden gedroogde, gebakken uitjes gebruikt (bawang goreng).
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
De pastinaak is een wortelgewas en behoort tot de familie van de schermbloemigen. Het is een oude groente en wordt zelfs als een 'vergeten groente' beschouwd. In de 18de eeuw werd pastinaak als voedergewas geteeld; later werd ze in de keuken vervangen door wortelen en aardappelen.