De wegcode is onverbiddelijk: in een geparkeerde wagen mag je niet slapen. Dat wordt immers aanzien als kamperen.
Verbod op 'recreatief nachtverblijf'
Want hoewel je volgens de Nederlandse wet in principe overal langs de openbare weg in je auto mag slapen, heeft bijna elke gemeente dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) verboden.
De boete voor een illegale overnachting in een geparkeerde auto bedraagt 140 euro.
Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur.
Zodra je in een omgeving terecht komt waarin weinig afleiding is, zoals een auto of trein, heb je relatief weinig stress. Dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Dit slaperige gevoel krijg je als er veel adenosine naar je hersenen wordt toegevoerd.
Praten in je slaap wordt vooral veroorzaakt door stress, depressie, angst, te kort aan slaap, alcohol en koorts, maar ook door emotionele of indrukwekkende films en boeken. Wanneer je voor het slapen een film kijkt, kan dit het praten in je slaap versterken.
In 1.400 minuten – iets meer dan 23 uur - zou zo iemand alle zuurstof verbruikt hebben. 'Maar dat is het allersimpelste rekenmodel', zegt Hesselink.
Als een bestuurder een andere bestuurder sleept, mag er tussen beide voertuigen maximaal 5 meter zitten. Het is verstandig dat de gesleepte auto de alarmlichten aan heeft, voor extra zichtbaarheid.
Cafeïne is een wondermiddel om wakker te blijven, ook achter het stuur. Cafeïne heeft op oppeppende werking en neemt de vermoeidheid weg. Daarnaast wordt het concentratievermogen beter, wat nodig is tijdens het autorijden. Neem daarom voor het rijden koffie of bijvoorbeeld Red Bull.
Meestal zijn dit soort auto's uitgerust met camera- en meetapparatuur, zodat de snelheid gemeten kan worden van bestuurders. Begaat een bestuurder een overtreding, zal de politie deze persoon staande houden door middel van een uitklapbaar bordje, dat de politieagent vanuit de bestuurderspositie omhoog kan zetten.
Om te beginnen willen ze zeker weten dat de achterklep dicht is en dat er niemand uit komt gesprongen. De tweede reden is het achterlaten van vingerafdrukken. Door een stevige handafdruk op de klep te zetten, markeren ze de auto.
Het is in Nederland niet verplicht een verbanddoos of brandblusser mee te nemen in de auto.
In rust gebruikt een volwassene 200 tot 250 milliliter zuurstof per minuut. Een grafkist van 2 meter lang en 50 centimeter breed en hoog bevat 500 liter lucht. Daarvan is 21 procent zuurstof, dus 84 liter. Als je alle zuurstof helemaal op zou kunnen maken, dan is het in een uurtje of zes met je gedaan.
Het gemiddelde gebruik is één á twee liter per minuut. Niet alleen te weinig, maar ook te veel zuurstof kan schadelijk zijn. Houd u zich dus altijd aan het voorschrift van de arts. Zuurstof heeft geen ernstige bijwerkingen.
Teveel zuurstof in het bloed kan allerlei vervelende gevolgen hebben. Dit kan namelijk leiden tot een remming van de ademhaling en het ophopen van het koolzuur in uw bloed. De klachten die u van teveel zuurstof kunt krijgen zijn hoofdpijn, prikkelbaarheid, slaperigheid en bewustzijnsstoornissen.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.
Lig je langer dan 15 minuten wakker en kan je niet slapen, ga dan het bed uit en ga wat anders doen. Goede tips zijn bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, yoga of bijvoorbeeld even op een oncomfortabele plek gaan liggen zoals de koude vloer waardoor je meer zin krijgt om je bed in te kruipen en er dan ook anders ingaat.
Conclusie. Nachtangst is een fenomeen dat optreedt wanneer je van lichte naar diepe slaap gaat. Soms ontwaakt dan het motorische gedeelte van de hersenen terwijl het bewustzijn diep in slaap blijft. Dat kan erin resulteren dat je gaat gillen, huilen, schoppen of slaan.
De perfecte nachtrust ziet er volgens wetenschappers als volgt uit: een duur van circa acht uur, een korte inslaaptijd, 20% diepe slaap, 20% REM-slaap en minder dan 5% wakker gedurende de nacht. Het is ook mogelijk om korter te slapen en evengoed die percentages van diepe- en REM-slaap te halen.
Iemand die aan nachtangst lijdt schrikt wakker, heeft een angstig gevoel en maakt een verwarde indruk. Soms gaat het plotseling wakker worden gepaard met een schreeuw. Meestal treden deze aanvallen op tijdens de diepe slaap, in de eerste helft van de nacht.