Wat betekent verkocht onder voorbehoud? Verkocht onder voorbehoud betekent dat er een (voorlopig) koopcontract is getekend maar dat de koop nog niet definitief is. Vaak zijn er voorwaarden gesteld waaraan moet worden voldaan voordat de koop definitief is. Het huis is dus nog niet helemaal van de markt af.
Huis verkocht onder voorbehoud
Verkocht onder voorbehoud betekent dat de koop nog niet definitief is, totdat aan bepaalde voorwaarden in het koopcontract is voldaan. Het huis is dus nog niet definitief van de huizenmarkt. Ja: je mag interesse tonen in het huis. Nee: je kan geen bod uitbrengen.
Het financieringsvoorbehoud is de bekendste ontbindende voorwaarde. De koper moet de hypotheek dan nog regelen. Meestal geldt er een termijn van 6 tot 8 weken voor het regelen van de financiering door de koper. Lukt dat niet, dan kan hij op grond van het voorbehoud van financiering nog onder de koop uit.
Zo lang de datum van één of meer ontbindende voorwaarden nog niet verstreken is en de koper dus nog de mogelijkheid heeft om het koopcontract kosteloos te ontbinden, blijft een woning op 'Verkocht onder voorbehoud' staan. In veel gevallen, zoals bij het financieringsvoorbehoud, is dat een periode van ongeveer 6 weken.
Nadat de stukken zijn getekend en de 3 dagen bedenktijd zijn verlopen zal de woning de status “verkocht onder voorbehoud” krijgen. De status “onder bod” is in dit geval de tussenfase tussen de deal sluiten en het verstrijken van de 3 dagen bedenktijd.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.
Wanneer je bij een woning 'onder bod' ziet staan, kan je ervan uitgaan dat de verkoper en kandidaat-koper mondeling een akkoord hebben bereikt. Vanwege het schriftelijkheidsvereiste kan er nog niet worden gesproken over een officiële verkoop, omdat de koopovereenkomst nog niet door beide partijen is ondertekend.
Neem je geen financieringsvoorbehoud op in het koopcontract en krijg je de financiering niet rond, dan ben je gebonden aan de koopovereenkomst. Als je de woning niet kunt betalen, dan kan de verkoper de koopovereenkomst ontbinden. In dat geval moet je meestal een boete betalen van 10% van de koopsom.
Wanneer de financiering binnen de termijn niet rond komt, kan het zo zijn dat de koper een beroep doet op de ontbindende voorwaarde en de koop ontbindt. Hij kan dan zonder een boete onder de koopovereenkomst uit. En jij als verkoper staat dan met lege handen en zal je huis opnieuw moeten gaan verkopen.
Maximaal 100% marktwaarde lenen
Ongeacht wat jij op inkomen kan lenen mag je nooit meer lenen dan 100% van de taxatiewaarde van het huis. Hoe hoger jij aan hypotheek neemt hoe meer kans op een afwijzing. Stel namelijk dat je € 40.000,- boven de taxatiewaarde hebt geboden dan zal je dat met eigen geld moeten ophoesten.
Wanneer voorbehoud van financiering belangrijk is
Op het moment dat je een bod doet heb je nog geen zekerheid over de financiering. Soms lukt het je niet om de gewenste hypotheek te krijgen. Bijvoorbeeld: Als de geldverstrekker vindt dat je inkomen te laag is om de lasten te betalen.
Wat is het financieringsvoorbehoud
1. het bedrag waarvoor het geldt. Dat kan in principe nooit hoger zijn dan de prijs van het huis omdat je wettelijk maar 100% mag financieren.
het voorbehoud
voorbehouden (meerv.) (zeggen dat je niet of niet helemaal akkoord gaat) `Bepaalde lidstaten hebben een voorbehoud gemaakt bij artikel 2. ` (alleen als (iets) gebeurt) `Ze kochten het huis onder voorbehoud van financiering.
Dit betekent dat de woning is verkocht, maar dat er nog wel bepaalde voorwaarden zijn gesteld waaraan nog moet worden voldaan. De koper heeft bijvoorbeeld nog even de tijd nodig om de financiering te regelen of een bouwkundige keuring uit te laten voeren. In de tussentijd is de woning onder voorbehoud verkocht.
Door te bieden zonder voorbehoud financiering geef je de verkoper zekerheid en snelheid. De verkoper hoeft namelijk geen weken te wachten tot jij zekerheid hebt over je hypotheek. Zijn huis is binnen enkele dagen écht verkocht, direct na de wettelijke bedenktijd die volgt op het tekenen van het voorlopig koopcontract.
Met de Biedverzekering kun je bieden zonder voorbehoud van financiering én ben je verzekerd dat je geen boete van 10% hoeft te betalen. Jouw Biedverzekering betaalt namelijk de boete als de financiering misloopt. Zo maak je met jouw bod meer kans tegenover de concurrentie.
Terugtrekken binnen de wettelijke bedenktijd
De koper van uw huis heeft volgens de wet drie dagen bedenktijd. Bovendien is het mogelijk om in het koopcontract een langere bedenktijd af te spreken. Binnen deze bedenktijd kan de koper zonder opgaaf van reden af zien van de koop, zonder dat dit gevolgen heeft.
De koper kan een beroep doen op ontbindende voorwaarden. Deze voorwaarden spreken koper en verkoper vooraf af en worden vastgelegd in het koopcontract. Wat voor ontbindende voorwaarden u ook afspreekt, zorg er in ieder geval voor dat er een termijn aan vastzit.
U kunt de verkoper laten weten dat u hem of haar aan de koop van de woning houdt en vragen om de woning alsnog aan u te leveren. Als de verkoper de woning toch niet aan u kan of wil leveren, kunt u op grond van het koopcontract meestal een boete vorderen van 10% van de koopsom.
Zorg in ieder geval dat je een datum vermeldt tot wanneer je de tijd hebt om de hypotheek rond te krijgen. Meestal wordt uitgegaan van 6 tot 8 weken na het tekenen van koopcontract. Daarnaast moet het hypotheekbedrag erin staan. Je kunt er ook voor kiezen om een rentepercentage en de hypotheekvorm te vermelden.
Een hypotheekaanvraag duurt gemiddeld zes tot acht weken van aanvraag door je adviseur tot en met passeren bij de notaris. Afhankelijk van je situatie en wensen kan dit korter of langer duren. Het helpt wanneer je zelf goed voorbereid bent.
Het aanvragen van een hypotheek duurt gemiddeld tussen de 4 en 8 weken. Dit betreft de periode tussen het adviesgesprek met een hypotheekadviseur en het uiteindelijke akkoord van de geldverstrekker. Soms is een aanvraag in 1 week rond en soms duurt het wat langer, bijvoorbeeld bij een echtscheiding.
De verkoper mag niet meer ingaan op een hoger bod of een bod tegen betere voorwaarden van andere kandidaat-kopers. De koper kan zich ook niet meer terugtrekken. Het bod en de aanvaarding moeten niet schriftelijk gebeuren, maar om bewijsredenen is dit wel aan te raden.
U mag uw bod altijd intrekken of veranderen. U mag bijvoorbeeld het bedrag verhogen of andere voorwaarden stellen. Ook mag u op andere huizen bieden. Tijdens het onderhandelen mag de verkoper doorgaan met het houden van bezichtigingen.
In de praktijk wordt er door dezelfde bieder maar 1 of 2 keer op een huis geboden. Hierbij moet je denken aan een eindvoorstel die misschien nog 1 keer wordt verhoogd. Aan het aantal bieders is geen limiet verbonden maar in de praktijk biedt niet elke kijker op het huis.