Over het algemeen mogen synthetische vezels zoals nylon of viscose en kwetsbare stoffen (zoals bijvoorbeeld zijde en wol) alleen op lage temperaturen worden gestreken. Katoen en linnen zijn vrij ongevoelig voor warmte. Deze zijn dan ook bestand tegen hoge temperaturen tijdens het strijken.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Strijken is een huishoudelijke klus die het meeste tijd en moeite vraagt. Maar het is niet altijd nodig om te strijken: er zijn trucjes om kledij glad en kreukelvrij te krijgen zonder strijkijzer. Hierdoor kan je meer tijd en moeite in andere huishoudelijke taken stoppen. Of gewoonweg in iets anders.
Slijtage kleding veroorzaakt door strijken en wassen
Met een strijkijzer, worden vezels van een stof geplet en gaan sneller slijten. Door een stoomapparaat te gebruiken beschadigen de vezels van een stof vele malen minder snel. Ook wordt textiel er niet mooier van wanneer je het (vaak wast).
Strijken ? Sommige mensen vinden strijken niet leuk en hebben er zelfs een hekel aan. Maar door je kleding te strijken haal je de kreukels eruit en dat staat wel zo netjes als je het draagt ! Een ander doel van strijken is om het textiel glad te maken waardoor het vuil minder goed hecht.
Tip 1: Doe je kleding kort in de wasdroger nadat je het een beetje nat hebt gemaakt of stop er een paar ijsklontjes bij in. Door de hitte van de droogmachine smelt het water en ontstaat er stoom, wat de kreukels uit je was haalt. Hang het daarna wel direct op aan een hangertje om nieuwe vouwen te voorkomen!
De beste manieren om jeans te strijken
Gebruik je een standaard strijkijzer? Leg de spijkerbroek dan plat op de strijkplank. Begin met het strijken van de voor- en achterzakken. Leg je spijkerbroek plat neer, strijk de tailleband en strijk vervolgens rond de kleine details, zoals de knoopsgaten en eventuele plooien.
een andere tip is om kleding te strijken wanneer ze nog vochtig zijn. Droge kleding kreukt makkelijker. Je kunt je kleding het beste van de lijn of uit de droger halen wanneer ze nog een beetje vochtig zijn (niet nat). Strijk ze direct, want anders gaan ze muf ruiken.
Strijk eerst je kledij, zet het strijkijzer uit en ga dan pas alles opvouwen, wat op een kleerhanger kan hoef je niet op te vouwen. Koop zoveel mogelijk kreukvrije kleding. Strijken met stoom is aangenamer, gaat sneller, geeft een onberispelijk resultaat en is bovendien zuiniger!
Trek het T-shirt over de punt van de strijkplank, zodat de bovenkant van het shirt op de plank ligt. Strijk dit gedeelte van het T-shirt. Heb je het gedeelte gestreken dat op de plank ligt? Draai het shirt steeds een stukje totdat je helemaal rond bent en het hele shirt gestreken hebt.
Droog, vochtig, nat
Strijken gaat een stuk makkelijker als je was goed vochtig is of wanneer je stoom gebruikt. Dit komt omdat de vezels in een kledingstuk scheefliggen in gekreukt wasgoed. Met stoom of water kun je die makkelijk recht krijgen.
Gebruik je een wasmachine, doe dan minder kledingstukken in de trommel. Een korter programma met warmer water is zachter voor kleding die erg makkelijk kreukt. Haal kleding meteen uit de wasmachine, zodat kreukels die ontstaan zijn tijdens het centrifugeren niet blijven zitten.
Maak een handdoek vochtig, niet druipnat, en leg deze over het kledingstuk of alleen de kreuk die je weg wilt krijgen. Het vocht zorgt ervoor dat de kreukels verdwijnen. Kijk na tien minuutjes of de kreuk weg is en hang daarna het kledingstuk op in een open ruimte zodat het nog even kan drogen.
Snelheid. Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.
Het is altijd de vraag: moet je een overhemd nat of droog strijken? Helemaal nat is geen goed idee, maar een beetje vochtig mag best. Sterker nog, de ergste vouwen en kreuken zetten dan nog niet echt door. Je maakt het jezelf dus een stuk makkelijker.
Het enige wat u nodig heeft is een strijkijzer, een strijkplank en een stuk katoenen stof. Jeans en spijkerjassen zijn de meest populaire keuzes voor het bevestigen van strijkpatches, omdat denim een stoere stof is die niet wordt beschadigd door de hitte van het strijkijzer.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
Iedereen kan leren strijken, het is namelijk niet moeilijk. Maar je moet er wel wat tijd voor uittrekken. Wat heb je nodig? Een strijkplank met een (stoom)strijkijzer met een gladde en schone zool en eventueel een sprayflacon met water of een strijkspray.
Strijk geen stoffen die te droog zijn
Zo niet, spuit dan met een plantenspuit wat water op je kleding. De waterspray bevochtigd en ontspant de stof, waardoor de kreukels makkelijk verdwijnen als je er met het ijzer overheen gaat.
Gebruik gedemineraliseerd of gedestilleerd water als je kleding strijkt. Dit water is gezuiverd en hierdoor bacterie- en kalkvrij. Je koopt het in flessen in de supermarkt of bij de drogist. Een waterfilterkan is ook een goede optie.