De meeste case reports in de literatuur noemen morfine als oorzaak van hallucinaties, maar er zijn ook meerdere rapportages waarin fentanyl, methadon, tramadol, hydromorfon, buprenorfine en oxycodon hallucinaties veroorzaken [4].
Tramadol zorgt ervoor dat het signaal in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Hierdoor voelt u de pijn minder en reageert u er rustiger op. Bij de gewone capsules, oplostabletten, bruistabletten en druppels merkt u dat de pijn binnen 1 uur vermindert. De zetpillen werken langzamer.
Is tramadol gevaarlijk? Wanneer je kortdurend tramadol gebruikt, is het in principe niet gevaarlijk, tenzij je er allergisch voor bent. Tramadol is gevaarlijk tijdens de zwangerschap en mag niet gecombineerd worden met bepaalde medicijnen tegen HIV/AIDS en antidepressiva.
Gelijktijdig gebruik van alcohol of andere centraal depressieve stoffen (zoals anesthetica, antipsychotica, anxiolytica, hypnotica en sedativa) kan de depressieve werking van tramadol op het centrale zenuwstelsel versterken (meer kans op ademhalingsdepressie, versterkte sedering).
Cold turkey stoppen met tramadol heeft dan ook meestal afkickverschijnselen tot gevolg. Dat uit zich bijvoorbeeld in griepverschijnselen, misselijkheid, hoofdpijn, zweten of koude rillingen. Ook angst en depressies liggen op de loer als je cold turkey van tramadol gaat afkicken.
Omdat u van tramadol suf wordt, mag u de eerste 2 weken dat u het gebruikt niet autorijden. Na 2 weken mag dit wel, als u het elke dag gebruikt heeft en eraan gewend bent. U kunt van tramadol afhankelijk worden: steeds als het medicijn is uitgewerkt, heeft u het opnieuw nodig om u goed te voelen.
Bij een hoge dosis of overdosis tramadol kunnen bijwerkingen optreden, zoals versnelde hartslag, verlaagde bloeddruk, flauwvallen, verstoord bewustzijn en ademhalingsproblemen. In ernstige gevallen leidt een overdosis tramadol tot ernstig verstoord bewustzijn en stokkende ademhaling.
Volwassenen en kinderen > 12 j. Oraal: begindosering 50–100 mg iedere 4 tot 6 uur, maximaal 400 mg/dag. Volgens de NHG-Standaard Pijn, stap 3: zwakwerkend opioïd uit 2021, verder NHG-Standaard genoemd: volwassenen met acute nociceptieve pijn: start met 50 mg 1–2×/dag.
Hoe lang blijf je suf van tramadol? Bijvoorbeeld om de 4 tot 6 uur (gewone capsules en tabletten), om de 12 uur (bij MGA of retard) of om de 24 uur (once-daily). U kunt misselijk worden door tramadol.
De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen. Deze morfine-achtige pijnstiller is er als tablet, capsule, bruistablet, druppels, injectie en zetpil.
Tramadol is één van de zwakkere opiaten. Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Tramadol is een zwak opiaat dat als matig sterke pijnstiller wordt ingezet bij acute pijn, bijvoorbeeld na operaties of tijdens een bevalling, of langdurige hevige pijn.
Eerdere studies hebben aangetoond dat Tramadol misselijkheid, duizeligheid, verstopping, vermoeidheid, hoofdpijn, braken en slaperigheid kan veroorzaken. Nu wordt deze opioïde pijnstiller ook geassocieerd met een groter risico op sterfte, hartaanvallen en heupfracturen bij mensen met artrose.
De combinatie tramadol en alcohol wordt afgeraden. Alcohol versterkt de werking van tramadol. De kans op bijwerkingen neemt toe. Je voelt je mogelijk sneller slaperig of je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen.
De reden voor gebruik is erg eenvoudig en gaat terug op de origine van doping: sporters lijden pijn bij zware inspanningen en alles wat die pijn vermindert (of minder doet lijken) is goed. Omwille van dat effect verdient tramadol een prominente plaats op de dopinglijst.
Een arts kan de combinatie tramadol/paracetamol voorschrijven bij de behandeling van matige tot ernstige pijn. De combinatie tabletten tramadol/paracetamol zijn alleen op recept van de arts te krijgen. De merknaam is Zaldiar.
Sommige sterke pijnstillers
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden. Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden.
Gevolgen van een overdosis paracetamol
Deze lopen uiteen van misselijkheid, overgeven en pijn in de onderbuik, tot leverbeschadiging, nierbeschadiging en in sommige – zeer ernstige – gevallen zelfs coma of de dood. Vaak duurt het even voordat de eerste symptomen zich voordoen.
De meest voorkomende bijwerkingen van tramadol zijn misselijkheid, braken en obstipatie. Ook kan slaperigheid, verwardheid en hoofdpijn voorkomen. Minder voorkomende bijwerkingen zijn diarree, flauwvallen en vermoeidheid. Hartkloppingen, benauwdheid en jeuk of uitslag zijn ook minder voorkomende bijwerkingen.
Interactie met andere medicijnen
Benzodiazepinen, zoals diazepam en oxazepam kunnen een wisselwerking veroorzaken met tramadol, waardoor men er euforisch van kan worden. Het hangt van de persoon en van de dosis af hoe gevoelig iemand daarvoor is. Het kan ook tot overmoedig gedrag leiden.
€ 0,12 exclusief afleverkosten. Afleverkosten zijn de kosten die uw apotheker hanteert voor het leveren van het geneesmiddel. Dit middel wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Tramadol is ook een morfineachtige pijnstiller die behoort tot de opioïden. Het wordt gerekend tot de zwakkere opiaten. Je zou het kunnen omschrijven als een lichtere versie van oxycodon. Ook dit medicijn wordt alleen voorgeschreven als minder sterke pijnstillers en ontstekingsremmers niet helpen.
Trap 1: niet-opioïde analgetica of lichte 'alledaagse' pijnstillers tegen lichte pijn. Trap 2: zwakke opioïde analgetica of sterker werkende pijnstillers tegen hevigere pijn. Trap 3: sterke opioïde analgetica of sterk werkende pijnstillers tegen de hevigste pijn.
Niet iedereen die sterke pijnstillers gebruikt, krijgt er last van dat tramadol verslavend kan zijn. De kans op verslaving is het kleinst bij kortdurend gebruik en bij lagere doseringen. Maar ook bij een lage dosis, voorgeschreven door een arts, kan tramadol gevaarlijk zijn en leiden tot een verslaving.