Bewaar je brood op een donkere plek, afgesloten van de buitenlucht maar met genoeg ruimte om te ademen. De voorkeur ligt bij een schone broodtrommel zonder kruimels of condens.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Brood blijft 2 tot 4 dagen goed in je keukenkastje. In de koelkast wordt het sneller oud. Brood blijft langer vers in een afgesloten broodzak in een goed afsluitbare broodtrommel.
Tarwe slorpt water op, en hoe meer water in het brood, des te langer het vers blijft. ' Daarnaast speelt ook het formaat van het brood een rol. Hoe groter het brood, hoe luchtiger en hoe groter de kans op uitdroging.
Ben je van plan het brood na aankoop onmiddellijk in te vriezen? Dat is alvast geen goed idee, want je moet het eerst goed laten afkoelen. Ook bewaar je het brood het best gesneden, verpakt in kleine porties van een aantal sneetjes. Voor de verpakking is het aangeraden om een diepvrieszak te gebruiken.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen. Brood dat malser of vochtiger is, houdt het wat langer uit in de vriezer.
Maak je een brood met enkel bloem-water-gist en zout: dan heb je een 'niet-verbeterd brood'. Voeg je hieraan een vetstof toe ( er bestaan er vele: boter, margarine, reuzel, olie, eigeel…) dan heb je per definitie een 'verbeterd brood'. Met vetstof beïnvloed je de smaak, en verminder je 't oud-bakken worden 'n beetje.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Als je je brood langer wil bewaren kun je het in een afgesloten trommel doen. Wat ook goed werkt: leg er een theedoek overheen, als extra beschermlaagje. Als je geen brood per dag verorbert, kun je er ook voor kiezen om je gehele brood meteen na aankoop in te vriezen.
Beschimmeld brood voorkomen
Bewaar brood en andere bakkerijproducten op een droge, koele en donkere plaats buiten de koelkast. De vochtige omgeving van de koelkast verhoogt namelijk de kans op schimmelgroei. Maar ook warmte en licht zijn niet goed voor je brood.
Grote broden behouden hun versheid zeker een dag of drie, mits ze goed zijn verpakt. Toch gaat er niets boven een dagvers gebakken brood, dat meteen wordt opgegeten. Wie er geen bezwaar tegen heeft dat het brood wat droger wordt, kan het wel een week bewaren.
Brood kan het best worden bewaard in een plastic zak, die vervolgens wordt opgeborgen in een afgesloten broodtrommel. Hierdoor blijft het brood het langst zacht en mals. Wie houdt van brood met een krokante korst, bewaart brood bij voorkeur in een papieren broodzak.
Meestal is brood namelijk al niet helemaal goed meer voordat het zichtbaar wordt. Gelukkig kan het dan nog niet heel veel kwaad om je brood gewoon te blijven eten, maar als het anders gaat ruiken of je kleine schimmelplekjes gaat zien, dan is het wel echt tijd om het weg te gooien.
Deze ongebleekte katoenen broodzak is ideaal om je brood in te bewaren. Door het koordje aan de bovenzijde kun je de broodzak makkelijk dichtmaken. Het (zelfgebakken) brood blijft lekker vers en de broodzak is herbruikbaar en wasbaar. Het brood kun je ook in de katoenen broodzak in de vriezer bewaren.
Brood is 1 maand houdbaar in de vriezer. Dat geldt voor alle soorten brood, zoals volkorenbrood, bruinbrood en witbrood.
Tip #1: Zorg voor veel eiwitten in je deeg
Één van de beste manieren om te voorkomen dat brood kruimelig wordt, is door extra eiwit aan het deeg toe te voegen. Je kunt 2-3% glutenpoeder toevoegen, maar je kan ook andere eiwitten zoals in eieren of sojameel gebruiken. Ze helpen de gluten aan elkaar te binden.
Brood verpakken
De broodzak waarin het brood bij de bakker is verpakt, is een speciale paraffine- broodzak. Hierin kan brood blijven ademen en wordt beschermd tegen uitdroging. Wie van brood met een krokante korst houdt, bewaart dit brood bij voorkeur in een papieren zak.
Antwoord: Er zit teveel vocht in het brooddeeg. Dat kan door te veel water of door te vochtige ingrediënten zoals rozijnen. Voeg een beetje bloem toe aan het brooddeeg.
Iets zuurs (of dat nu azijn of citroensap of vit c) is, vergroot de elasticiteit van het deeg en neutraliseert de gistsmaak. De azijn proef je niet, het is ook echt maar een heel klein beetje azijn (6 gram op 500 gram meel).
Gebruik ongeveer 3 - 5% broodverbeteraar op het totale bloem/meel gewicht van je baksel om een lekker luchtig brood te bakken.
Broodverbeteraars zijn volkomen veilige toevoegingen die goedgekeurd zijn door autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid. Ze kunnen de voedingswaarde van brood verbeteren omdat door het gebruik van broodverbeteraars minder zout en vet nodig is.
De vuistregel is: je kunt voeding ongeveer drie maanden ingevroren bewaren zonder kwaliteitsverlies. Maar er zijn uitzonderingen: brood en gebak blijven een maand goed in de vriezer. Dat is korter dan bijvoorbeeld rauw rundvlees en gehakt, die zo'n negen maanden goed blijven in de diepvries.
Bewaar het brood dan in de vriezer. Brood kan namelijk tot 4 weken in de vriezer worden bewaard, zonder smaakverlies.
Dan is invriezen een goed idee: het is de beste methode om brood langer vers te houden. Maar veel korter dan de meeste mensen denken: tot twee weken na het invriezen smaakt brood nog steeds vers. Het beste is om brood in te vriezen meteen nadat je het gekocht hebt.