Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot. Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot. Als een motorboot sneller kan varen dan 20 km/u is het een snelle motorboot en heeft u een vaarbewijs nodig.
20 km per uur is hoeveel PK? Een benzine buitenboordmotor van 4 PK kan een snelheid van 20 km per uur behalen. Een 6 pk buitenboordmotor gaat vol gas al sneller dan de maximum toegestane snelheid zonder vaarbewijs. Maar ook hier moet je kijken naar de combinatie boot + motor.
Je kunt varen zonder vaarbewijs op een boot met een maximale snelheid van 20 kilometer per uur en/of met een lengte van maximaal 15 meter. Overschrijdt de boot één van deze richtlijnen, dan moet je examen doen voordat je hier als schipper mee het water op gaat.
Tegenwoordig wordt er dus puur gekeken naar snelheid, leeftijd van de bestuurder en de lengte van de boot om te bepalen of je een vaarbewijs moet hebben. De maximale snelheid zonder vaarbewijs is 20km/u. Hoeveel PK je boot mag hebben zonder een vaarbewijs in bezit te hebben, is dus tegenwoordig onbeperkt.
Je zit met die 15 pk al op de grens van wel of geen vaarbewijs. Het gaat er namelijk niet om,dat je geen 20 km/h haalt met al die mensen aan boord,maar alleen boot /motor is bepalend. Ja mag namelijk maar maximaal 20km/h zonder vaarbewijs.
De Maxima 620 Tender haalt met een 60 pk buitenboordmotor een snelheid van ongeveer 45 km/h.
Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.
De paardenkracht werd ook gedefinieerd als het vermogen dat nodig is om een last van 75 kilogram stapvoets te hijsen (dat wil zeggen met een snelheid van 1 meter per seconde, oftewel 3,6 kilometer per uur).
Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-. In het buitenland kan het zomaar heel wat duurder zijn.
dan komt de boot bij zo'n 25 km/uur in plané en heeft een topsnelheid van 37 km per uur. Op zich netjes vind ik zelf. Maar als er nog iemand mee gaat, en dat is meestal het geval, dan ligt de topsnelheid op 20 – 21 km/uur en komt de boot niet meer in plané.
De topsnelheid is 432 km/u en de sprint van 0 naar 96 (0-60mph) gaat in 1,67 seconde! Met een topsnelheid van 340 km/u zit de beperking vooral bij de bak- en overbrengingsverhoudingen. Met een langere eindoverbrenging zou 380 km/u haalbaar moeten zijn.
Het apparaat is voorzien van een 400 pk sterke motor. Daarmee is een snelheid van zo'n 40 knopen mogelijk. Dat is omgerekend zo'n 75 km/u.
Om deze boetes te vermijden, kiezen sommige mensen er dus voor om een 9.9PK buitenboordmotor te kopen. De snelheid is dus hetzelfde, op misschien een halve kilometer per uur na. Maar hoe hard is dit dan? Met een buitenboordmotor van 9.9 of 10PK behaal je in de praktijk een snelheid tot en met 35 kilometer per uur.
Hiervoor zijn goede redenen: Sommige binnenwateren mag u alleen op met een motor onder de 10 pk. Sommige landen vereisen bootregistratie op boten met een buitenboordmotor van meer dan 10 pk. Fabrikanten hebben de 9,9 pk buitenboordmotoren speciaal ontworpen om te voldoen aan deze vereisten.
Met de Lago Amore 540 sloep met 425 kilogram bootgewicht vaar je met een 40 pk buitenboordmotor een tot een maximum snelheid van 43 kilometer per uur met 2 personen.
Van oudsher is 1 pk(M) het vermogen van twaalf paarden tezamen. Dit komt neer op 33.000 foot-pounds per minuut, wat ongeveer hetzelfde is als het vermogen van één trekpaard om 150 kilogram in een minuut 30 meter op te hijsen.
Mensen kunnen volgens Meijer in een piekperiode tussen de 700 (normale mensen) en 2.000 (topsporters) watt leveren. Vervolgens is het omrekenen: 736 watt is 1 pk. Dat betekent dat een mens in korte tijd tussen de 0,9 en 2,7 pk kan leveren.
De boot wordt aangedreven door een 150pk buitenboordmotor van Yamaha. Hiermee is een maximale snelheid te halen van 55km/h.
Zo kan deze snelle RIB moeiteloos worden gehuurd voor activiteiten op bijvoorbeeld de Westerschelde, Oosterschelde, Haringvliet, Grevelingen, Ijsselmeer, Markermeer, Waddenzee of op één van de grote rivieren van ons land. De 300pk buitenboordmotor zorgt voor een topsnelheid van rond de 46 knopen (85km/h).
Vanaf 12 jaar mag je varen met een klein motorbootje. Maar wel met maximaal 2,5 pk! Vanaf 18 jaar mag u een snelle motorboot besturen (vaarbewijs verplicht). Vanaf 16 jaar mag je een motorboot en zeilboot (langer dan 7 meter) besturen.
Dan heb je waarschijnlijk geen vaarbewijs nodig. Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Ja hoor, met 65 pk kun je vlot mee in het verkeer. Voor stadsverkeer is 65 pk zeker genoeg. Ook op de snelweg sla je geen modderfiguur. Een heleboel kleine auto's hebben maar weinig pk's en toch kom ik ze regelmatig tegen op de snelweg: Chevrolet Matiz, Daihatsu Cuore, Toyota Aygo, Kia Picanto, Peugeot C1 etc.
Een 8 pk in een licht sloepje met een vlakke bodem gaat planeren als je er alleen in zit. Deze kan dan harder dan 20 km. Een 8 pk in een hele zware V bodem sloep of houten sloep zou net kunnen, maar die motor is te zwaar om te tillen.