Eén schrijf je alleen met accenttekens als je het cijfer 1 bedoelt of als er een lezing mogelijk is met 'een'. Dus bijvoorbeeld in een zin als 'Ik heb thuis een hond en een kat' of 'Ik heb thuis één hond en één kat'. Als je wilt dat de lezer hier 'één' leest en niet 'een', dan moet je wel streepjes zetten.
Telwoord. Ik heb nog één appel voor je. Hier is één niet het lidwoord, maar het telwoord: 1 appel. Ik heb nog één appel betekent dat er echt nog maar 1 appel is.
Als één aan het begin van een zin voorkomt, vervalt het eerste accent op de hoofdletter e. Het is dus Eén, met alleen een accentteken op de tweede e. Daarnaast is het bijvoorbeeld Óúd en Úít: Eén zwaluw maakt nog geen zomer.
'Iets een-op-een bespreken' is officieel juist. Een-op-een wordt in de officiële spellingregels als vast geheel opgevat: als een samenkoppeling die met streepjes wordt geschreven. Vergelijkbare gevallen zijn op-en-top, up-to-date en zwart-op-wit.
Wat voor kan zowel bij een enkelvoudig als bij een meervoudig zelfstandig naamwoord gebruikt worden. Wat voor een kan alleen bij een enkelvoudig zelfstandig naamwoord staan. Wat voor huis / wat voor een huis zou je willen kopen?
In de woordcombinatie een van de zijn accenttekens overbodig. We schrijven accenttekens op een als het een telwoord is dat ten onrechte als het lidwoord een, met een toonloze e zoals in de, zou kunnen worden gelezen.
Bepaald hoofdtelwoord (je weet precies hoeveel): één, twee, vijf, tien, vijftig, honderd, duizend, honderdduizend, miljoen... Onbepaald hoofdtelwoord (je weet niet hoeveel): weinig, minder, minst, veel, meer, meest, enkele, enige, alle, zoveel, sommige…
Om die te gebruiken is er een toetscombinatie nodig. De zichtbare tekens, zoals de @ bij de 2 en de ! bij de 1 activeer je door de shift toets in combinatie met het cijfer met het teken in te drukken.
Op een na laatste en een-na-laatste zijn allebei correct.
In de constructie met op schrijven we de woorden los: het op een na laatste woord. De constructie zonder op krijgt meestal koppeltekens: het een-na-laatste woord. De constructie zonder op komt vooral in Nederland voor.
een onbepaald lidwoord en wordt gebruikt voor een zelfstandig naamwoord in het enkelvoud. Zie één.
We schrijven accenttekens op een als het een telwoord is dat ten onrechte als het lidwoord een, met een toonloze e zoals in de, zou kunnen worden gelezen. In een zin als Ik moet nog een dossier afwerken komen er bijvoorbeeld accenttekens op een als men een precies aantal bedoelt.
Schrijfwijze. Over de schrijfwijze van een rangtelwoord met cijfers bestaat geen eenduidigheid. Het advies van de Nederlandse Taalunie is de schrijfwijze met cijfers met een e erachter of het systeem met ste en de achter de cijfers, zij het dat het wisselen van systeem in dezelfde tekst afgeraden wordt.
Er is geen harde regel voor het schrijven van getallen in cijfers of letters. De vuistregel is dat we in lopende tekst de getallen onder de twintig, de tientallen en de ronde getallen daarboven in letters schrijven. De andere getallen schrijven we doorgaans in cijfers.
Het kan ook met de toets "Alt Gr" (op veel toetsenborden is deze rechts naast de spatiebalk) op je toetsenbord. Houd deze toets ingedrukt en druk daarna op de "2".
In het algemene gebruik heeft de voluit geschreven vorm uur de voorkeur. Uur kan eventueel tot u. afgekort worden. Uur of u.
(1b) Gisteren vertrok de een-na-laatste nachttrein naar Lourdes. (2a) Dit huis is het op een na oudste van de stad. (2b) Dit huis is het een-na-oudste van de stad. Gevallen als de op een na laatste gaan terug op een oudere constructie: op een na de laatste.
Ten eerste, ten tweede, ten derde, et cetera.
é = typ de ' en daarna de e. è = typ de ` en daarna de e. (De ` toets zit op de meeste toetsenborden helemaal linksboven.) ê = typ de ^ en daarna de e.
Hoe typ je een apenstaartje (@) op Windows? Om een apenstaartje op een Windows computer te kunnen typen zijn er 2 opties: Shift + 2 & Alt + 064. Beide opties werken in alle programma's van Windows.
In de meeste gevallen is het aan te bevelen in plaats van en/of gewoon of te gebruiken. Het voegwoord of sluit de betekenis 'en' niet automatisch uit. Elke fabrikant van reflecterend of fluorescerend materiaal moet de lichtwerking van zijn producten laten testen.
In de vaste combinatie een en ander zijn accenttekens overbodig. We schrijven accenttekens op een als het een telwoord is dat ten onrechte als het lidwoord een, met een toonloze e zoals in de, zou kunnen worden gelezen.