Zo komt er ook ruimte tussen je rechte buikspieren, ook wel de diastase genoemd. Tijdens je zwangerschap raden we het af om je rechte buikspieren te gebruiken omdat je anders dit proces tegenwerkt. Normaalgesproken komen de meeste mensen recht overeind uit bed. Hierbij gebruik je je rechte buikspieren.
Slaap op je linkerzij tijdens je zwangerschap
Waarom je best op je linkerzij slaapt als je zwanger bent en niet op je rechterkant of rug? Links beperk je de inwendige druk op je organen en belangrijke zenuwen. Dat is beter voor de bloedcirculatie, waardoor de kans op gezwollen voeten en enkels kleiner wordt.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen. In het derde trimester groeit jouw baby flink in gewicht.
Zwangere vrouwen krijgen advies om na 28 weken niet op de rug in te slapen. Vrouwen kunnen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap maar beter vermijden om op hun rug in te slapen, om de kans op een doodgeboren kindje zo klein mogelijk te houden.
Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen. Vooral bewegingen in je bekken (draaiingen en wijd uiteen springen van je benen) mee oppassen.
Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: je mag niet te veel bukken en tillen tijdens de zwangerschap. Gedurende je zwangerschap merk je dat lichamelijke inspanning steeds zwaarder wordt. Fysiek zwaar werk en grote lichamelijke inspanning kan nadelig zijn voor je zwangerschap en dus ook voor je baby.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Waar je voor je zwangerschap nog genoeg had aan zeven tot acht uur slaap per nacht, is dat tijdens je zwangerschap wel anders. Luister naar je lichaam en pak de rust waar nodig. Doe 's middags een power nap als je dat nodig hebt. Dan kun je er daarna weer helemaal tegenaan!
Waarom moet het bed op klossen? Tijdens de bevalling en in de kraamweek moet je bed een hoogte hebben van 80-90 cm, gemeten vanaf de vloer tot de bovenkant van de matras. Dit is zodat de verloskundige (bij een thuisbevalling) en de kraamverzorgende je beter kan verzorgen, zonder haar eigen rug geweld aan te doen.
Hoe langer je zwanger bent, des te groter je buik en hoe moeilijker het kan worden om een comfortabele slaappositie te vinden. Daarnaast kunnen andere lichamelijke ongemakken, zoals tintelende benen, kuitkrampen en brandend maagzuur er ook voor zorgen dat je een hele tijd ligt te woelen voordat je in slaap valt.
Ook op je rug slapen tijdens de zwangerschap is in principe veilig, maar kan richting eind van de zwangerschap zorgen dat je duizelig en misselijk wordt', weet ze. 'Het gewicht van je baby drukt dan op je grote lichaamsader, waardoor je bloed minder goed naar je hersenen stroomt.
Houd je knieën uit elkaar en kruis lichtjes je enkels. Houd je bovenbenen vast met je handen. Zo ontspan je onder in je rug (je bilspieren en het bekkenbodemgebied).
Leg dan een kussentje achter je rug zodat je niet op je rug kunt draaien. Vrouwen die op hun rug wakker worden hoeven zich geen zorgen te maken aldus Dr Stacey, maar het advies is wel om vervolgens weer op je zij te gaan liggen en verder te gaan slapen. Ook voor het middagdutje is het advies om op je zij te slapen.
Maar hoe voelt bandenpijn nou? Vrouwen geven vaak links of rechts onderin de buik een stekende, scherpe pijn aan, net boven de liezen en het gevoel kan doorlopen tot in je schaamlippen, vagina of schaambot. Je hebt ook banden lopen naar je rug en bekken. Ook daar geven vrouwen dit soort klachten aan.
Je baby in week 20
Je baby is nu ongeveer 25 cm, ongeveer zo groot als een wortel, en weegt circa 320 gram. De kleine is volop in de groei. Dat is het belangrijkste waar het zich mee bezig houdt in de baarmoeder. Ondertussen is je baby lekker levendig en beweegt zich maar liefst 20 keer per 24 uur!
Derde trimester
Je buik groeit niet alleen door de baby, maar ook door de grootte van de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en extra vocht. Ook slaat je lichaam de nodige vetreserves op die ervoor zorgen dat je buik in omvang toeneemt. Vooral in het derde trimester groeit je buik het hardst.
Het kleine zwangerschapskussentje of wig is een handig kussentje voor verschillende vormen van ondersteuning; leg 'm tussen je enkels of tussen de knieën voor ontspanning van benen, buik en bekken, achter je rug als extra rugsteuntje zodat je goed op je zij blijft liggen, of onder je steeds zwaarder wordende buik.
De baby in je buik kan niet de hele dag bewegen. Hij of zij heeft ook periodes waarin hij / zij slaapt en dus ook niet beweegt. Deze slaapperiodes duren nooit langer dan een uur, en het is bewezen dat een baby actiever is in de avond.
Zoals al gezegd, er is niets op tegen om te genieten van seks in de zwangerschap. Als de buik dikker wordt is het wel verstandig om geen gemeenschap in de traditionele houding meer te hebben. De buik zit dan in de weg en de druk op de buik is niet prettig voor de baby.
Bolle buik Sophie Six, werkzaam bij praktijk Verloskundigen 101, laat aan &C weten dat slapen op je buik geen kwaad kan voor jou of je kleine: 'Het brengt geen verhoogde risico's met zich mee, alleen zeker in het derde trimester ligt het gewoon niet meer comfortabel.
Dat hoeven geen 10.000 stappen te zijn natuurlijk, 5.000 is ook al heel mooi. ' 'Houd je vast aan hoe je je na het bewegen voelt, zodat je weet waar je het voor doet. Tijdens het eerste trimester van m'n zwangerschap was ik heel vaak heel moe, maar voelde ik me na het wandelen juist veel energieker.
Het officiële advies is (voor iedereen) dat 2-3 eieren per week passen in gezonde voeding.
Een eerste echo vindt meestal plaats rond de 10 weken, maar vindt in sommige gevallen al eerder plaats. Je hebt dan een 7, 8, 9, 10, 11 of 12 weken echo.
Recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof
Als u zwanger bent, werkt óf een uitkering krijgt, heeft u recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. U heeft in totaal recht op 16 weken doorbetaald verlof.