Emotioneel niet stabiel zijn kan te maken hebben met verschillende aandoeningen zoals overbelasting, stress, burn-out of een psychische aandoening zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of andere psychische aandoeningen.
Erkennen: laat weten dat je begrijpt dat de ander weerstand voelt: dat maakt dat de ander zich gehoord voelt en dat neemt een deel van de weerstand vaak al weg. Ruimte geven: ga er niet meteen tegenin maar laat de ander eerst praten en vertellen wat hij op zijn hart heeft. Zo is de eerste emotie er uit.
Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken.
Soms is er 1 duidelijke oorzaak. Bijvoorbeeld als je veel of hard gesport hebt, je zwanger bent of je 's nachts hebt gewerkt. Meestal zijn er meerdere redenen tegelijk waardoor je moe bent. Vaak is het evenwicht niet goed tussen hoe veel je kunt doen en hoe veel je moet doen.
Emotionele uitputting is een blokkade op de doorstroming van je gevoelens en emoties.
Een emotionele blokkade is aan een aantal zaken te herkennen: Je kunt niet meer bedenken hoe jij je doelen behaalt. Je hebt het gevoel vast te zitten in je leven. Je hebt het gevoel dat je niet meer vooruitgaat.
Uitgeput door burnout: een opgebrand gevoel
Je lijkt de grip op jezelf te verliezen en voelt je continu moe en leeg. Een teveel aan adrenaline of stresshormoon zorgt ervoor dat je geest en lichaam te hard moeten werken en letterlijk en figuurlijk uitgeput raken. Je kan niet meer en begrijpt niet waarom.
Deze uitputting leidt er toe dat hersencellen vaak ofwel afsterven ofwel gebrekkig functioneren. Dus het gevoel dat je niet meer kan denken of doodmoe bent, is niet denkbeeldig. Je voelt je effectief uitgeput omdat een deel van je hersencellen letterlijk uitgeput zijn door deze overbelasting gedurende lange tijd.
Huilen is hard werk
Het varieert dan ook welke spieren erbij betrokken worden. Bij ieder mens is dat weer anders. Het lijdt echter geen twijfel dat verdriet een aanslag pleegt op je lichaam. Spieren, ademhaling, hart en de productie van tranen en snot vergen op zo'n moment extra energie.
Zich terugtrekken: de persoon laat zelden van zich horen of is eerder stil. Snel boos of verdrietig: de ander bijt van zich af, huilt vlugger. Weinig energie: de passie die je vroeger zag, is er niet meer. Niet zichzelf: je hebt het gevoel dat de ander een masker opzet.
Snel emotioneel door stress of burn-out: laat die tranen maar rollen. Snel emotioneel door stress of burn-out is dus niet iets slechts, maar juist iets wat je toe mag laten. Vaak zijn emoties in periodes van stress opgekropt en komen ze eruit op het moment dat je je eindelijk niet meer zo groot hoeft te houden.
Check in met je verwachtingen en pas ze aan om zo jezelf zoveel mogelijk te helpen. Wanneer mensen zeggen dat ze zich emotioneel voelen, is een van de meest voorkomende vormen angst. Angst begint met de mentale gewoonte om je zorgen te maken. Een gebrek aan vertrouwen veroorzaakt jouw angst.
Wie lijdt aan de narcistische persoonlijkheidsstoornis is emotioneel onvolwassen gebleven. De persoon is blijven hangen in de kinderlijke fase en denkt dat alles altijd om het eigen ik draait. Narcisten leven continu vanuit egocentrische gedragingen, gevoelens en gedachten.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Daarnaast is huilen gezond omdat het je lichaam stimuleert oxytocine en endorfines aan te maken. Deze hormonen zijn kalmerend, pijnverlichtend en zorgen ervoor dat je in een beter humeur komt. Al voel je je tijdens het huilen misschien verschrikkelijk, achteraf zul je je meestal juist een stuk beter voelen.
Huilen kan verschillende oorzaken hebben. Als je bang, boos, verdrietig, blij, teleurgesteld of opgelucht bent, weet je meteen waarom je huilt. Maar huilen kan soms ook zonder enige aanleiding ontstaan. Het kan dan wel als zodanig worden ervaren, dit betekent echter niet dat er geen aanleiding is om te huilen.
iemand met een burn-out wil wel werken, maar heeft er de energie niet voor. Met een depressie heb je wel de energie, maar niet de zin om te werken; iemand met een burn-out is 's ochtends actief, maar valt na de middag stil. Met een depressie word je net actiever tegen de avond.
Verschillende gevoelens
Heb je een burn-out dan wil je wel iets ondernemen maar je kunt dit niet vanwege je energielevel. Bij een depressie is dat anders. Je hebt nergens zin in en kampt met sombere gevoelens. Je geniet niet of nauwelijks van het leven en je hebt eventueel gedachtes aan de dood of zelfdoding.
U heeft het gevoel dat u geen grip meer heeft op uw situatie. Het lukt u niet meer om uw dagelijkse bezigheden goed te blijven doen. Heeft u deze klachten al een halfjaar, en bent u vooral moe en uitgeput? Dan heeft u een burn-out.
Wat is een burn-out? Een burn-out is het best te omschrijven als geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput zijn. Zo moe, dat je niet meer herstelt van een normale rustperiode zoals een weekend of vakantie. Zo moe zelfs, dat je niet eens meer een boodschap kunt doen of alleen nog maar kunt huilen.
Na een stresssituatie moet er weer ontspanning komen, om het effect op je lichaam uit te balanceren. Je spieren moeten zich weer ontspannen, je ademhaling moet zich weer verplaatsen van je borst naar je buik en je hartslag moet weer naar beneden gaan.
Je spieren spannen zich constant aan, je bent vermoeid, kan je moeilijk concentreren of hebt last van veel (spannings)hoofdpijn. Door chronische stress verhoog je de kans op overprikkeling, hartritmestoornissen of hartkloppingen en andere psychische klachten, zoals een burn-out, angststoornis en depressie.