Een andere optie is thee bereiden in de magnetron. Uit onderzoek aan de Universiteit van Newcastle blijkt, dat het zetten van een kop thee in de magnetron zelfs voordelen heeft. De methode die volgens het onderzoek het beste werkt is: Zet een mok met koud water en een theezakje 30 seconden in de magnetron.
Uit onderzoek blijkt nu dat je dit beter niet meer doet. Het zou niet alleen de smaak van thee slechter maken, meerdere keren hetzelfde water koken is bovendien niet zo gezond.
Water. Geloof ons: water kun je echt beter opwarmen in een waterkoker of een steelpannetje. Heet water uit de magnetron kan gevaarlijk makkelijk voor nare brandwonden zorgen. Tijdens het verwarmen in de magnetron ontstaan er geen bubbels die het water enigszins afkoelen, hierdoor is het gloeiend heet als het eruit komt ...
Glas en keramiek kunnen over het algemeen veilig gebruikt worden in de microgolfoven, tenzij er een metalen randje of tekening op zit: dan kunnen er vonkjes ontstaan. Oudere borden of aardewerken borden van mindere kwaliteit kunnen wel barsten of breken in de microgolfoven.
Waarom moet er bij het verwarmen een theelepel in de vloeistof gezet worden? Omdat er anders gevaarlijk heet water kan ontstaan als je het te lang in de magnetron doet en dat de vloeistof niet pas gaat koken als je de beker eruit haalt, maar gewoon koken gaat tijdens het verhitten.
Magnetron. Een maaltijd opwarmen kost ongeveer 5 cent voor vijf minuten opwarmen op vol vermogen. Als u twee keer per week twee maaltijden opwarmt, kost dat ruim 10 euro per jaar.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
1/ Rijst opwarmen
Zelfs als rijst wordt gekookt, kunnen sommige sporen overleven. Wanneer rijst vervolgens op kamertemperatuur wordt bewaard, vermenigvuldigen de bacteriën zich en produceren ze gifstoffen waar je diarree of braak-sessies van krijgt.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit.
Opnieuw gekookt water kan zeer gevaarlijk zijn. Waarom? – Omdat de samenstelling van het water wordt gewijzigd wanneer het wordt gekookt." Tenzij je gepurifieerd water gebruikt, zijn er altijd wat kleine doseringen van chemicaliën aanwezig, bijvoorbeeld nitraten, arseen en fluoride.
Oolong: 85 graden. Zwarte thee: 95-100 graden. Kruidenthee: 95-100 graden.
Het Voedingscentrum adviseert om eten van Chinees-Indische restaurants sowieso nooit opnieuw op te warmen.
Broodtrommel met vakjes
De bentobakjes in de Take a Break lunchbox sluiten lekdicht af, mogen (zonder deksel) in de magnetron en stellen je in staat om restjes van gisteren én boterhammen van vandaag mee te nemen in één trommel.
Doe het eten in een (voor de magnetron geschikt) bakje en dek dit af met magnetronfolie, prik met een vork een paar gaatjes in de folie. Zet het bakje in de magnetron en laat dit op vol vermogen 5 minuten opwarmen. Roer het eten goed door, controleer of het heet is en anders herhaal je de vorige stap.
Een douchebeurt kost gemiddeld 65 liter warm water, bij 7,5 minuten douchen. Daarvoor betaal je € 0,52 bij een gasboiler (ketel) en € 0,70 bij een elektrische boiler. Een bad verbruikt 120 liter warm water per keer. Daarvoor betaal je € 1,13 bij een gasboiler en € 1,67 bij een elektrische boiler.
Echt veel kosten besparen doe je namelijk niet door de magnetron te gebruiken. Het gasverbruik in de keuken is slechts drie tot vijf procent van het totale verbruik in huis. "Dus ondanks het wel efficiënter is en minder energie verbruikt, scheelt het niet heel veel op je totale rekening", zegt Donat tegen EditieNL.
Met de microgolf is dat 2 minuten en met een gasvuur of elektrische kookplaat meer dan 3 minuten. Wat het verbruik van energie betreft: bij een waterkoker is dat 0,02 kWh, bij de microgolf 0,04 kWh en bij een kookpot op een gasvuur loopt dat met 0,07 kWh zelfs op tot meer dan het driedubbele.
Onderzoek naar straling in magnetron
Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als opwarmen in een pan of in de oven. Let wel op als je een barst in de glazen deur van de magnetron hebt of wanneer het deurtje niet meer goed sluit. Dan kun je het apparaat beter laten repareren of wegdoen.
Pas op met wat je in de magnetron zet
Als het metalen voorwerp groot en dik genoeg is, zoals een lepel, wordt de stroom als warmte geabsorbeerd. Is het voorwerp dun en spits, zoals een vork, dan kan de elektrische stroom zich aan de uiteinden verzamelen en een vonk afgeven.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.