De pijn is natuurlijk de eerste klacht, maar helaas stoppen de gevolgen hier vaak niet bij. Het gevolg is dus mogelijk uiteindelijk ook werkverzuim en vermoeidheid. Maar door de vervelende pijn kunnen er ook stemmingswisselingen, relatieproblemen of maatschappelijke problemen optreden.
Diverse studies tonen een relatie aan tussen emoties (angst, stress, somberheid, en boosheid) en chronische lage rugpijn. De auteurs opperen de mogelijkheid dat de kans op het ontwikkelen van chronische lage rugpijn, verhoogt wordt door een verstoorde emotionele verwerking.
Vermijd stress
Stress kan rugpijn versterken en zelfs veroorzaken. Het is belangrijk dat u op tijd en stond uw hoofd leegmaakt en ontspant. Pieker dus niet teveel over uw rugklachten en wees geduldig. Eindig de dag met een rustgevende activiteit.
Het belangrijkste is om in beweging te blijven en als u een pijnstiller wilt nemen begin dan met paracetamol (maximaal 4 maal per dag 2 tabletten van 500mg). Beter kunt u eventueel diclofenac gel of ibuprofen gel op uw rug smeren. Paracetamol heeft minder bijwerkingen dan ibuprofen en andere NSAID's.
Voelt u dat u rust nodig heeft, ga dan op bed liggen met een kussen onder uw knieën. Dit is beter dan zitten. Als u ligt, is er geen druk op uw lendenwervels.
Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.
Wanneer een wervel ingezakt of gebroken is, zoals dat gebeurt bij osteoporose (broze botten), kan dit ook leiden tot rugpijn. Daarnaast kan de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma), een tumor of een ontsteking van de wervels en artrose (gewrichtsslijtage) voor rugpijn zorgen.
Uw huisarts is uw eerste aanspreekpunt bij plotselinge ernstige rugklachten. Raadpleeg uw huisarts als de pijn hardnekkig blijft na een week en als u zenuwwortelpijn krijgt in een of beide benen. Zenuwwortelpijn is een stekende, schietende of snijdende, heftige pijn die vanuit de rug naar een of beide benen uitstraalt.
Ga op de rug liggen en trek de knieën naar de borst toe. Pak de knieën vervolgens vast en probeer ze nog verder naar de borst te trekken. Hiermee rek je de onderrug goed op.
Symptomen die bij een beknelde zenuw horen zijn onder andere krachtsverlies en uitstraling van de pijn naar andere gebieden. Ook kunt u last hebben van scherpe, stekende pijn in het aangedane gebied. De pijn kan uitstralen naar het been en in het been kan een slapend gevoel optreden.
Uit onderzoek blijkt dat twee tot drie keer per week wandelen een effectieve manier is om de rugpijn te verminderen. 40 minuten. Volgens onderzoeker Michal Katz-Leurer zorgt actief wandelen ervoor dat buik- en rugspieren worden aangesproken op een zelfde manier als tijdens spierversterkende oefeningen.
Kenmerkend bij een tumor in de rug is nachtelijke pijn die veroorzaakt wordt door de liggende houding en verdwijnt bij het opstaan. Bij druk van de tumor op de rugzenuwen zien we vaak problemen met bewegen, kracht, coördinatie, impotentie en incontinentie.
De reumatoloog laat meestal een röntgenfoto maken van uw onderrug en bloedonderzoek naar ontstekingen doen. Op een foto kunnen ontstekingsverschijnselen te zien zijn in de SI-gewrichten, maar dat hoeft niet. Meestal duurt het namelijk een aantal jaren voordat er veranderingen te zien zijn op röntgenfoto's.
Fysiotherapie / manuele therapie kan er in de eerste fase van de rugpijn aan bijdragen dat de pijn vermindert. Daarnaast zorgt oefentherapie ervoor dat de pijn verder afneemt en dat de rug op langere termijn beter bestand is tegen eventueel terugkerende rugpijn.
Stressfactoren kunnen rugpijn veroorzaken, in stand houden of zelfs verergeren. Dit komt doordat er door stress een verhoogde spierspanning kan ontstaan in het lichaam. Deze spierspanning ontstaat doordat er geen balans meer is tussen inspanning en ontspanning.
Aspecifieke lage rugklachten gaat meestal vanzelf over. De ergste pijn verdwijnt vaak binnen één tot twee weken. Zelfs hardnekkige rugklachten genezen over het algemeen binnen zes tot twaalf weken. Gebruik pijnstillers niet langer dan 12 weken.
In de meeste gevallen heeft u bij een hernia pijn in de (onder)rug. U heeft last van een uitstralende pijn in een of beide benen, de rug en/of de bil. De pijn strekt zich soms uit tot onder de knie en soms tot in de voet. De pijn wordt erger bij persen, hoesten of niezen.
Er zijn een aantal 'alarm' symptomen bij rugpijn: gevoelloosheid of tintelingen in het been, koorts of onbedoeld afvallen, misselijkheid en braken, gevoelloosheid in de liesstreek of anus en moeite met het ophouden van je plas of ontlasting.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.
Is er vooral een rugprobleem, dan is een bezoek aan de orthopeed meer aangewezen. Bij zeer langdurige of moeilijke rugproblemen kan ook de hulp worden ingeroepen van pijnteams of pijncentra en recent ook rugadviescentra. Hierbij kunnen ook psychologen en arbeidsgeneeskundigen een functie hebben.
Blijf bewegen
Wanneer je pijn ervaart in de lage rug zal je al snel de lage rug willen ontlasten door bepaalde bewegingen te vermijden. Toch is het erg belangrijk, om ondanks de pijn te blijven bewegen, tenzij het echt niet anders kan. Met beweging voorkom je dat de rugspieren stijf worden en de klachten verergeren.
Volgens veel wetenschappers is slapen op je rug ook écht de beste slaaphouding. Dat komt omdat je lichaam in deze positie volledig en goed ondersteund is. Het gewicht van je lichaam wordt dan namelijk volledig verspreid over de oppervlakte van je matras en je rug is dan in de meest natuurlijke houding.
Meestal ontstaat het door overbelasting van de rug of een verkeerde houding of beweging. De pijn kan heel hevig zijn wanneer je bukt of staat. Neem contact op met de huisarts als de klachten langer duren dan zes weken of de pijn niet te verdragen is. De pijn kan behandeld worden met pijnstillers of fysiotherapie.