De piek van de hoeveelheid cafeïne in je lichaam is een uur na het drinken en blijft bij de meeste mensen een paar uur op dit niveau. Zes uur na het consumeren van de cafeïne is de helft ervan nog in je lichaam. Het kan maximaal tien uur duren voordat het volledig uit je bloed is.
Drink water.
Het is daarom belangrijk om voldoende te drinken als je de cafeïne snel uit je lichaam wilt krijgen.
Het kan gemakkelijk nog 6 uur duren voordat de cafeïne volledig uit je lichaam is verdwenen. Daarom adviseren sommige mensen om na 16.00 uur geen koffie te drinken. Als je rond 16.00 uur stopt met koffie drinken, is alle cafeïne tegen 22.00 uur uit je lichaam verdwenen. Dus cafeïne heeft geen invloed meer op je slaap.
Stap 1: Probeer je koffieconsumptie traag en geleidelijk af te bouwen in plaats van gewoon te stoppen. Probeer in de plaats cafeïnevrije thee te drinken. Stap 2: Sport regelmatig om zo adrenaline aan te maken. Dat zorgt ervoor dat je minder verlangt naar cafeïne.
6 uur voor het slapen geen koffie meer
Uit het onderzoek blijkt namelijk dat cafeïne ervoor zorgt dat je gemiddeld een uur korter slaapt, zelfs wanneer je de cafeïne zes uur voor het slapengaan neemt.
Je lichaam went echter snel aan cafeïne en je raakt er makkelijk aan verslaafd. Wanneer je stopt met koffie drinken, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen van de cafeïne, zoals spierpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.
Van de cafeïne in koffie verdrijf je (tijdelijk) vermoeidheid. Dat kan het makkelijker maken om de dag te beginnen. Maar teveel cafeïne op een dag werkt averechts. Je kunt veilig 4-5 kopjes koffie per dag drinken.
Overgevoelig voor cafeïne
Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag. Als je te veel koffie drinkt per dag kun je last krijgen van slapeloosheid, prikkelbaarheid, stress, overmatig zweten, concentratieverlies, nervositeit of hoofdpijn.
Mensen die niet regelmatig caffeine binnenkrijgen in een bepaalde hoeveelheid zijn gevoeliger voor de effecten. De regelmatige koffiedrinkers bouwen een tolerantie op voor het stofje. De hersenen maken minder Noradrenaline aan, wat ervoor zorgt dat je een craving voor caffeine ontwikkelt. Er ontstaat een cirkeltje.
Cafeïne of coffeïne, waarop theïne, matheïne/mateïne en guaranine analoga zijn, is een alkaloïde die onder andere van nature voorkomt in koffiebonen, thee, maté, guaraná en cacaobonen. Cafeïne als zuivere stof is een wit poeder met een bittere smaak. Het is een milde psychoactieve stof met een stimulerende werking.
De directeur van het Northumbria Centre for Sleep Research raadt aan om acht uur voor het slapengaan te stoppen met koffiedrinken. Ga je om 22u slapen, dan drink je dus je laatste kop koffie om 14u. Kruip je pas om 2u 's nachts onder de lakens, dan mag je tot 18u 's avonds genieten van een 'bakje troost'.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Adenosine is dus het sleuteltje dat past op het desbetreffende sleutelgat, de adenosine receptor. Cafeïne gaat adenosine receptoren blokkeren die zich in het brein bevinden.
Te veel cafeïne kan negatieve effecten hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen of hoofdpijn. De effecten van cafeïne verschillen per persoon. Voor volwassenen, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen zijn er verschillende adviezen over cafeïne.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel, door stimulatie van adrenaline en deze op zijn beurt weer de afgifte van dopamine stimuleert. Dopamine is een neurotransmitter. Een neurotransmitter is een signaalstof die in synapsen zenuwimpulsen overdraagt tussen zenuwcellen ('neuronen') in het zenuwstelsel.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Het kan ook kunstmatig worden gesynthetiseerd en toegevoegd aan voedingsmiddelen en bepaalde medicijnen. Bij lage doses veroorzaakt cafeïne een milde euforie, alertheid en verbeterde cognitieve prestaties. Bij hoge doses kan het echter misselijkheid, angst, nervositeit en schrikkerigheid veroorzaken.
Wat te veel is, verschilt sterk per persoon. Niet iedereen is even gevoelig voor de werking van cafeïne. Mensen die gevoelig zijn of te veel binnenkrijgen, kunnen last krijgen van hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slaapproblemen en angstgevoelens.
Dodelijke dosis
Cafeïne wordt pas dodelijk bij een inname van 15 gram, dat zijn ongeveer 150 koppen koffie binnen een paar uur. Dood door een overdosis cafeïne is dus vrijwel onmogelijk.
Een teveel aan cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Niet iedereen is even gevoelig voor die effecten van cafeïne. De één kan er na één kopje al last van hebben en de ander merkt na 6 kopjes nog niks.
Misschien heb je het idee dat je lekker in slaap valt, en een prima nachtrust hebt, maar cafeïne blijkt een negatief effect te hebben op de kwaliteit van slaap. De hoeveelheid diepe niet- remslaap (het type herstellende, diepe slaap) blijkt achteruit te gaan wanneer we cafeïne in ons lichaam hebben.
De bijwerkingen van te veel koffie
Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn en hartkloppingen.
Suikerhoudend voedsel kan een snelle boost geven, maar geeft niet lang energie. Ook als u uitgedroogd bent, kunt u zich moe voelen. Streef ernaar om minstens 1,5 liter per dag te drinken. Dit kunnen allerlei vloeistoffen zijn maar kies bij voorkeur voor melkproducten, water, thee, koffie, suikervrije producten.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.