Hout verzacht het van harde materialen als staal, beton of kunststof. Hout staat dicht bij de mens. Onderzoek wijst ook uit dat hout een rustgevend effect heeft op mensen en gunstig werkt op prestatie en herstel. Sommige architecten vinden zelfs dat hout het enige materiaal is dat mooier wordt naarmate het ouder wordt.
Hout is mooi en warm
Door hout te gebruiken in uw inrichting creëert u een warme uitstraling. Daarnaast is hout goed te combineren voor binnen én buiten, waardoor er een mooie verbinding kan ontstaan met uw binnen- en buiteninterieur van uw woning of bedrijfsruimte.
Met hout kun je aanzienlijk sneller bouwen dan met traditionele materialen. Het lagere gewicht levert een besparing op de vervoers- en hijsbewegingen en dus stikstofuitstoot. Naast alle euforie over hout als bouwmateriaal van de toekomst klinken er ook tegengeluiden.
Minste milieu-impact Houtbouw in het algemeen - en clt in het bijzonder – is vanuit milieuoogpunt superi- eur aan beton, staal en baksteen. Mits het hout uit duurzaam beheerde bossen komt, is het een eindeloos hernieuwbare grond- stof die CO2 vastlegt in plaats van uitstoot.
Hout is een natuurproduct dat het milieu nauwelijks belast. Met houtbouw kunnen gezondere, comfortabele woningen of gebouwen gerealiseerd worden, die ook nog eens bijdragen aan een beter milieu. Het houtmateriaal is immers van nature energiezuinig en verlaagt de uitstoot van CO2 tijdens productie en transport.
Hout is sterk, licht, gemakkelijk en veelzijdig verwerkbaar en heeft een natuurlijk en tijdloos karakter. Als we op een juiste manier met deze natuurlijke grondstof om willen gaan, kunnen we er niet omheen dat hout ook enkele 'gebreken' kan vertonen. Deze oneffenheden horen bij hout.
Hout is een milieuvriendelijk materiaal, als je het juiste hout gebruikt, het goed onderhoudt en het uit duurzaam beheerd bos komt. Milieu Centraal geeft je tips om het juiste hout te kiezen voor het milieu. Zo kun je het beste tweedehands hout gebruiken.
Hout heeft karakter, is warm van kleur en is makkelijk te bewerken. Maar hout heeft ook eigenschappen waar u heel goed rekening mee moet houden bij het bestelproces en bij de verwerking. Iedere houtsoort heeft haar eigen geur, structuur, buigsterkte, treksterkte, duurzaamheid, hardheid enzovoorts.
Hout is een natuurlijk materiaal en heeft van zichzelf geweldige eigenschappen. Afhankelijk van de houtsoort zijn houten meubels vaak relatief buigzaam en gemakkelijk te bewerken. Sommige houtsoorten zijn daarnaast ook bestand tegen weersomstandigheden.
Houtsoorten die geschikt zijn voor meubelmakers en interieurbouw. Hout algemeen: Noten, Kersen, Eiken , Mahonie, Grenen, Tulpenboom, Plantage teak, Berken, Beuken, Essen, Esdoorn, Iepen, Lariks.
De duurzame sterktes van hout
En daarvoor moet je rekening houden met de belangrijkste troef van hout: de hernieuwbaarheid. “Het is niet onuitputtelijk, maar wel hernieuwbaar, je kan het opnieuw laten groeien”, zegt professor Joris Van Acker.
Dat hout goed isoleert heeft te maken met de unieke celstructuur. Door deze celstructuur is hout slecht geleidend. Het isolerende vermogen van hout ligt bijvoorbeeld 15 keer hoger dan die van beton, 400 keer hoger dan staal en maar liefst 1770 keer hoger dan aluminium.
Hout bestaat voor ongeveer 40 tot 50 procent uit cellulose (katoen bestaat bijvoorbeeld vrijwel geheel uit cellulose). Lignine is een chemische stof (gevormd uit p-coumarylalcohol, coniferylalcohol en sinapylalcohol). Na cellulose is lignine het meest voorkomende organisch materiaal ter wereld.
De stijging van de houtprijzen is begin 2022 doorgezet. In 2021 steeg de houtprijs harder dan ooit tevoren, eind 2021 stagneerde de prijs enigszins.
Houtstof is opgenomen in de lijst van kankerverwekkende stoffen. Vooral hardhout kan long- en neuskanker veroorzaken bij langdurige blootstelling. Voor zachthout is de kankerverwekkendheid minder duidelijk aangetoond. Houtstof kan soms chemisch bewerkt zijn (bijvoorbeeld impregnatie, nanomaterialen).
Zowel voor houtsoorten met een langere levensduur van 50 tot 75 jaar (of nog langer in de praktijk), als houtsoorten waar de cyclus korter is, zoals Europees naaldhout, is de milieu-impact klein. Welke keuze je ook maakt, een lange levensduur is met hout goed haalbaar.
Hardhout. De meest duurzame houtsoort is hardhout. Deze houtsoort is dus het best bestand tegen vocht, zonder dat het behandeld hoeft te worden, en gaat wel meer dan 25 jaar lang mee. * Bij Hout en Bouwmaterialen vindt u daarom onder andere een ruim assortiment aan palen en balken van hardhout.
In absolute zin is hout vanzelfsprekend minder sterk dan staal. En zelfs minder sterk dan glas. Dit materiaal is daarentegen erg gevoelig voor discontinuïteiten (kerven) en spanningsconcentraties, reden waarom het kwetsbaar is. De sterkte en stijfheid ben je heel snel kwijt.
als grondstof en als constructiemateriaal is hout belangrijk; het wordt veel gebruikt door timmerlieden in de constructie van huizen, kozijnen, dakconstructies en voor de afwerking. Hout is sinds de mens begon met het bouwen van schuilplaatsen een belangrijk constructiemateriaal en blijft ook vandaag veel gebruikt.
Hout is van nature een erg sterk materiaal. De verhouding tussen kracht en gewicht is bij hout groter dan bij materialen als staal of beton. Vergelijk je die materialen op basis van hetzelfde gewicht, dan is hout dus zelfs sterker dan staal.
“Het is duurzaam, je legt voor een lange tijd een hoop CO2 vast en het heeft voor de bewoner prettige eigenschappen. Je kunt met hout bijvoorbeeld dampopen bouwen zodat je geen vochtproblemen krijgt. En iedereen die wel eens een stenen huis op een hete zomerdag heeft aangeraakt, weet dat het een batterij voor hitte is.
Hout is de beste keuze
In alle fasen van de gebruikscyclus blijkt hout zelfs de beste keuze. Niet alleen qua uitstraling, maar ook qua milieubelasting en duurzaamheid biedt hout namelijk belangrijke voordelen ten opzichte van andere bouwmaterialen.
Voor het verwarmen en koelen van een houten gebouw is namelijk meer energie nodig dan bij de betonnen variant. Bij een woning van hout zorgen alleen al de extra verwarming en koeling in vijftien jaar tijd voor net zoveel CO₂-uitstoot als de productie van het beton voor een vergelijkbare woning.