Schoonmaakazijn is voor veel zaken handig, maar niet in het geval van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Azijn is namelijk te agressief en kan de rubbers en koperen en plastic onderdelen van de machine aantasten. Dit kan tot lekkages of zelfs kortsluiting leiden.
Citroenzuur is de veiligste en meest verantwoorde manier van ontkalken. Citroenzuur ontkalkt het beste bij een lichte verhitting. Gezien de espressomachine de oplossing verwarmt zorgt dit voor een snelle ontkalking. Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking.
Het schoonmaken van het koffiezetapparaat met azijn is eveneens een eenvoudig proces. U begint met het leegmaken van het filterbakje. Vervolgens doet u 1/3 azijn en 2/3 water in een kan. Dit mengsel giet u vervolgens in het koffiezetapparaat om hem schoon te maken.
2. Maak je ontkalker. Het is het makkelijkst om je koffiezetapparaat te ontkalken met azijn, aangezien het zuur die kalkaanslag in no time laat oplossen. Voor het maken van je koffiemachineontkalker meng je een halve liter schoonmaakazijn met een halve liter water.
Een goed middel om kalkaanslag te verwijderen is schoonmaakazijn. U kunt hiervoor ook natuurazijn gebruiken en dit eventueel verdunnen met water. Schoonmaakazijn werkt echter sneller omdat het zuurder is.
Leng een liter water aan met schoonmaakazijn of ontkalkingsmiddel. Giet de helft hiervan in het waterreservoir van het Senseo apparaat. Doe een padhouder voor één kopje koffie in de Senseo en zet hem aan. Zet vervolgens een lege bak onder de koffietuit om het ontkalkingsmiddel op te vangen.
Hoe vaak een koffiemachine moet worden ontkalkt is afhankelijk van de waterhardheid, het soort apparaat en hoe vaak het wordt gebruikt. In algemene zin raden we je aan om bij dagelijks gebruik eens in de drie maanden te ontkalken. Tenzij jouw koffiezetapparaat een waterfilter heeft.
Ontkalken met een natuurlijke zuuroplossing
Kalkaanslag op tegels, kranen en badkuipen kunnen met een oplossing van water en citroenzuur gemakkelijk worden verwijderd. Bevochtig de doek met de oplossing en wrijf daarmee over het oppervlak. Na het schoonmaken, het oppervlak afnemen met schoon water.
Evenals citroenzuur is ook sulfaminezuur zeer geschikt voor ontkalking. Het is kleur en reukloos waardoor het zeer geschikt is voor ontkalking van huishoudelijke apparatuur. Een andere naam voor sulfaminezuur is amidosulfonzuur.
Het beste ontkalkingsmiddel dat momenteel verkrijgbaar is, is EasyKalk. Met de beste ontkalker kunt U werkelijk allerlei machines, kranen, douchewanden, douchekoppen of andere dingen waar zich kalk op heeft afgezet gemakkelijk mee behandelen en kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Azijn heeft een ontkalkende werking. Het middel is zuur en zuur vreet de kalk als het ware op. Wanneer je je waterkoker hiermee wilt ontkalken, giet je een flinke scheut in je waterkoker en laat je dit ongeveer 2 uren weken. Daarna vul je de azijn aan met water en laat je de waterkoker 3 keer koken.
Na circa een half uur is de meeste kalkaanslag opgelost. Bij hardnekkiger kalk kunt u het azijn ook tot twee uur lang laten inwerken.
Stap voor stap kalkaanslag verwijderen in de badkamer
Meng vier scheppen soda met een schep groene zeep en roer dit goed door. Breng het papje aan op een vochtige schuurspons en maak hiermee de douchewand, tegelwand en kranen schoon. Gebruik voor de voegen een oude tandenborstel! Laat het even intrekken.
Waterkoker ontkalken met citroensap
Zet de waterkoker aan en laat hem na het koken een kwartier staan voordat je alles eruit giet. Spoel goed na en kook drie keer opnieuw op met water om alle citroensmaak te verwijderen.
Haal het waterreservoir uit je senseo en vul hem voor drie kwart met azijn en één kwart met water. Stop de stekker weer terug in het stopcontact, en zet de machine aan om hem weer op te warmen.
Wij raden u aan uw Senseo-koffiezetapparaat elke drie maanden te ontkalken. Als uw machine een CALC-lampje heeft, gaat dit lampje branden wanneer het tijd is om uw machine te ontkalken. Normaal gesproken gebeurt dit nadat u 400 koppen koffie hebt gezet.
Pak een kom waar minstens 1,5 liter water in kan en plaats deze onder je Senseo-apparaat. Druk nu de knop voor één kopje en de knop voor twee kopjes tegelijkertijd in. Het apparaat spoelt dan in één keer het hele waterreservoir goed door. Herhaal deze handeling, dus mét een vol reservoir en een scheut schoonmaakazijn.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Waterkoker ontkalken met schoonmaakazijn
Begin ook hier met het vullen van de waterkoker tot net iets boven het niveau waar de kalkaanslag begint. Gooi hier een flinke scheut (klein kopje) schoonmaakazijn bij. Mengsel weggieten, waterkoker goed doorspoelen. Tenslotte kook je een vulling water en gooit dit weg.
Natuurazijn
Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur.