In het Verenigd Koninkrijk kun je het bedrag naar boven afronden bij een prettige taxirit. Het is gebruikelijk om tussen de 10 en 15% fooi in een restaurant te geven. Controleer wel altijd eerst of de servicekosten op de rekening zijn inbegrepen in totaalbedrag. In dat geval hoef je geen fooi te geven.
In Nederland mag je dus helemaal zelf bepalen of je fooi geeft en hoeveel. De vuistregel is vaak 5 tot 10 procent van het bedrag. Althans als je uit eten gaat. ,,Als je een drankje doet op het terras is vaak naar boven afronden al genoeg”, zegt Anne-Marie van Leggelo, directeur van Het Etiquette Bureau.
In de meeste Aziatische landen is het geven van fooi minder gebruikelijk dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten of Europa. In chique restaurants in China is het gebruikelijk om 2-3% fooi te geven. In meer verwesterde steden zoals Hong Kong is het geven van fooi meer gebruikelijk.
"Je geeft zo'n 15 tot 20 procent in een restaurant en ook taxichauffeurs, bezorgers, kappers of na een schoonheidsbehandeling geef je een fooi." In China en Indonesië is een fooi juist helemaal niet gebruikelijk, vertellen expats Wynne Zhou en Crystal Paruntu.
In Nederland heb je vrije keuze om wel of niet fooi te geven. Wel kan het in met name luxere restaurants krenterig overkomen als je het niet doet. Over het algemeen kun je dus zelf bepalen of je het horecapersoneel iets extra's betaalt. Vaak geef je fooi als je tevreden bent over de service en over het eten.
Heeft de bediening goed werk geleverd, dan geef je een fooi om de kwaliteit te belonen. Dat extraatje motiveert de bediening ook tot goede service. Zonder fooien zouden ze net zo goed door het restaurant kunnen sloffen. Ook sociaal zijn fooien prettig.
In Nederland krijgen horecamedewerkers voldoende salaris, daarom is fooi geen verplichting en geef je een extraatje als de service of het eten naar wens is geweest. ,,Je hoort het dus in principe te verdienen”, zegt etiquette-expert Anne-Marie van Leggelo.
Een fooi is altijd een vrijwillige gift voor een goede service. Je bent nergens toe verplicht. Fooien zijn niet bij de prijs inbegrepen en er mogen voor de bediening geen extra kosten in rekening worden gebracht.
Sommige restaurants brengen 10% servicekosten in rekening, in dit geval is het geven van fooi niet verplicht. In geval van uitzonderlijke service geeft men soms 20% fooi. Het is het beste om fooi cash te geven aan de ober of serveerster. In bars is het gebruikelijk om 10-20 peso's per drankje fooi te geven.
Een fooi kun je namelijk zien als een rechtstreekse beloning van je gasten aan het personeel. Het maakt het niet uit of de gast de fooi contant, per pinbetaling of via de creditcard achterlaat. Je betaalt de ontvangen fooien gewoon door aan je medewerkers. Steeds vaker worden fooien gepind.
Een fooi is een extra geldbetaling als beloning voor extra kwaliteit voor verkregen diensten boven de verwachte 'normale' kwaliteit. Fooi is niet hetzelfde als loon omdat men er in principe geen recht op heeft.
"Nee, een kapper geef je geen fooi. In de persoonlijke dienstverlening geef je geen fooien.
Engeland, dat is een heel duur land
Accommodatie kan aan de prijzige kant zijn, maar uit eten gaan is weer heel betaalbaar. In elk dorpje vind je wel een gezellige pub, waar je heerlijk kunt eten voor een prima prijs. En ook in de steden, check bijvoorbeeld deze budget restaurants in Newcastle.
Uit eten gaan kost je ene pak meer. Reken zeker op €20 per persoon voor eten en een drankje. Vervoer – Engeland is een modern land en alle steden en bezienswaardigheden zijn over het algemeen goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer is wel niet goedkoop.
Tien procent is meestal het minimale en twintig procent is meestal het hoogste wat je zult aantreffen in Rome. Mocht er geen coperto of bedieningsgeld berekend worden, dan is een fooi van 10% gebruikelijk in de horeca. Als er al wel coperto of bedieningsgeld berekend is dan mag een fooi wel, maar hoeft het niet.
Fooi geven wordt meestal gemotiveerd als een beloning voor 'extra service'. Oftewel als aanmoediging voor horecapersoneel om hun best voor je te doen. Waarom andere beroepsgroepen het zonder fooi moeten doen? Fooi geven heeft ook iets neerbuigends.
Fooi boeken van een lunch of diner
Deze fooi hoort bij de zakelijke kosten. Je boekt bij een lunch of diner dus altijd het bedrag wat op de pinbon staat, dus inclusief de fooi.
Fooi is feitelijk onderdeel van het salaris en door het niet te geven, benadeel je de medewerkers echt. In restaurants moet je daardoor al snel denken aan zo'n 15-20% fooi en als je slechts een drankje bestelt aan de bar geef dan een dollar extra. Taxi's zijn overigens van hetzelfde laken een pak; geef hier 20% fooi.
Je hoeft geen fooi te geven. Het is wel vriendelijk van je als je het doet. Een pizzabezorger verdient niet veel dus elke cent telt voor hem / haar. Maar nogmaals je bent tot niks verplicht.
In de horeca is het gewoon om grofweg 10% te geven. Het extra geld dat u geeft, is een erkenning van de ontvangen service en de kwaliteit van de maaltijd. In de middeleeuwen was het geven van fooien zelfs een gegeven in Europa.
Gebruikelijk is iets tussen de 5 en 10 procent. Meer mag uiteraard wel. ➺ Geef de fooi liefst in contant geld, zo weet u zeker dat het niet bij de restauranteigenaar terechtkomt. ➺ Geef duidelijk aan hoeveel fooi u geeft ('Maak er maar 45 euro van').
Hou het browservenster of de app open nadat je je bestelling hebt geplaatst. De Besteltracker zal verschijnen en je hebt de mogelijkheid om een fooi van 5%, 10% of 15% te geven.
Bij het bepalen van de manier waarop meer fooi in het restaurant wordt ontvangen, zal de belangrijkste sleutel altijd het eten, de service en sfeer zijn. Als de basis is bedekt, zal alle extra inspanning van het personeel in de eetzaal geweldig zijn en ervoor zorgen dat gasten meer fooi achterlaten.
Bij Thuisbezorgd is het sinds half mei mogelijk digitale fooi te geven. "Dat wordt door een op de tien mensen gedaan en dan meestal tien procent fooi", laat een woordvoerder weten. Negentig procent van de bezorgers is inderdaad in dienst van de restaurants.