Dit ondanks het feit dat voor een werknemer het “beter”is om ziek uit dienst te gaan, immers de aanspraak op een WW-uitkering wordt daardoor uitgesteld en de werknemer houdt langer recht op een uitkering. In dat geval gaat de werknemer niet ziek uit dienst.
De Ziektewet-uitkering is meestal netto iets hoger omdat wij meteen het vakantiegeld betalen. Bij een WW-uitkering reserveren wij dit en betalen wij dit in mei. Uw rechten en plichten bij een Ziektewet-uitkering zijn anders dan de rechten en plichten van een WW-uitkering.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
Uw Ziektewet-uitkering is meestal 70% van het dagloon. Dit is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende in het jaar voordat u ziek werd. In bijzondere situaties kan de Ziektewet-uitkering hoger zijn dan 70% van het dagloon.
Uitkering bij ziek uit dienst
Gaat je werknemer ziek uit dienst, dan heeft hij waarschijnlijk recht op een uitkering in het kader van de Ziektewet. In dat geval hoef jij zijn loon niet meer te betalen. Dat komt voor rekening van het UWV. De Ziektewet-uitkering is een zogeheten vangnetvoorziening.
Bent u 2 jaar ziek geweest en krijgt u ontslag? Ook dan heeft u recht op transitievergoeding. Het maakt niet uit of u nog ziek bent op het moment dat u wordt ontslagen.
Zelf ontslag nemen tijdens ziekte is af te raden. Wil je toch ontslag nemen, kies dan voor een ontslag met wederzijds goedvinden en leg afspraken vast in een vaststellingsovereenkomst.
U heeft in totaal recht op maximaal 12 maanden WW. Dat is 52 weken.
De Ziektewet-uitkering duurt maximaal 2 jaar en is ten minste 70% van het dagloon. Het dagloon is berekend op basis van het loon dat uw werknemer verdiende in het jaar vóór hij ziek werd, gedeeld door 261. Het totale inkomen per dag met een Ziektewet-uitkering berekent u met de Rekenhulp Ziektewet.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen. Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Over het algemeen kan dit niet langer dan zes weken. Wanneer een medewerker zich opnieuw ziek meldt na een periode van volledig herstel (volledig productief in zijn eigen functie) van vier weken of langer, dan start een nieuwe re-integratietermijn van twee jaar.
Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.
Ziekte mag geen gevolgen hebben voor de hoogte van de WW-uitkering.
De WW-uitkering vult uw inkomen aan als u gaat werken voor een lager inkomen dan uw WW-maandloon. De hoogte van de WW-uitkering wordt vastgesteld door uw inkomsten te verrekenen. 70% van uw inkomen wordt verrekend met de WW-uitkering, u mag 30% van de inkomsten houden naast uw (gekorte) WW-uitkering.
Beide woorden zijn correct. Daarnaast bestaat het synoniem betermelding.
Als u ziek uit dienst gaat, meldt u zich ziek bij uw werkgever. Op de laatste dag van uw dienstverband meldt uw werkgever u ziek bij UWV. U hoeft dat dus niet zelf te doen.
U krijgt de Ziektewet-uitkering maximaal 2 jaar (104 weken). Uw Ziektewet-uitkering stopt als u volgens ons uw oude werk weer kunt doen. Of als na de Ziektewet-beoordeling blijkt dat u passend werk kunt doen. Uw Ziektewet-uitkering stopt ook als u de AOW-leeftijd bereikt of als u langer dan een maand gedetineerd bent.
Als je 80-100% WGA arbeidsongeschikt bent bevonden, ontvang je een uitkering van 70% van je WIA maandloon. Met WIA maandloon bedoelt UWV het loon wat je in de periode van 1 jaar voor je eerste ziektedag gemiddeld verdiende.
Na 2 jaar ziekte krijgt u meestal een WIA-uitkering als u minimaal 35% arbeidsongeschikt bent. Krijgt u geen WIA-uitkering? Zorg dat dat u binnen 1 week na uw ontslag een WW-uitkering aanvraagt. Ga ook op zoek naar ander werk.
De hoogte van de WW is gemaximeerd. Het maximale dagloon is 257,- per dag, zodat maximale WW-uitkering bijna 40.000,- per jaar bedraagt. Als u bijvoorbeeld een inkomen van 80.000,- heeft, ontvangt u GEEN 56.000,- WW-uitkering (= 70 % van 80.000,-), maar de maximum WW van 40.000,- per jaar.
Na een jaar in de Ziektewet komt er een keuring. Die heet de Eerstejaars Ziektewet Beoordeling. Er wordt bij werknemers zonder werkgever dan niet meer gekeken naar het eigen werk, maar naar algemeen geaccepteerd werk.
Vermoed je dat je ontslagen wordt door je ziekte? Dan gaat je werkgever in de fout en kan je een schadevergoeding vorderen. Maar pas op: het is vaak heel moeilijk om te bewijzen dat je wegens ziekte werd ontslagen. Laat je in zo'n geval zeker bijstaan door een advocaat of een specialist bij de vakbond.
Je kunt op verschillende manieren ontslag nemen, ook tijdens je re-integratie. Voordat je ontslag neemt, is het goed om eerst je rechten te kennen: Neem contact op met je werkgever. Voordat je je baan opzegt, is het aan te raden om eerst in gesprek te gaan met je werkgever.
Als een werknemer niet of onvoldoende meewerkt aan zijn eigen re-integratie kan dat een reden zijn om de werknemer te ontslaan.