De schoorsteen trekt alleen als hij van binnen warmer is als de buitenlucht. Verwarm de schoorsteen door een stuk krantenpapier op te rollen tot een fakkel en deze in de kachel te houden totdat de trek de juiste kant op gaat. Vooral schoorstenen die langs de buitenwand lopen hebben vaak enige “opwarming” nodig.
In een ideale situatie is de diameter van de kachel hetzelfde als die van het rookkanaal. Hoe langer het rookkanaal, hoe kleiner de diameter in verhouding mag zijn, want een lang rookkanaal trekt beter dan een kort rookkanaal. Hoe minder bochten er in de schoorsteen zitten, hoe beter.
Een schoorsteen die slecht trekt, wordt meestal veroorzaakt door een vuile of verstopte schoorsteen. Vooral als u verbindingstukken hebt in de afvoerpijp, dan hebt u eerder last van dit probleem. Check ook of een eventuele afsluitklep in de juiste positie staat. Een schoorsteen trekt beter als hij opgewarmd is.
Wanneer u een slechte trek ervaart in het rookkanaal, kan een trekkap de oplossing zijn. Door het plaatsen van een trekkap op het uiteinde van het rookkanaal, ontstaat er een zuigende werking. Hierdoor zal uw rookkanaal beter gaan trekken, waardoor bijvoorbeeld terugslag in uw woonkamer voorkomen kan worden.
Roterende trekkappen zorgen voor een sterk zuigende kracht in het rookkanaal, waardoor de trek in de schoorsteen wordt verbeterd. Ook voorkomt een trekkap valwinden door hevige weersomstandigheden en vogels kunnen geen nesten meer maken in de uitgang van het rookkanaal.
Op eigen verantwoording is het technisch wel mogelijk de kachel de nacht door te laten branden. Voorwaarde is dat u een voldoende geïsoleerde schoorsteen heeft. U vult de kachel met voldoende hout en stookt hier goed vuur in door de zuurstofregelaar uit te trekken.
De regelbaarheid van de kachel is beperkter
Als de luchttoevoer lager wordt gezet, zodat er minder zuurstof de kachel in komt, dan is het een logisch gevolg als de kachel minder hard gaat branden. Bij een verouderde houtkachel blijft de kachel toch te hard doorbranden.
Met een ventilator in de kachel wordt de warmte in de leefruimte sneller verspreid. Ventilatoren worden meestal toegepast in een inzethaard. Een ventilatorset is meestal optioneel tegen meerprijs te bestellen en wordt dus doorgaans niet standaard meegeleverd.
De harde wind zorgt er immers voor dat de schoorsteen hard kan trekken. Hierdoor worden de vlammen naar boven gezogen en maakt dit de kans op schoorsteenbranden veel groter.
Is het kuisen van mijn schoorsteen wettelijk verplicht? Het is wettelijk verplicht om je kachel of open haard minstens 1 keer per jaar schoon vegen. De opkuis voor de centrale verwarming gebeurd door de EPB-controle en dat vind 1 keer om de 2 jaar plaats.
Kan je zelf een schouw verwijderen? Het verwijderen van een niet dragende schouw kan al met een goede sloophamer en weinig constructieve kennis. Dit kan je dus zonder problemen zelf doen om kosten te besparen. Ik raad het je echter ten zeerste af om zelf een dragende constructie te verwijderen.
Door de schouw kunnen de monteurs straks goed en snel hun werk doen. Een schouw duurt zo'n 15 tot 20 minuten. De monteur kijkt of je meterkast geschikt is. Zorg dus dat hij daar makkelijk bij kan.
Trek ontstaat doordat er een verschil in dichtheid is tussen de ruimte in de schoorsteen en de ruimte daarbuiten. Door dit verschil in dichtheid ontstaat een drukverschil (ΔP), dat de drijvende kracht is van de trek. Zolang het verschil in dichtheid wordt gehandhaafd zal ook de trek blijven bestaan.
Een schoorsteen op het dak verwijderen kost 800 tot 2000 euro. Een schoorsteen verwijderen binnenshuis kost ongeveer 1200 tot 3000 euro. Een schoorsteen volledig slopen kost zo'n 2500 tot 5500 euro.
Als de kachel te hard brandt, of teveel warmte afgeeft, kunt u de zuurstoftoevoer verminderen door de secundaire luchtstroom lager te zetten. Of - indien aanwezig- kunt u de smoorklep gebruiken. Beter is echter steeds zoveel hout toe te voegen dat de kachel niet te heet wordt.
Hoelang mag je nog hout stoken? Zoals hierboven omschreven, mag er hout worden gestookt zolang de Europese regels niet veranderen. Wij hebben geen glazen bol, maar vooralsnog zijn er geen plannen voor een verbod op houtkachels.
Tijdens strenge vorst verbruikt de gemiddelde cv-ketel circa twee kubieke meter aardgas per uur, wat neerkomt op een bedrag van ongeveer € 3,- per uur aan stookkosten.
Een kachel werkt het zuinigst als je hem op half tot heel vermogen stookt. Bij een te grote kachel wordt het al snel te warm in huis en krijg je de neiging om het vuur te smoren. Niet doen: dan komen meer schadelijke stoffen vrij!
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Anders dan bij houtpellets kan stukhout nooit geheel droog en vochtvrij zijn. Er is altijd sprake van fysisch en chemisch gebonden vocht. Zelfs het droogste en oudste meubelhout bevat enkele procenten vocht. We spreken dus al bij circa 15% vocht van droog stukhout dat geschikt is om te stoken.
Het rookkanaal moet een minimale lengte van 2 à 3 meter hebben om te zorgen voor een goede trek. Dit rookkanaal kan precies in het zicht van de buren zitten.
Hoeveel bochten (verslepingen) mogen in een kanaal komen? Wij adviseren zo weinig mogelijk bochten aan te brengen, en indien noodzakelijk dit te beperken tot 15° en maximaal 30° bochten. Scherpe bochten geven extra weerstand en belemmeren het schoorsteenvegen.
Een afsluitklep wordt gebruikt om het rookkanaal te sluiten wanneer de haard niet aan staat of om het vuur te temperen. Vroeger werd een afsluitklep veel gebruikt omdat kachels en haarden niet goed te regelen waren. Als de open haard dan te hard brandde, werd met behulp van de afsluitklep de trek verminderd.