Soms lijkt het of Nederland in korte tijd veranderd is van een monoculturele tot een
Nederland is een land met een heleboel verschillende culturen. Dat noem je een multiculturele samenleving (multi betekent 'veel'). Er wonen in ons land mensen uit maar liefst 190 verschillende landen. Al deze mensen hebben hun eigen eten, kleding, gewoonten, feesten en godsdiensten.
De multiculturele maatschappij
Vanaf begin jaren zestig kwamen door een actief immigratiebeleid gastarbeiders uit landen als Italië, Spanje, Joegoslavië, Turkije en Marokko voor werk in de Nederlandse industrie. Hun familie volgde.
Australië pretendeert het meest multiculturele land ter wereld te zijn, terwijl Amsterdam met 177 nationaliteiten de meest multiculturele stad ter wereld is.
Wel blijven er problemen: er zijn sterke cultuurverschillen tussen deze niet-westerse migranten en onze westerse cultuur. Ook het terrorisme van de afgelopen jaren heeft ook invloed op de integratie van deze groepen. Over het algemeen zijn de Surinamers goed ingepast in de Nederlandse samenleving.
Het etnisch landschap in Nederland laat een grote verscheidenheid zien aan sociaal-culturele groepen. In totaal zijn er iets meer dan twee miljoen niet-westerse allochtonen, waarvan de vier grootste groepen van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse afkomst zijn.
Nederland is een democratie. In een democratie mogen inwoners meebeslissen over het bestuur van het land. Dat gebeurt door verkiezingen: iedere Nederlander van 18 jaar en ouder mag bij verkiezingen stemmen op mensen die zich verkiesbaar hebben gesteld. De verkiezingen zijn vrij en geheim.
Rotterdam is met 176 nationaliteiten de meest multiculturele stad van Nederland.
Aanleiding: Volgens een bericht uit 2007 in dagblad Trouw is Amsterdam de stad met de meeste nationaliteiten ter wereld (!). Trouw baseerde zich op cijfers van de gemeente Amsterdam waaruit blijkt dat de stad 177 nationaliteiten telt.
Zo wonen er bijvoorbeeld nog maar één Noord-Koreaan, één Qatarees, één Liechtensteiner, twee Omanieten en twee Mozambikanen in de stad. De gemeente heeft geen plan om te voorkomen dat ook de laatste Djibuoutiaan en Bruneier de stad verlaten.
Zij leren meer over de privileges van groepen in onze samenleving, worden empathischer, voelen zich minder snel bedreigd door mensen uit andere culturen en worden opgeleid tot wereldburgers. In een diverse en geglobaliseerde samenleving zijn dat belangrijke voordelen.
Een multiculturele samenleving heeft als inwoners/leden mensen van diverse culturele, etnische, religieuze … achtergrond/overtuiging, die – althans aan de oppervlakte – in groepen in te delen en van elkaar te onderscheiden lijken. Sommigen spreken liever over een postmoderne of pluralistische samenleving.
In Nederland mogen wij (in principe) natuurlijk dragen en doen wat we willen, en dus spreken we van een pluriforme samenleving, aangezien wij veel diversiteit hebben in onze maatschappij, niet alleen in religie of afkomst, maar ook in de gehele keuze van de persoon.
De Nederlandse samenleving kenmerkt zich door pluriformiteit. Er bestaat een grote diversiteit aan (godsdienstige) levensbeschouwingen, opvattingen, leefstijlen en waardepatronen. Dit is een groot goed. Vrijheid en openheid van de samenleving maken deze pluriformiteit mogelijk.
Het Van Dale woordenboek definieert een 'multiculturele samenleving' als een maatschappij waarin mensen van verschillende culturele, etnische en godsdienstige achtergronden samenleven in een afgebakend gebied.
U mag geen dubbele nationaliteit hebben als u Nederlander bent en een andere nationaliteit aanneemt. Dan verliest u automatisch de Nederlandse nationaliteit. Het maakt niet uit of u in Nederland woont of in het buitenland. Dat staat in de Nederlandse wet.
Voor zowel mannen als vrouwen geldt, de juist schrijfwijze is: Nationaliteit: Nederlandse. Zo staat het ook op officiële documenten. Ook mogelijk, maar minder gebruikelijk: Nationaliteit: Nederlands.
Sommige landen hebben de regel dat een kind de nationaliteit krijgt van het land waar het wordt geboren. Ook als het om 1 of 2 ouders uit het buitenland gaat. Een kind kan dan 2 of 3 nationaliteiten hebben.
De op twee na grootste stad van Nederland is Den Haag.
Delhi – India. De tweede plaats van de lijst grootste steden ter wereld wordt ingenomen door Delhi. Een chaotische stad vol getoeter, files en een wirwar van miljoenen mensen. In de regio Delhi ligt het oudere Delhi en de hoofdstad van India: New Delhi.
typerend en verbindend voor Nederland
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
In Nederland zijn de waarden vrijheid, gelijkwaardigheid en solidariteit belangrijk. De Rijksoverheid heeft een brochure gemaakt over deze drie waarden, waarin precies wordt uitgelegd wat welke waarde inhoudt.