Ingrid Balkenende, senior behandelaar bij NK: “We zien bij mensen met ADHD vaak dat ze middelen gaan gebruiken als een soort 'zelfmedicatie'. Ze gaan bijvoorbeeld blowen of drinken om wat rustiger te worden. Dat hoeven niet altijd dempende middelen te zijn.
Met voeding en supplementen kun je ook heel veel doen om je systeem rustiger te krijgen. Er zijn allerlei testjes om uit te zoeken welke disbalans iemand heeft. Gaba bijvoorbeeld is een kalmerende neurotransmitter die veel mensen met ADHD tekort komen, dus een supplement kan rustgevend werken.
Uit deze studies is gebleken dat een gezond voedingspatroon dat veel fruit, groente en volkorenproducten bevat, ADHD-symptomen vermindert en dat een ongezond voedingspatroon (veel verzadigde vetten en suiker) symptomen verergert (Del-Ponte et. Al, 2019).
dingen doen zonder na te denken (impulsief) problemen in uw leven, bijvoorbeeld thuis, op het werk en met andere mensen.
“Mensen met ADD kunnen wel op een andere, minder duidelijke manier hyperactief zijn”, legt Tirtsa Ehrlich uit. “Ze friemelen bijvoorbeeld voortdurend met iets of ze wiebelen met hun voeten. Ze kunnen ook drukke periodes hebben waarin ze veel praten of lichamelijk druk zijn.”
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Kinderen met ADHD kunnen vaak intens genieten. Kinderen met ADHD zijn vaak creatief, verzinnen de meest geweldige verhalen en kunnen helemaal opgaan in een spel. Het empathisch vermogen van kinderen met ADHD is vaak goed ontwikkeld, het zijn vaak lieve en betrokken kinderen.
Mensen met ADHD ervaren vooral last van organisatie-, planning- en concentratieproblemen. Daarnaast vertonen mensen met ADHD vaak hyperactief en impulsief gedrag. Voordat de behandeling start is het belangrijk te onderzoeken of er meer met je aan de hand is.
Iemand met ADHD heeft last van een overvol hoofd. Alle prikkels komen even hard binnen, waardoor je snel afgeleid bent. Vooral bij zaken die je niet maximaal interesseren. Je handelt vaak (te) impulsief en hebt moeite met planning en dingen afmaken.
Mensen met ADHD hebben vaak erg veel moeite met reageren op en vasthouden van de emoties die hen motiveren voor belang- rijke taken. De meeste mensen met ADHD ondervinden spontaan dezelfde teleurstelling, angst, trots, schaamte en opwinding en hetzelfde verdriet en dergelijke in allerlei situaties als ieder ander.
ADHD-ers hebben heel veel energie en ervaren dat ze daar dagelijks iets mee moeten. Het lichaam van iemand 'die continu aanstaat'- zoals ADHD-ers zichzelf herkennen- komt niet makkelijk tot rust en zo herstelt hun zenuwsysteem niet of moeilijker.
Het kan zich op verschillende manieren uiten. Niet iedereen met ADHD is altijd druk, ongeconcentreerd of impulsief. Sommigen zijn juist erg dromerig en vallen minder op. Deze diagnose krijg je niet zomaar.
#Overprikkeling
Heb je #ADHD dat sta je vaak 'aan', je bent alert, je hoort en ziet veel en kunt al die informatie niet altijd goed filteren op mate van belangrijkheid. Je loopt op die manier gemakkelijk vol in je hoofd, wat zorgt voor onrust, bewegingsdrang en slechter slapen.
Erken je emoties en zorg voor jezelf.
Nog belangrijker is het dat je je eigen emoties erkent en toelaat. Geef dus ruimte aan gevoelens van boosheid, verdriet, frustratie, angst en twijfel. Je hoeft je niet voortdurend aan te passen, sterk te houden en rekening te houden met je partner omdat deze ADHD heeft.
Op heldere wijze laat Cathelijne Wildervanck zien hoe je dit doet door je eigen mentale processen te beïnvloeden. Dit praktische boek, met veel oefeningen, is een aanrader voor volwassenen met ADHD of ADD, familie en vrienden om hen heen, psychiaters, psychologen en andere begeleiders.
ADHD is geen belemmering voor een goede en liefdevolle partnerrelatie, maar er kunnen soms extra uitdagingen zijn. Twee klassieke voorbeelden: De persoon met de diagnose kan moeite hebben om zijn concentratie lang genoeg vast te houden om naar zijn/haar partner te luisteren.
Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid. Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor.
De huisarts kan uw kind voor onderzoek doorverwijzen naar een psycholoog, psychiater of kinderarts. De hulpverlener praat met u en met uw kind.
ADHD is meestal aangeboren. Dit wil niet zeggen dat een kind geboren wordt met ADHD, maar wel met de aanleg voor ADHD. De aandoening is voor deel erfelijk. Als je ouders of eventuele broers of zussen ook ADHD hebben is er een grote kans dat je zelf ook ADHD hebt.
ADHD is een ontwikkelingsstoornis en als dusdanig niet te genezen. Je wordt ermee geboren en voor veel personen gaat het ook niet over tijdens de puberteit. Er bestaat tot op heden geen enkele behandeling die ADHD volledig en voor altijd kan 'genezen'.
Er wordt van hen meer verwacht. Vrouwen proberen het vaak juist heel erg goed te doen, waardoor ze zichzelf uitputten en overspannen of burn-out raken. Nog andere symptomen zijn: overprikkeling en overgevoeligheid voor licht en geluid, hypermobiliteit, overgevoeligheid voor afwijzing en woedebuien.
Gevolgen ADHD voor kinderen
Hyperactief gedrag en impulsiviteit kunnen zorgen voor gedragsproblemen. Andere kinderen, jongeren, leerkrachten en ouders kunnen zich storen aan het gedrag en soms met de handen in het haar zitten over de vraag hoe om te gaan met het drukke impulsieve gedrag.
Er zijn geen duidelijke/eenduidige 'afwijkingen' in de anatomie of het functioneren van de hersenen als je ADHD of autisme hebt. Bijvoorbeeld, dankzij hersenonderzoek weten we welke hersengebieden te maken hebben met aandacht.