Stress is voor konijnen levensgevaarlijk. Door paniek kan een konijn acuut sterven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vuurwerk, onweer of een hond die ineens hard op een konijn af komt rennen. Konijnen zijn prooidieren en prooidieren zullen niet snel laten merken dat ze ziek zijn.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
Wanneer niet op tijd wordt ingegrepen, kan het dier binnen 24 uur doodgaan. SAS is de belangrijkste doodsoorzaak bij konijnen. Het syndroom kan ontstaan bij een dier dat erg is geschrokken (stress), dat veel pijn heeft of slecht eten krijgt. Dit alles kan lijden tot een verminderde werkzaamheid van het maag-darmkanaal.
Konijnen zijn zeer gevoelig en omdat ze prooidieren zijn, kunnen ze signalen van stress en angst zeer goed verbergen. Stress heeft een negatieve invloed op de gezondheid en in sommige gevallen kan het wenselijk zijn om konijnen extra geruststelling te bieden. Dit kun je bereiken door het gebruik van feromonen.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt. - Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
Een boos en ongelukkig konijn
Wanneer hij daarbij zijn voorpoten gebruikt om een soort boksgedrag te vertonen, dan laat hij merken ontevreden te zijn. De oren zijn hierbij gespitst en het konijn kan gromgeluiden maken. Jouw konijn kan ook stilstaan en met zijn achterpoten stampen.
De levensverwachting van konijnen
In de praktijk blijkt regelmatig dat een huiskonijn (ongeacht het ras) best een jaar of 10 kan worden. Sommige dieren worden zelfs nog ouder, mogelijk zelfs 15 jaar.
Konijn in shock door oververhitting
Soms komt het voor dat konijnen in shock raken door oververhitting. Als uw konijn in shock raakt, dan heeft de konijn een extreem snelle hartslag, is het apatisch en reageert uw konijn niet meer op prikkels. In dit geval is het een kwestie van leven of dood.
Ze proberen in hun hok holen te graven, stampen op de grond als er gevaar dreigt en maken nesten van o.a. uitgetrokken plukken haar. Ze vinden het prettig om in een groep te leven, bewegen zich graag en hebben dus ook ruimte nodig. In de natuur is een konijn vaak het slachtoffer van roofvogels.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust – symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
6) Konijnen communiceren veel met lichaamstaal
Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Heel stil in een hoekje zitten en niet reageren op geluiden of beweging van buitenaf. Het kopje scheef houden. Staande oren laten hangen, hangende oren van het hoofd of achterwaarts houden. Steeds met de kop schudden zonder dat van vrolijkheid sprake is.
Het maagdarmkanaal kan binnen enkele uren gaan stilliggen en daardoor wordt gas gevormd. Deze gasbuik is zeer pijnlijk, waardoor het konijn helemaal niet meer wil eten. Hierdoor kan een konijn dat niet eet binnen 24 uur te komen overlijden.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.
Heeft uw konijn een opgeblazen buik? Door te kloppen op de buik kan de dierenarts bij een gasbuik ter hoogte van het gas in de maag en darmen een 'ping'-geluid horen. Als het niet te pijnlijk is, kan de dierenarts de buik van het konijn ook bevoelen (palperen) en zo voelen waar gas zit en of er een darmverstopping is.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Neem altijd de partner van je konijn mee naar de dierenarts voor morele steun, ook al is het niet ziek. Konijnen zijn groepsdieren en hebben dus ook behoefte aan afscheid nemen van hun partner. Leg het overleden dier enkele uren bij zijn partner.
Konijnen zijn slimmer dan veel mensen denken en het is zelfs mogelijk om hen dingen aan te leren. Bovendien kunnen konijnen zowel in huis als in de tuin gehouden worden en heeft u de keus uit allerlei rassen en maten. Wie konijnen wil gaan houden, moet echter wel goed weten waar men aan begint.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.
Het netvlies van het konijn bevat immers minder 'kegeltjes' dan het onze. Dit geeft een minder scherp beeld. Je konijn ziet dus wel de vorm van je gezicht maar niet de details. Wanneer je lichaamsvorm plots anders lijkt omdat je een of ander voorwerp draagt kan het konijn daarom wel eens schrikken.