Mieren praten met elkaar via speciale geurstoffen, de zogenaamde feromonen. Die geuren nemen ze waar met hun voelsprieten. Ze 'praten' met elkaar over voedsel, vijanden en taken in het nest. Als je twee mieren ziet die elkaars voelsprieten raken is de kans groot dat je getuige bent van een mierengesprek!
Een paar jaar geleden kwamen ze erachter dat volwassen mieren ook geluid kunnen maken. Zij beschikken over ribbels op hun achterlichaam, waar ze met hun achterpoten langs strijken, net als sprinkhanen doen. Bij de mieren geeft het een soort krassend geluid.
Mieren hebben geen oren
Maar dat betekent niet dat ze niet horen. Hoe horen mieren? Mieren gebruiken vibraties om te horen. Ze gebruiken de vibraties in de grond om te horen, door deze op te pikken in het subgenual orgaan, dat zit onder de knie bevindt.
Als ze doodgaat, gaat ook de mierenkolonie dood: de werksters sterven langzaam uit zonder dat er nieuwe generaties bijkomen. Toch gebeurt het niet altijd dat een hele mierenkolonie doodgaat als de koningin sterft. Sommige soorten hebben meerdere moederkoninginnen in het nest.
Mieren zijn nuttig voor onze ecosfeer omdat ze ook (schadelijke) insecten eten. Levende of dode insecten: het is maar net wat ze tegenkomen. Dode insecten in uw tuin (of in uw woning, als de mieren daar binnenkomen) worden in ieder geval opgeruimd. Daarnaast eten mieren ook de resten van (grotere) dode dieren.
Mieren hebben een hekel aan de geur van sommige planten, zoals lavendel, tomaten, afrikaantjes (Tagetes), boerenwormkruid, salie, bieslook, basilicum, oregano, rozemarijn, majoraan, knoflook, munt, lavas (maggikruid), brandnetel, varens en goudsbloem.
Een mier heeft één gecombineerde uitgang voor alle afvalstoffen. Hier komen meestal droge korreltjes 'ontlasting' uit, maar geen urine.
Mieren hebben weinig natuurlijk vijanden, daarom kan een kolonie lang leven. Van de meest voorkomende mier, de tuinmier, leven de werksters (onvruchtbare vrouwelijke mieren) 2-3 jaar. De koningin kan 15 jaar oud worden.
Mieren hebben veel natuurlijke vijanden. Bepaalde slakken, kevers en rupsen doen zich maar al te graag tegoed aan een mierenkolonie. De bekendste natuurlijke vijand is de miereneter, maar deze zul je in Nederland niet snel in het wild aantreffen. Een andere bekende vijand van de mier zijn aaltjes.
Moeten mieren drinken? Mieren hebben vocht nodig om te overleven. Een druppel water is heel groot voor een mier, maar toch slagen ze erin om ervan te drinken. Dit door hun kop met kaken half in de druppel te duwen.
Mieren hebben dus ook gemoedstoestanden, zoals elk dier emoties heeft. Maar het ene dier heeft wel een rijkere schakering en complexere emoties dan het andere.” Het blijft wel de vraag of we die menselijke emoties zomaar kunnen projecteren op een dier als een vis of papegaai.
6. Mier. Mieren doen in de loop van de dag dutjes van ongeveer een minuut per keer, samen goed voor 4 tot 5 uur per dag. De mierenkoningin slaapt tot wel 9 uur per dag.
Mieren hebben naast twee grote ogen nog drie kleine ogen op hun kop. Je zou dus denken dat ze heel goed kunnen zien, maar eigenlijk gebruiken ze hun ogen niet zo veel. Onder de grond is het te donker om te zien en boven de grond gaan ze vooral op geur af.
Mieren praten met elkaar via speciale geurstoffen, de zogenaamde feromonen. Die geuren nemen ze waar met hun voelsprieten. Ze 'praten' met elkaar over voedsel, vijanden en taken in het nest. Als je twee mieren ziet die elkaars voelsprieten raken is de kans groot dat je getuige bent van een mierengesprek!
Kunnen mieren bijten? In principe kunnen alle mierensoorten die in Nederland voorkomen bijten. Het verschil zit hem echter in hoe heftig de mier kan bijten. Zo merk je vrijwel niets van een mieren beet door de zwarte mier, maar een beet van een rode mier kan wel pijnlijk zijn.
Wat er precies gebeurt bij een mierenbeet, hangt af van het soort mier. Sommige mieren bijten alleen met hun kaken in je huid, andere mierensoorten hebben ook nog een angel op hun achterlijf, waarmee ze mierenzuur of -gif in je huid kunnen spuiten.
Strooi kaneel, nootmuskaat, lavendel of koffiedrab
Mieren houden niet van de geur van kaneel, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, lavendel en koffiedrab. Ze zullen de plekken waar ze die geur ruiken dan ook verlaten en vermijden.
Daarnaast eten kikkers, padden, slangen, hagedissen en vogels ook mieren. Onder de vogels zijn vooral de groene specht en zwarte specht bekende voorbeelden die bosmieren eten. Daarnaast kunnen de bruidsvluchten van vliegende mieren verstoord worden door spreeuwen, gierzwaluwen en kokmeeuwen.
De vliegende mier is geen bepaald soort mier. Het zijn gewone mieren, maar met vleugels. Ze vliegen op een zwoele zomeravond massaal uit om met elkaar te paren. Zo kan de lucht ineens zwart zien van de vliegende mieren.
Mieren kunnen zwemmen
Ze hebben nog geen vlinder- of schoolslag onder de knie, maar ze kunnen vrij lang in water overleven door hun eigen manier van watertrappelen, en ze kunnen ook langdurig blijven drijven. Om het simpel te zeggen: mieren zijn uitzonderlijke overlevers.
Een reuzenmiereneter eet tot 30.000 mieren per dag. Een miereneter heeft geen tanden.
Een mierennest onder de grond kan duizenden gangen bevatten en wel acht meter diep zijn.
Bijten vliegende mieren? Mieren kunnen bijten of steken als ze zich bedreigd voelen. Dit kan hoogstens een beetje irriteren, maar gevaarlijk is het niet. Ook kunnen ze mierenzuur op je spuiten, maar net als een beet van een vliegende mier doet dit geen pijn.
Als mieren zout eten, exploderen ze. Niet de meest diervriendelijke optie, maar wel een effectieve. Maak daarom een mixje van keukenzout en poedersuiker. De suiker lokt ze, het zout nemen ze mee naar hun nest waar ze uiteindelijk sterven.
Mieren bijten in de meeste gevallen als ze zich bedreigd voelen. Op het moment dat een mier je bijt, laat het beestje uit zelfverdediging mierenzuur achter in je huid. Het zuur is ongevaarlijk maar het kan wel pijnlijk zijn.